Hlavní obsah

Zvěrstva z rukou vojáků Ázerbájdžánu. Mrtví z Karabachu mají jména

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zavraždili je, vše nahráli a sdíleli. Britský list The Guardian identifikoval dva muže, kterým členové ázerbájdžánských sil uřízli hlavy. Jde o jedna z „nejkrvavějších zvěrstev“ nedávné války v Náhorním Karabachu a jejích dozvuků.

Článek

V obou případech zavražděných šlo o starší muže. Podle obyvatel vesnic, kde oběti bydlely, šlo o civilisty, nikoliv vojáky. Krátká videa, na kterých je mužům sťata hlava, byla sdílena soukromými účty zejména v aplikaci Telegram. Záznamy patří k nejhorším záběrům, které vyplouvají na povrch i více než měsíc po uzavření příměří mezi oběma tábory.

Svědectví, která Guardianu poskytli vesničané v Náhorním Karabachu, potvrdila také identifikaci zesnulých ze strany tamního ombudsmana pro lidská práva a dvou prominentních právníků. Ti připravují právní dohru obou vražd. Totožnost jednoho z mužů britskému listu potvrdil i jeho příbuzný, který pro porovnání s videem poskytl pasovou fotografii mrtvého.

Videy se zabývala také Amnesty International (AI), která jejich pravost ověřila pomocí speciální laboratoře a techniky. „Během nedávných bojů o Náhorní Karabach se příslušníci armády na obou stranách chovali příšerně a projevovali naprosté nerespektování válečných pravidel,“ uvedl Denis Krivošejev, ředitel výzkumu AI pro východní Evropu a Střední Asii.

„Zkaženost a nedostatek lidskosti v těchto videích ukazuje záměr obětem naposledy uškodit a ponížit je, což je v jasném rozporu s mezinárodním humanitárním právem,“ dodal Krivošejev.

První z videí zachycuje několik mužů v ázerbájdžánských vojenských uniformách, kteří společně drží u země vzpouzejícího se člověka. Muž, který bezbrannou oběť zavraždí, byl také identifikován jako voják, a to díky typu maskování uniformy, ázerbájdžánské vlajky na rameni či záplaty s krevní skupinou na jednom z rukávů. Oběť je na videu bez trička, má na sobě pouze spodní prádlo a kalhoty. Po uříznutí hlavy přítomný dav hlasitě tleská a jásá.

V jiném záznamu z prvního incidentu vojáci umístí hlavu mrtvého muže na mrtvolu prasete, která se v jejich blízkosti nachází. „Takto se mstíme - uříznutím hlav,“ zazní na videu v ázerbájdžánštině. Mrtvým je devětašedesátiletý Genadij Petrosjan.

Totožnost první oběti potvrdili Guardianu dva vesničané z Madatašenu v Náhorním Karabachu. Petrosjan se podle nich na místo přistěhoval ke konci 80. let dvacátého století z ázerbájdžánského města Sumgait a žil sám. Když se k vesnici blížily ozbrojené síly Ázerbájdžánu, odmítal svůj domov opustit.

Britský list se dokázal spojit i se starostou dané vesnice, Eduardem Hajrapetjanem. Ten Petrosjana znal více než třicet let a považoval ho za blízkého rodinného přítele. S mužem naposledy mluvil 28. října, tehdy mu telefonoval s tím, že ve vesnici spatřil nepřátelské síly. Následovaly týdny ticha, než se objevila videa s odpověďmi.

Video z druhého incidentu zachycuje dva muže v uniformách ázerbájdžánské armády, kteří tlačí k zemi staršího muže v civilním oblečení. Oběť na záznamu opakovaně prosí o milost. Jednomu z vojáků je následně podán nůž a ten ho využije k tomu, aby muži podřízl hrdlo. Video v této chvíli náhle končí.

Tři obyvatelé vesnice Azoch oběť identifikovali jako dvaaosmdesátiletého Jurije Asryjana, který narozdíl od jiných - stejně jako první z mužů - ke konci října odmítal opustit své bydliště.

„S ostatními příliš nekomunikoval. Prostě odmítl odejít,“ cituje Guardian Georgiho Avesjana, bývalého starostu vesnice a jednoho z těch, kteří oběť z videozáznamů poznali. Podle Avesjana bylo možné, že Asryjan si nebyl plně vědom toho, co se vlastně děje.

Ázerbájdžánští vojáci do vesnice dorazili o několik dní později a pod jejich kontrolou zůstala až do listopadové dohody o příměří. Osud Jurije Asryjana zůstával dlouho neznámý, až minulý týden se na sociálních sítích objevilo již zmiňované 29 vteřin dlouhé video.

„Volalo mi hodně lidí z vesnice, dokonce i ti, co se z ní před mnoha lety odstěhovali do Arménie. Říkali, že ten muž na videu vypadá jako Asryjan,“ sdělil listu Araik Azumanjan, současný starosta vesnice Azoch. Totožnost zemřelého nakonec Guardianu potvrdila i jeho neteř.

AI již vyzvala vyzvala Arménii i Ázerbájdžán, aby prošetřily videozáznamy o popravách a znesvěcení mrtvol. Ázerbájdžánský generální prokurátor dokonce již minulý měsíc vyšetřování válečných zločinů Baku i Jerevanu veřejně zahájil. V pondělí pak došlo k prvnímu zatčení; dvou ázerbájdžánských vojáků za zneuctění těl mrtvých členů arménských jednotek a dalších dvou za ničení hrobů. Případy jako vraždy stětím dosud otevřené nejsou.

Reklama

Doporučované