Hlavní obsah

Zveřejnit, nebo tajit? Pražský primátor Hřib o Babišově auditu i hádce s Kalouskem

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pražský primátor Zdeněk Hřib ve Výzvě Seznamu.

Reklama

Konečný audit Evropské komise o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše dorazil kromě ministerstva pro místní rozvoj také na pražský magistrát. Debata o tom, zda ho zveřejnit, vyústila v další krizi v pražské koalici. I o tom přišel hovořit do Výzvy primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Článek

Neděláte si z auditu tak trochu svoje PR?

Nedělám. To, co zajímá média, to já nijak neovlivňuji. Žádná média nevlastním, asi nikdo nečekal, že zrovna evropské fondy a zahraniční vztahy Prahy budou tak moc vidět. I pro mě je to překvapení. Nicméně logicky tedy tu záležitost s auditem evropských fondů řeším já. Mým cílem je to skutečně zveřejnit. My jsme si nicméně nechali zpracovat právní posudek od renomované kanceláře Frank Bold Advokáti, který jasně říká, že podle toho evropského nařízení 1049/2001 na evropském řízení Rady a Parlamentu je možné, aby veřejný zájem převážil u zveřejňování auditu, ale je nutné se zeptat Evropské komise.

Tomu rozumím, ale vy jste nejdříve mluvili o tom, pojďme to zveřejnit. Potom jste říkali: Musíme počkat na stanovisko Bruselu. Vy jste dokonce do Bruselu jel. Pak jste zase svolali tiskovou konferenci, kde jste řekli, že to zatím nezveřejníte, že musíte počkat na stanovisko Evropské komise. Jestli by nebylo, řekněme, logičtější počkat, až budete mít všechny tyto kroky za sebou, a pak to teprve hlásit do médií.

Tak o to svolání mimořádné rady usilovali naši koaliční partneři. Já jsem jim v tomto ohledu vyšel vstříc a máme už novou informaci, protože nám Evropská komise odpověděla na první otázku, kterou jsme měli.

A ta byla jaká?

O jaký právní základ se opírá ten jejich názor, že to má být důvěrný dokument. A oni se také odkazují na nařízení Evropského parlamentu a Rady číslo 1049/2001, což je taková evropská 106, tedy zákon o přístupu k informacím. Dokonce na ten samý odstavec a článek 4,2, který říká, že by takto neměly být zpřístupňovány audity na základě žádosti. A pak je druhá část toho článku, kde se jasně říká, že to neplatí v případě, že je tam zjevný veřejný zájem.

A tu druhou část budete mít kdy?

V tuto chvíli jsme si potvrdili s Evropskou komisí, že jsme na stejné stránce, když to tak řeknu.

Na stejné stránce, že je to důvěrné?

To znamená, že teď musíme jenom vyargumentovat Evropské komisi to, že z našeho pohledu a vlastně i z pohledu Evropské komise je tady výrazný převažující veřejný zájem na zveřejnění tohoto dokumentu. Protože když se na to podíváte z toho evropského pohledu, je tady premiér, u kterého je popsáno, že on si přihrává sám sobě evropské dotace.

Výzva Seznamu s primátorem hl. m. Prahy Zdeňkem Hřibem.Video: Seznam Zprávy

A to je tedy ten veřejný zájem?

Teď budeme samozřejmě věnovat čas důsledné přípravě toho, abychom důsledně vyargumentovali ten veřejný zájem, protože to je samozřejmě argumentace, kterou je nutné i sestavit a odeslat Komisi a musí být jasně podložená. Z mého pohledu je to jasné, ale pochopitelně je nutné to dát na papír. A to je to, co se odehraje teď.

Tak z mého pohledu ne. Protože k nám dorazila 106 shodou okolností od Seznam Zpráv na zpřístupnění toho auditu. To znamená, že my se s tím nějak poprat musíme a postupujeme podle evropského nařízení, kde je napsáno, že se máme zeptat Evropské komise. Tak to my činíme. Jinak ani nemůžeme. A mimochodem, ono to bude mít ještě pokračování. Protože to, že dorazil teď jeden audit, to je jedna věc, ale on přece ještě dorazí druhý audit, ten o zemědělských dotacích. Tam, pokud vím, jde ještě o další peníze. Mám pocit, že snad i o mnohem vyšší.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Audit chceme zveřejnit, ale legálně.

Tam by mělo jít o ministra zemědělství, pokud se nepletu.

Také. Ale to je záležitost, která se vlastně stane velice brzy. A řekl bych, že ta argumentace tam bude shodná. Takže já to v tuto chvíli rozhodně nepovažuji za zbytečné.

Audit jsme drželi v úzkém kruhu lidí

Když se podíváme na tu vaši tiskovou konferenci, tak Hana Marvanová nebo Jiří Pospíšil si tam stěžovali na to, že ten audit viděli jen dva Piráti, zatímco oni do něj nemohli nahlédnout. Proč neviděli celý audit?

My jsme se snažili s ohledem na to, že než byl jasný právní režim toho dokumentu, zajistit, abychom do doby, než bude zpracováno stanovisko o tom, v jakém režimu se to nachází, ten dokument logicky jeden nebo dva dny udrželi v co nejvíce omezeném kruhu lidí, kteří to mohou vidět. To znamená, logicky to přišlo na odbor evropských fondů, pražskému magistrátu.

A to jste v tu chvíli nevěřili vašim koaličním partnerům, že by to od nich neuniklo?

Tam šlo o to, aby se s tím neseznamovali lidé, kteří to neměli v gesci.

Paní Marvanová a pan Jiří Pospíšil to nemají mít v gesci?

Ani jeden z nich mě přímo nepožádal o to, abych jim to předal.

Takže to byla jejich chyba?

Ke mně žádný požadavek na to zpřístupnění přímo nedorazil. Já od nich nemám žádný nepřijatý hovor v tomto smyslu ani žádnou SMS nebo jinou zprávu: Já chci, aby mi bylo toto zpřístupněno. To znamená, že jsem se s tím seznámil já jakožto gesční radní pro evropské fondy. A seznámil se s tím Adam Zábranský, který je za Piráty radním pro transparentnost. Počítali jsme původně s tím, že se to bude zveřejňovat, že ten posudek dopadne kladně. Nakonec je tam ten mezikrok. Ale bylo nutné zajistit, aby tam nebyly třeba osobní údaje, protože v případě osobních údajů evropské nařízení Parlamentu a Rady to neumožňuje přeřadit veřejným zájmem.

Když se ještě podíváme na slova, která řekl váš předseda Ivan Bartoš v DVTV. On uvedl, že by audit zveřejnil, že to je podle něj ve veřejném zájmu a že jim to potvrdila i ombudsmanka Evropské komise. Proč neposloucháte slova svého předsedy? Pro pro vás není autorita?

Ale je. My to také chceme zveřejnit, já to chci zveřejnit osobně, já jsem to opakovaně řekl. Jen chci, aby se to odehrálo podle nějakých platných legislativních pravidel. I s ohledem na to, aby nedošlo k nějakému poškození třeba České republiky v očích Evropské komise. Abychom nekomplikovali celou záležitost. A z mého pohledu postupujeme tak, jak jsou pravidla definována. Ta pravidla prostě platí stejně pro všechny, platí jak pro premiéra, tak i pro nás.

Vy jste ten audit viděl, můžete potvrdit, že to, co má Deník N a Seznam Zprávy k dispozici ty ho akorát nezveřejnily je ten samý audit a je tam možnost až 100procentních korekcí?

Já jsem neviděl, co tedy máte vy.

Jen postupujeme podle platných evropských předpisů

My ho máme, ale nezveřejnili jsme ho, to zveřejnil Deník N. My nabízíme čtenářům analýzu auditu.

Já mohu asi shrnout ty zásadní nálezy, které tam jsou. V podstatě ten audit potvrzuje, že Andrej Babiš je v masivním střetu zájmů, že byl tedy porušen český zákon o střetu zájmů i evropské finanční nařízení ke střetu zájmů. A přímo se v něm uvádí, že Andrej Babiš měl přímý i nepřímý vliv na společnost Agrofert na straně jedné. A na straně druhé měl i vliv na dotační politiku státu. To znamená, že byl podle auditorů v jasném střetu zájmů podle českých i evropských předpisů. Zajímavá je podle mě i skutečnost, že v reakci na výhrady české strany, které byly o tom, že jsou tady svěřenské fondy, kam byl dán Agrofert, auditoři vlastně podrobně zmapovali strukturu těch svěřenských fondů. Vyhodnotili je jako zcela účelové. V rozporu nejen s dobrými mravy, ale i se smyslem a účelem zákona o střetu zájmů a narušujícího veřejný pořádek.

A co říkáte na to, co prohlásil ve Sněmovně Andrej Babiš, který řekl: Klidně to zveřejněte, já se budu těšit, já s tím nemám žádný problém. Nevyzývá vás k tomu i přímo Andrej Babiš? Nepomohlo by vám toto?

Tak my na tom pracujeme, abychom to zveřejnili, akorát postupujeme podle platných evropských předpisů.

Nebojíte se, že třeba toto pro vás může být trochu problém, že si vaši voliči řeknou: Tak oni nám tady nejdříve předestírají s velkou pompou, že zveřejní audit, a pak z toho tak trochu couvají, zatímco Andrej Babiš je k tomu vybízí? Nemůže toto vaše voliče odradit?

Pokud by pan premiér skutečně chtěl zveřejnit ten audit, tak vydá příkaz přímo své vlastní ministryni Kláře Dostálové na ministerstvu pro místní rozvoj, která je tam za ANO, ať ten audit zveřejní. Takže z toho vycházím, že ve skutečnosti nechce audit zveřejnit nebo nechtěl, teď už je to asi bezpředmětné. Nicméně je poměrně zjevné, že my audit skutečně zveřejnit chceme, akorát postupujeme podle pravidel, která prostě platí pro všechny, my je dodržujeme, pan premiér ne.

Premiér má těžký týden, nejenom ohledně auditu Evropské komise, ale také rozhodnutím nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který ho vrátil zpátky na lavici trestně stíhaných. Berete to jako potvrzení vaší kritiky Andreje Babiše?

Já myslím, že skutečnost, že pan premiér je ve střetu zájmů, tady byla zjevně od počátku. Je strašně fajn, že teď na to máme tedy papír z Evropské komise. Ale v zásadě myslím, že nikdo, kdo má všech pět pohromadě, nemohl nikdy věřit těm zástěrkám se svěřenskými fondy. To bylo nad slunce jasnější. Tak je fajn, že teď jsme se posunuli formálně o něco dál, ale ten skutkový základ se nijak nezměnil.

Nicméně nemá Andrej Babiš tak trochu pravdu, když říká, že Piráti, potažmo celá opozice nemají až tak co řešit? Protože když se podíváte na jednání Poslanecké sněmovny, tak slova audit a Babiš byla snad nejskloňovanější.

Tak já jsem to nesledoval úplně. Já nesedím v Poslanecké sněmovně. Co jsem zaznamenal, byla ta situace, že při interpelacích k Istanbulské úmluvě a ještě nějakých dalších měl pan premiér nutkavou potřebu naopak stále řešit audit, protože tam vlastně nebyl, když se to řešit mělo. A došlo to tak daleko, že mluvil zcela mimo tu interpelaci.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Opozice jen plní svou kontrolní roli, řekl ve Výzvě Seznamu Zdeněk Hřib.

A místopředseda Sněmovny za Piráty pan Pikal ho vypnul.

A předsedající schůze, což byl tedy shodou okolností místopředseda Vojtěch Pikal za Piráty, musel vypnout mikrofon, protože ta pravidla demokratické diskuse se musí dodržovat. To fakt nejde, aby někdo zneužíval čas u pultíku a zdržoval tím ostatní.

Ale abychom nezůstali jenom u zneužívání času, tak on vám zase z Poslanecké sněmovny vzkázal: Hlavně Piráti, to je ta naše transparentní síla na magistrátu, místo toho, aby řešili odpadkové koše, tak se stále dohadujeme, řešíme střet zájmů. Tak jestli to není to hlavní téma, které vy pořád máte, aniž byste řešili to ostatní.

Já se nedohaduji o střetu zájmů, mně to bylo od počátku jasné, že to tak je. To, že teď mi na stole přistál audit z Evropské komise, je dáno tím, že jsem gesčním radním pro evropské fondy, Praha má operační program Pól růstu, který je vzorně plněn, plníme všechny indikátory a pochopitelně stejně tak v oblasti IT se plní rozpočet. Představili jsme Portál Pražana, teď to znamená nový web, kde si budou moci lidé do budoucna vyřizovat všechny své záležitosti s městem, zaplatit poplatek za psa, zaregistrovat třeba auto a podobně.

Opozice jen plní svou kontrolní roli

To zní sice hezky, ale když se teď třeba podíváme na vaše twitterové účty, které jsem projížděla zhruba okolo 11. hodiny, tak první místopředseda strany Jakub Michálek v posledních pěti tweetech čtyřikrát zmiňuje Andreje Babiše. Ivan Bartoš, předseda strany, pět jeho posledních tweetů, čtyři na téma Babiš nebo audit. A když se podíváme na váš Twitter, tak vaše poslední tři tweety obsahovaly buď Babiše nebo audit. Tak proto se ptám, jestli to skloňování auditu není takové vaše hlavní téma? A ještě přidám slova i Jana Wolfa, který říká: Pan primátor se věnuje spíše zahraniční politice než městu, byť názorově s jeho pohledem souhlasí město a Pražané mají větší problémy.

Tak pan zastupitel mě v té souvislosti vyzval i k rezignaci. S ohledem na to, že – jak psal i váš portál – pan Wolf je vlastně trestně stíhaný v souvislosti s věcmi, které se děly na magistrátu v minulém volebním období, jsem jej vyzval k tomu, že by mohl uvažovat o vyvození nějaké odpovědnosti v této rovině. Jinak to, že řeší moji kolegové ve Sněmovně Andreje Babiše, je asi poměrně logické, že vláda se tady zodpovídá Poslanecké sněmovně, opozice má tu kontrolní roli. Tak to by snad ani nemělo příliš překvapovat, že opozice plní svoji kontrolní roli. A co se týče mě, tak já se zabývám auditem Andreje Babiše pouze v té souvislosti, že tento týden k nám dorazil z Evropské komise audit, stála tam fronta novinářů, kteří loudili o audit nejrůznějšími pokoutními cestami. My jsme jej tedy ven nedali, protože jsme to chtěli udělat prostě tak, aby to bylo legislativně správně, a touto cestou nyní postupujeme.

Nicméně vy evidentně nejste ve válce jenom s hnutím ANO a panem Wolfem, ale také nově i s TOP 09, protože když si vezmu vyjádření vašeho prvního místopředsedy a také předsedy poslanců Pirátů Jakuba Michálka, tak ten řekl, že devět stran ve Sněmovně je moc, TOP 09 by měla zaniknout. Načež se ozval Miroslav Kalousek, který vede zase poslanecký klub TOP 09 a stranu zakládal a jenž pana Michálka označil teď budu citovat za tupce. Proti vyjádření Michálka se také ohradila i nová šéfka strany Markéta Pekarová Adamová. Neměla by spíš opozice táhnout za jeden provaz?

Tak já se úplně neztotožňuji s tím tvrzením Jakuba Michálka tady v tomto ohledu, mně se s radními, kteří jsou za TOP 09 v Praze, spolupracuje výborně, oba jsou to odborníci, kteří jsou v radě za TOP 09, teď už je to nestraník, pan docent architektury Hlaváček, ten má na starosti územní rozvoj, nebo Jan Chabr, který má na starosti majetek. Ta spolupráce je výborná, takže já si nestěžuji.

Nebudete mít teď trochu problém?

Nevím, proč bych měl mít problém.

Ale taková vyjádření padají na stranu, kterou tam oni zastupují. A mimochodem ta slova podpořil i pan Bartoš nebo pan Ferjenčík, tedy další vysocí představitelé Pirátské strany.

Ve Sněmovně se děje ledacos, my na magistrátu spíše pracujeme.

Ve Sněmovně nepracujete?

Ve Sněmovně se dělají jiné věci, zjevně teď nemyslím naše poslance, ale myslím celkově.

Tak byli to vaši poslanci.

Já mluvím o tom, že když se podíváte na zastupitelstvo magistrátu hlavního města Prahy, tak my tam máme program, ten si schválíme a pak ho odpracujeme celý, od začátku až do konce, někdy jsme tam přes půlnoc.

To zní trochu jako rétorika hnutí ANO, pane primátore.

Ne, to je prostě fakt. Někdy jsme tam přes půlnoc, k tomu přispívá také hnutí ANO, ale je pravda, že my si tu práci, kterou tam máme, prostě splníme. Zatímco když se podíváte na to, co řeší Sněmovna, ta teď řeší hlavně střet zájmů premiéra Babiše, je to logické.

A teď také řeší spor TOP 09 a Pirátů, který vyvolal pan Michálek.

Ten se pravděpodobně neřeší tam u pultíku ve Sněmovně.

Tak se řeší v kuloárech a na Twitteru.

Ale zásadní z mého pohledu je, že to, co tady padá dlouhodobě, že na té celonárodní úrovni by asi mělo skutečně dojít k nějaké integraci stran, jako je TOP 09, Starostové, kde ta spolupráce byla dříve. Potom snad i lidovci. Já jsem daleko od toho, abych někomu takto radil přímo, nicméně to je záležitost, která tady rezonuje, je pravda, že z hlediska volebního přepočtu by jim to určitě pomohlo výrazně.

A jsou Piráti ti, kteří by měli zrovna TOP 09 radit? Protože se vší úctou, oni v té Poslanecké sněmovně sedí déle a vyzkoušeli si vlastně i vládní politiku.

Já rozhodně nikomu tady v tomto ohledu neradím, ale jen konstatuji, že například ten model Spojených sil, kterým fungujeme my v Praze na magistrátu, je prostě funkční, my koalici máme, koalice pracuje, koalice funguje a je to koalice, ve které jednou z těch třetin jsou zrovna Spojené síly pro Prahu, což je shodou okolností tedy spojenectví STAN, TOP 09 a lidovců.

Tak to jsme měli vysvětlení, jak funguje koalice na magistrátu, nicméně pane primátore, když se podívám na to, co řekl pan Michálek: Myslím si, že TOP 09 by měla zaniknout a uvolnit potenciál pro další subjekty. Tak jak vám toto zní?

To se musíte zeptat asi pana Michálka.

To on řekl. Já se ptám, jak vám toto zní?

Já jsem vám řekl, co si o tom myslím. Já jsem řekl, že se s tím úplně neztotožňuji.

A budete to třeba na nějakém jednání Pirátů zvedat jako téma a ptát se na to, jestli je toto nutné vypouštět?

Já si osobně myslím, že by bylo vhodné, aby zvážily ty strany, které jsou teď Spojenými silami pro Prahu, jestli model není přenositelný pro celonárodní úroveň. Ale to je na nich.

Reklama

Doporučované