Hlavní obsah

Zvířátka na fotkách: Porotu Czech Nature Photo nejvíc zaujal kos černý

Podívejte se na výběr snímků oceněných v soutěži, kam své práce přihlásilo 267 autorů. Mezinárodní porotě se nejvíc líbila fotografie kosa černého od Igora Mikuly.

Reklama

Článek

+45

Fotografii roku pořídil Igor Mikula na chatě u svého kamaráda na parapetu okna, kde každý rok hnízdí pár kosů. Na snímku je sameček, který přinesl mláďatům potravu. Autor fotku pořídil pomocí dálkové spouště.

„Fotoaparát ptáky nerušil, kosi ho ignorovali a přilétali s potravou ve stejných intervalech,“ popisuje fotograf pocházející z Piešťan na Slovensku. Focení přírody se zabývá od roku 2014, kdy navštívil deštný prales v Panamě. Za svou práci získal několik domácích i zahraničních cen.

Do soutěže celkem dorazilo 2300 snímků od 267 autorů. Fotografie byly zařazeny v různých kategoriích jako savci, ptáci, plazi, obojživelníci a podvodní život, bezobratlí, rostliny a houby nebo krajina. Zvlášť se posuzovaly fotky od mladších fotografů – do kategorie Czech Photo Junior se přihlásilo 227 žáků základních a středních škol.

Vítězné fotografie vybírala porota ve složení Vladimír Čech mladší, izraelský wildlife fotograf Boaz Amidror, fotograf Václav Šilha, ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený a Petr Tureček ze společnosti Cewe.

Od 11. května do 29. srpna jsou snímky k vidění v galerii Czech Photo Centre v pražských Nových Butovicích, a to každý den kromě pondělí.

Reklama

Doporučované