Hlavní obsah

Zveřejnila identitu oběti sexuálního zneužívání. Policie ji za to chce pokutovat

Kamarádka kněze V. Z. odkryla identitu žen, které duchovního obvinily ze sexuálního zneužívání a znásilňování.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jména postižených proti jejich vůli zveřejnila kamarádka jihočeského kněze V. Z., protože se jí nelíbilo, že jej ženy obvinily ze sexuálního zneužívání a znásilňování. Osobní údaje jiné oběti sexuálního násilí v církvi se objevily i v komentářích na facebookovém profilu pražského arcibiskupství. Tým kardinála Dominika Duky je i přes výzvy odmítl smazat.

Článek

Kamarádka kněze V. Z. Simona Rybářová podle svých slov chtěla postavit oběti a duchovního – dnes už mimochodem policií označeného za sexuálního predátora – na „jednu rovinu“. Sama totiž obětem nevěří a je přesvědčená o tom, že nemají zůstat v anonymitě, přestože si to samy přejí.

Když byla s takovým přístupem konfrontována na jaře tohoto roku při natáčení reportáže Seznamu Mlčení biskupů, řekla, že si za svým jednáním stojí: „Prostě jsem to tak udělala. Ať vidí, jaké to je“.

Případ řeší policie i „přestupková” komise

Její kroky poté začala řešit policie. „Policií bylo prověřováno podezření z protiprávního jednání, kterého se mohla dopustit osoba, jež prostřednictvím svého účtu na sociální síti Facebook jmenovala konkrétní osoby vystupující ve věci podezření z trestné činnosti kněze římskokatolické církve působícího zejména v obci Žirovnice, okres Pelhřimov,” potvrdil Seznamu státní zástupce Karel Váňa, který případ kněze V. Z. dozoruje.

Kromě toho státní zástupce uvedl, že policie případ odevzdala ještě k dalšímu projednání – a to „přestupkové“ komisi Městského úřadu v Počátkách. Ta prozatím záležitost nekomentovala.

Samotná Simona Rybářová, která vědomě odhalila identitu žen, se odmítla vyjádřit. „K něčemu, co není veřejné, se vyjadřovat nebudu,” uvedla v krátkosti na dotaz Seznamu.

Identita oběti i na Dukově Facebooku

Policie v minulém týdnu dostala podnět i od dalších lidí kvůli tomu, že se na internetu objevilo jméno jiné oběti – muže, který v reportáži Seznamu vystupoval pod jménem Patrik R. Tentokrát se informace o něm dostaly na oficiální facebookový profil kardinála a pražského arcibiskupa Dominika Duky. Zveřejnilo je tam několik přispěvatelů v komentářích.

Osobní údaje oběti zůstaly na profilu kardinála pro veřejnost viditelné i přesto, že pražské arcibiskupství dostalo několik výzev k jejich smazání.

„Informace jsme předali policii,” okomentoval v krátkosti právní zástupce oběti Daniel Bartoň. Na Facebooku se prvně objevily iniciály, pak skutečné jméno a nakonec i fotografie oběti či odkaz na její facebookový profil s doprovodným komentářem „Pro zajímavost“. To vše postupně zveřejňovali různí uživatelé.

Žádosti o smazání arcibiskupství ignorovalo

Pražské arcibiskupství dostalo několik oficiálních žádostí o smazání informací z profilu Dominika Duky, a to nejen od oběti. Mediální poradce Romuald Štěpán Rob odmítl jejich prosbám vyhovět. Například zakladateli organizace Pro čistou církev a bývalému církevními soudci Janu Rozkovi na žádost o smazání příspěvků odepsal: „Jestli se ‚Patrik Růžička‘ tolik bojí odhalení své identity, ať přestane vystupovat v médiích a nechá konat Policii ČR.“

Příspěvky nakonec z profilu Dominika Duky zmizely.

„Podle našich informací zasáhli na naše podněty až přímí zaměstnanci Facebooku,” dodal Rozek s tím, že se oběti přesto cítí být obětí šikany. Dukův mediální poradce Rob na otázky s tím související Seznamu dosud neodpověděl.

Sám Patrik R., kterého se zveřejnění identity přímo dotklo, má za to, že informace o něm na sociální sítě přidávají takzvané falešné profily, tedy lidé vydávající se za smyšlená jména. „Oni si myslí, že budou v obětech buď stupňovat strach nebo oběti úplně odradí od řešení kauz,” uvedl v rozhovoru pro Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované