Hlavní obsah

Zveřejníme vše, tvrdil Vojtěch. Úřad ale zatajil objednávky za tři miliardy

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví tvrdilo, že veškeré objednávky jsou v tabulce na jeho stránkách. Do registru smluv ale resort zadal další objednávky s téměř třiceti firmami za zhruba tři miliardy korun, které v seznamu nebyly.

Článek

Už v první polovině března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Seznam Zprávám řekl, že jeho resort je připraven zveřejnit vše ohledně domluvených obchodů s dodavateli ochranných pomůcek.

Ministerstvo proto vytvořilo tabulku, kterou zveřejnilo na svých stránkách. Během koronavirové krize pak resort média i veřejnost odkazoval právě na tento přehled se slovy, že v tabulce jsou veškeré objednávky.

Ministerstvo následně muselo podle zákona do tří měsíců veškeré smlouvy zveřejnit v registru smluv. Na základě toho se ale ukázalo, že ministerstvo uzavřelo objednávky s šestadvaceti společnostmi, které se v seznamu ministerstva nenachází. Jejich objednávky navíc ministerstvo přidalo až na poslední chvíli před koncem zákonné lhůty - tedy v první polovině července.

Proč firmy nebyly od samého začátku na seznamu? To ministerstvo nevysvětlilo a pouze napsalo, že veškeré objednávky jsou v registru smluv. „Ministerstvo zveřejnilo v zákonné lhůtě tří měsíců všechny učiněné objednávky, včetně těch, které byly stornovány, mezi které patří některé objednávky u vyjmenovaných společností,“ napsal Seznam Zprávám tiskový mluvčí Martin Novotný.

Od začátku koronakrize tak nebyly zveřejněné objednávky za zhruba 3,4 miliardy korun, z nichž některé byly stornovány. Zveřejněné nebyly například objednávky za zhruba 120 milionů korun pro firmu Pure Project. Tu vlastní někdejší politik z jižních Čech a bývalý člen hnutí ANO Petr Novák. Jedná se o manažera jihočeských krajských nemocnic, který z tohoto postu odešel po aféře s milionovými odměnami.

Objednávky za téměř miliardu pak ministerstvo na svých stránkách nezveřejnilo s firmou Oxysystem Limited, která měla ministerstvu dodat respirátory FFP2. Další firma, která v tabulce ministerstva chybí, je firma Michaely Krešlové, bývalé manželky šéfa pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Její společnost TARGO PROMOTION PRAHA uzavřela s ministerstvem na začátku krize objednávky za téměř 200 milionů korun bez DPH.

Dalšími společnostmi, které nejsou v seznamu, jsou například MR Invest Group s objednávkami za 770 milionů korun, SWONIA s objednávkami za zhruba 320 milionů nebo firma Scimed Biotechnologies, která měla uzavřené objednávky za zhruba 300 milionů korun.

Na dotaz, kolik resort šestadvaceti firmám skutečně zaplatil, ministerstvo odkázalo na další tabulky na svých stránkách. Z dat, která ministerstvo do tabulek napsalo, pak vychází, že z nezveřejněných objednávek za 3,4 miliardy nakonec zaplatilo pouze 295,7 milionu korun.

Seznam Zprávy přitom v případě zveřejněných objednávek v tabulce ministerstva našly velké nesrovnalosti. Je tedy otázkou, zda toto není stejný případ. Na to ale ministerstvo reagovalo slovy, že v tabulkách jsou skutečně všechny vyplacené částky.

Objednávky pro LA Factory za tři miliardy

Jak upozornily Seznam Zprávy, policisté se snaží rozplést pozadí miliardových nákupů na Ministerstvu zdravotnictví během nouzového stavu.

Policie vyšetřuje i byznys lanškrounské firmy LA Factory, která byla největším dodavatelem ochranných pomůcek Vojtěchova resortu. I ta má ale ve skutečnosti mnohem více objednávek, než ministerstvo deklarovalo.

Podle čísel ministerstva firma LA Factory uzavřela s resortem třináct objednávek za 634 milionů korun. Vojtěchův resort ale musel podle zákona zveřejnit veškeré objednávky do registru smluv a ukázalo se, že ve skutečnosti měla firma uzavřeno 33 objednávek za 2,8 miliardy korun.

Obchody s lanškrounskou firmou jsou navíc kritizovány opozicí a experty už od začátku koronakrize, kdy Seznam Zprávy upozornily na to, že firma měla dosud nulové tržby a prokázala se padělaným certifikátem. Ministerstvo ale následně uvedlo, že v době krize certifikáty nepožadovalo.

Reklama

Doporučované