Hlavní obsah

Zvažuji trestní oznámení na Duku, aby se ozřejmila jeho role v případu sexuálního zneužívání, říká oběť

Zvažuji trestní oznámení na Duku, aby se ozřejmila jeho role v případu sexuálního zneužívání, říká oběť.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Namísto satisfakce další zklamání. Jedna z obětí sexuálního násilí v církvi zvažuje, že podá trestní oznámení na kardinála Dominika Duku. Ten totiž podle oběti i přes hlasité varování v roce 1994 nijak nezabránil dalším případům sexuálního zneužívání ze strany pachatele. A duchovního, který je dnes již po smrti, dokonce doporučil k vysvěcení na kněze.

Článek

Kardinál Dominik Duka případ zneužívání muže s pseudonymem Patrik Růžička dobře zná. Už v 90. letech ho ale odmítal řešit s tím, že jde o tvrzení proti tvrzení. Teď se objevily nové informace, které oběť donutily případ znovu otevřít. Zneužívaný muž totiž zjistil, že existují i další oběti duchovního z dominikánského řádu, kterého Duka podle oběti i presto doporučil vysvětit na kněze.

„V roce 2014 jsem se dozvěděl o dalších dvou obětech, takže jsem chtěl dostát i takové svojí povinnosti připojit se k nim a nahlásit to generálnímu vikáři, byť se to stalo před 28 až 25 lety,“ uvedla oběť pro Seznam.

Několikaměsíční snaha Patrika Růžičky o setkání s Dominikem Dukou se ale zatím setkává s nulovou odezvou. Pomoci se nedočkal ani od zaměstnanců kontaktního místa zřízeného církví, kterým své požadavky opakovaně sdělil.

Žádám omluvu, říká oběť

„Já jsem tomu pomocníkovi v kontaktním centru uvedl, že se snažím o setkání s kardinálem Dominikem Dukou, kterému jsem napsal v únoru s tím, že žádám omluvu. Ptal jsem se ho, kdy se omluví obětem zneužívání. Upomněl jsem ho na rozhovor v roce 1994, který jsem s ním vedl mezi čtyřma očima, že mi velmi ubližuje jeden člověk. Tehdy mi Duka řekl, že nemám šanci u soudu ani u policie,“ dodává oběť s tím, že se tak Duka přiklonil na stranu agresora. Několik týdnů poté mělo dojít k vysvěcení na kněze. Teprve až posléze jeho případ řešil po odhalení skutečností církevní soud.

Kvůli postoji Růžička Dominika Duku kritizuje a říká, že tím v podstatě legitimizoval jednání pachatele. Kromě toho agresorovi umožnil zneužívat další oběti. Z toho důvodu žádá kardinála Dominika Duku o omluvu a chce, aby nesl za své rozhodnutí zodpovědnost.

„V tom mém případu zaznělo tolik nepravd, že zvažuji podat trestní oznámení na kardinála Duku, aby se ozřejmila jeho role v mém případu i v zodpovědnosti za pachatele, které přijímal do řádu,“ dodal Patrik Růžička.

Česká biskupská konference ani Arcibiskupství pražské na otázky do uzávěrky této reportáže nereagovaly. Dukův postoj k tomuto případu je nicméně jasný. V rozhovoru pro server Hlídací pes vůbec poprvé přiznal, že dominikán na kněze nikdy neměl být vysvěcen.

Reklama

Doporučované