Hlavní obsah

Zvládli byste epidemii? Česká hra ukazuje, jaké je být v kůži premiéra

Foto: Seznam Zprávy

Máte pocit, že víte jak na epidemii? Nová hra vám umožní to dokázat.

Reklama

aktualizováno •

Sociální sítě i veřejná diskuse jsou plné nápadů, jak nejlépe zvládnout šíření koronaviru. Seznam Zprávy exkluzivně přinášejí novou českou naučnou hru, která vám ukáže, jak byste se svým postupem uspěli.

Článek

Zastánci promořování i tvrdého lockdownu mají jedno společné: pocit, že současný způsob boje s pandemií je špatný a že by to šlo udělat lépe. Nový projekt odborníků, kteří se mimo jiné podíleli na českém protiepidemickém modelu s názvem Koronahra, jim vychází vstříc. Umožňuje hráčům vyzkoušet si vedení desetimilionové země od prvního potvrzení nákazy.

„Naším záměrem bylo spojit zábavu s poučením. Jedná se o hru, ale v jejím ‚srdci‘ je skutečný epidemiologický model, který je velmi pečlivě kalibrován na dosavadní chování epidemie,“ popisuje projekt jeden z otců celé myšlenky, matematik Michal Beneš. Jak dodává, hra vznikla z frustrace ze způsobu vedení diskuze o epidemii jak ze strany veřejnosti, tak vědců. Tvůrci usoudili, že nejlepším způsobem, jak vysvětlit problematiku zvládání pandemie, je princip škola hrou.

Hru si můžete zahrát na tomto odkazu.

Odkaz se může z důvodu velkého počtu hráčů déle načítat. V takovém případě stačí chvíli počkat.

Při snaze minimalizovat ztráty na životech a ekonomické dopady hráč musí v reálném čase správně volit opatření a možné kompenzace, aby po roce a půl simulace vyšla data přinejmenším stejná, jako jsou ve skutečném životě. Hra totiž byla kalibrována na příkladu České republiky.

Zkuste porazit pandemii. Představení Koronahry s retro nádechem. Video: Seznam Zprávy

Na rozdíl od běžných, čistě matematických modelů však Koronahra započítává také efekt náhody a to, že hráč musí dělat rozhodnutí v běžícím čase. Na vlastní kůži si tak může vyzkoušet různé kombinace omezení, rozvolňování a kompenzací. Podle nich se pak odvíjí vývoj nákazy, ekonomické škody, ale třeba také nálada ve společnosti. Právě tu není radno podceňovat – ovlivňuje totiž, do jaké míry lidé věří opatřením a dodržují je.

Na konci hry si hráč může svůj výsledek porovnat s ostatními. Na grafu uvidí své výdaje, počet nakažených, ale také počet obětí epidemie.

„Je na každém, aby si svůj výsledek vyhodnotil podle svého. Jak ohodnotíte cenu lidského života nebo žáky, kteří mohou zanedbání výuky pociťovat po mnoho let? Jak ohodnotíte ztrátu podnikatele, který svůj podnik roky poctivě budoval a nyní bude muset zavřít? My na ty otázky nedáváme odpovědi. Krása tohoto projektu je, jak moc je otevřený interpretaci,“ vysvětluje Beneš.

Foto: Koronahra

Náhled do simulace.

Cílem podle něj je, aby se lidé mohli lépe orientovat v současné situaci. Tvůrci upozorňují, že epidemie nejde zavřít do jednoduchých hesel a neříkají, že třeba roušky jsou lepší než zavřené restaurace. Nejde tedy o to ukázat, které opatření je nejlepší, spíše to, o kolik je lepší něco nejdříve zavést a pak uvolňovat než naopak.

„Jedním z častých názorů je, že existuje nepřímá úměra mezi ekonomickými náklady a silou epidemie. Že je dobré nechat ekonomiku na chvíli ‚oddechnout‘ i za cenu nevyhnutelných obětí na životech. Ve skutečnosti tím ona nepříjemná opatření jen odkládáme a dost možná nás horší situace v budoucnosti donutí přidat nějaká další,“ poukazuje Beneš na rozšířený názor. Možné odstranění největších mýtů bylo dalším důvodem, proč se na začátku září rozhodl spolu s dalšími odborníky ve volném čase pro vývoj Koronahry.

Další informace si přečtete v rozhovoru s jedním z autorů hry Michalem Benešem, který Seznam Zprávy přinesou během dne.

Reklama

Související témata:

Doporučované