Hlavní obsah

Zvířata a rysy osobnosti. Studie odhalila podobnost mezi delfíny a lidmi

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Lidé a delfíni se v průběhu let vyvíjeli v naprosto odlišných prostředích, přesto ale vědci zjistili, že si mořští savci vypěstovali řadu osobnostních rysů podobných těm lidským.

Článek

Studie, kterou publikoval akademický časopis Journal of Comparative Psychology, se zabývá celkem 134 delfíny skákavými z celkem osmi zařízení z celého světa. Výzkum zahrnoval jak samce, tak samičky, a jejich osobnosti pomocí dotazníků hodnotili zaměstnanci, kteří v jednotlivých zařízeních pracují. Výsledky následně odhalily sblížení mezi určitými osobnostními rysy delfínů a lidí, zejména v případě zvědavosti a společenskosti.

Výzkum pomohl vědcům odhalit, jak se určitě rysy lidské osobnosti vyvíjí nezávisle na okolním prostředí. Podobnosti u delfínů totiž byly nalezeny navzdory tomu, že se delfíni vyvinuli ve zcela jiném prostředí než primáti, přičemž poslední společný předek těchto druhů je datován do minulosti vzdálené až 95 milionů let.

„Delfíni byli skvělou volbou pro tento typ studia, jelikož stejně jako primáti jsou delfíni inteligentní a sociální,“ cituje britský list The Guardian doktora Blakea Mortona z anglické University of Hull, který stál v čele výzkumu. „Usoudili jsme, že pokud k celkové osobnosti přispívají faktory jako inteligence a družnost, pak by delfíni měli mít podobné osobnostní rysy jako primáti.“

Podle slov Mortona je široce přijímaný model lidské osobnosti definován pěti rysy, které se opakují bez ohledu na okolí. Tyto rysy jsou pojmenovávány jako otevřenost, svědomitost, extraverze, přívětivost a neuroticismus. Mnoho studií se zabývalo tím, do jaké míry jsou dané rysy sdíleny mezi primáty, cílem tohoto výzkumu však bylo zaměření se na inteligentní zvířata ve zcela jiném prostředí.

„Vědci stále plně nechápou, proč se naše chování smrskává na těchto pět vlastností, čili jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je srovnání se s jinými zvířaty - co společného sdílíme a proč,“ říká doktor Morton. „Většina takových výzkumů byla provedena na primátech, takže jsme se rozhodli udělat něco jiného a podívat se na delfíny. Nikdo před námi nestudoval osobnost delfínů tak jako my.“

Přestože výzkum ukázal, že osobnosti delfínů jsou podobné těm lidským, odborníci nedospěli k závěru, že jsou přímo totožné. „Nechci, aby si to lidé vykládali mylně a říkali, že lidé a delfíni mají stejné osobnostní rysy - nemají,“ upozorňuje Morton a uvádí, že opravdu jde jen o jistý jev podobnosti.

Výzkum, ze kterého studie vzešla, začal v roce 2012. Zařízení, ze kterých pocházejí jednotliví delfíni, se nacházejí například na území Mexika, Francie, Spojených států, Baham a Kajmanských ostrovů. V týmu badatelů byli zástupci třeba z vídeňské Univerzity veterinárního lékařství či Edinburské univerzity.

Reklama

Související témata:

Doporučované