Hlavní obsah

Zvládneme sehrát všechno, o peníze nepřijdeme, věří šéf fotbalové ligy

Foto: Profimedia.cz

Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Reklama

Fotbalem stále rezonuje Berbrova korupční aféra a příští měsíce budou plné fotbalové politiky, do které bezpochyby nějakým způsobem zasáhne i Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace. Teď ale prioritně řeší restart ligy.

Článek

Od 4. října, kdy se sehrály dosud poslední zápasy, fotbalová Fortuna liga nuceně pauzírovala kvůli vládním opatřením vyhlášeným v boji proti šíření covidu-19. Dušan Svoboda sice opakovaně zmínil, že nechápe, proč bylo nutné ligu, která plnila nejvyšší parametry hygienických opatření, přerušovat,. Ale teď už se ve spolupráci s Národní sportovní agenturou dočkal jejího návratu.

Nejvyšší fotbalová soutěž by se měla znovu rozehrát už v pátek předehrávkou FK Jablonec – Zbrojovka Brno. Vyžadované hygienické podmínky, které jsou s restartem spojené, se dolaďují a zpřesňují průběžně. Jaké máte v tomto ohledu poslední zprávy?

Hlavní hygienička Jarmila Rážová požaduje, aby každý, kdo se utkání bude v nějaké roli účastnit, předložil negativní PCR test na covid-19, který nebude starší 48 hodin. Až dosud jsme pracovali s lhůtou 72 hodin. Budeme se tedy tomuto novému požadavku muset přizpůsobit. Ale zásadní problém v tom nevidím.

Připomeňte, prosím, jak finančně náročné testování je.

Před každým prvoligovým kolem testujeme zhruba 700 osob. Průměrná cena testu, se kterou se v lize pracuje, je 1 555 korun. Každý si snadno spočítá, na kolik to tedy 18 klubů, které se soutěže účastní, finančně přijde.

Odstartuje o víkendu i druhá liga?

Ano, je to jedna z variant.

V této soutěži bylo před přerušením zvykem testovat jednou měsíčně. Zvládnou kluby finančně nový rytmus testování?

Předběžně jsem se o tom s nimi bavil. A snad mohu říct, že do toho půjdou.

Jakým způsobem „naštosujete“ termínovky?

Co se týče nejvyšší soutěže, rozhodli jsme na ligovém výboru, že se bude hrát do 23. prosince. Využijeme tam úterý a středy těsně před Štědrým dnem. A po krátké pauze by se liga znovu rozehrála o víkendu 16. a 17. ledna. Nedá se nic dělat. Začínali jsme později kvůli tomu, že se protáhl předchozí ročník. Teď jsme ztratili tři termíny kvůli dalšímu covidovému přerušení a z druhé strany je sezona ohraničena přípravou a odjezdem reprezentačního týmu na Euro.

Ještě z doby před přerušením soutěží zkraje října zbylo několik zápasových restů, hlavně ve druhé lize. Jak je budete termínově řešit?

Budeme muset využívat i reprezentačních přestávek. Hrát se bude, kdy jen to půjde. V příštím roce klubům znovu přibude i přerušený MOL Cup, který řídí Fotbalová asociace ČR.

Hypotetická otázka: Co by se stalo, kdyby se nepodařilo sehrát kompletní program Fortuna ligy?

Pevně věříme, že se to nestane. Děláme maximum pro to, aby se liga odehrála kompletní. A pokud ne, jsme na to připraveni. Liga bude regulérní, sehraje-li se alespoň 50 procent utkání. Když budou nějaké zápasy chybět, sestaví se tabulka podle bodových průměrů. To znamená, že se bodový zisk každého celku vydělí počtem utkání, která absolvoval. Ale snad na tyhle počty nedojde. Pořád jsem přesvědčen, že to zvládneme odehrát.

A kdyby ne? Krátily by se pak příjmy z prodeje televizních práv či sponzorské příspěvky?

To se samozřejmě nedá vyloučit. Ale nemalujme čerta na zeď, jak říkám, chceme určitě sehrát všechno.

Mimochodem, z minulé sezony se nepodařilo dohrát pár utkání skupiny o záchranu a baráž. Odrazilo se to nějak na platbách komerčních partnerů ligy?

Minimální měrou. Pragosport, který drží vysílací práva, i Fortuna a další partneři se zachovali velmi vstřícně, krácení peněz ze strany Fortuny bylo minimální. Samozřejmě že kdyby se to mělo opakovat, už by asi byla situace složitější. Specifická situace nastala kolem sponzoringu cestovní kanceláře Alexandria. Jak víme, celá ta branže se kvůli pandemii ocitla v obrovských potížích, o tohoto sponzora jsme bohužel přišli. Žijeme v době, která je těžká pro všechny.

Foto: Profimedia.cz

Dušan Svoboda (vpravo), předseda Ligové fotbalové asociace, v rozhovoru s příbramským bossem Jaroslavem Starkou.

Bude se liga po restartu odehrávat v podobném časovém rozvržení jednotlivých kol jako před přerušením?

Budeme se snažit, aby přibylo takzvaných slotů, tedy herních a vysílacích časů. A to tak, aby na sebe zápasy časově navazovaly.

Systém videorozhodčího bude také nasazován se stejnou četností jako před přerušením ligy?

Budeme se o to snažit. Ale v dnešní době je složité něco garantovat. Onemocní vám třeba někdo z technického štábu, který má k té problematice kvalifikaci, a bude složité ho nahrazovat. Ale snad to zvládneme.

Zapotřebí bude samozřejmě i dostatek kvalifikovaných rozhodčích. Po pádu Chovancovy komise trvalo dost dlouho, než se podařilo sestavit alespoň tříčlennou pracovní skupinu ve složení Tomáš Bárta – Jan Zahradníček – Jiří Kureš. Bylo deklarováno, že její mandát je dočasný a provizorní. Dokdy tedy?

Jsme dohodnuti, že do konce tohoto kalendářního roku. Já osobně si dovedu představit, že by pokračovali i na jaře, protože sestavit plnohodnotnou komisi rozhodčích do voleb bude složité. Samozřejmě uvidíme, jak to bude fungovat a jaké budou výkony rozhodčích v průběhu jednotlivých zápasů.

Ten triumvirát se sestavoval dlouho, ve spolupráci Fotbalové asociace ČR s Ligovou fotbalovou asociací. Proč se do ní vašim zaměstnancům Radku Příhodovi nebo Emilu Ubiasovi nechtělo?

Není tajemstvím, že několik lidí účast na této práci odmítlo. Podmiňovali vše tím, že by chtěli pracovat až v regulérní komisi pod vedením nového výkonného výboru. Upřímně řečeno, mně osobně tohle podmiňování vadí, ale je to jejich rozhodnutí, které respektuji.

Chovancova rozhodcovská komise padla kvůli korupční aféře, jejíž hlavní postavou je někdejší místopředseda FAČR Roman Berbr. A součástí té aféry jsou i údajně ovlivňovaná utkání Slavoje Vyšehrad. Ten je nyní účastníkem druhé ligy. Co Vyšehrad čeká z disciplinárního hlediska?

Pověřil jsem šéfa disciplinární komise Richarda Bačka, aby zahájil jednání s Etickou komisí FAČR. Aby si vymezili a ujasnili, jak si v této záležitosti rozdělí kompetence a kam se to legislativně bude ubírat. Každopádně je třeba vyčkat, dokud nebudou mít zástupci fotbalu možnost přinejmenším nahlédnout do vyšetřovacího spisu. Jinak bych v té věci zatím nic předjímat nechtěl.

Vedle řízení LFA jste i členem výkonného výboru FAČR. Z něj odstoupili Roman Berbr a jeho partnerka Dagmar Damková. Zejména teplický klub apeloval na předsedu Martina Malíka, případně na další členy této „fotbalové vlády“, aby své pozice opustili. Jaké je vaše stanovisko?

Já myslím, že situaci už mezitím všichni pochopili. Asi by bylo něco jiného, kdyby se fotbalové volby měly konat třeba až za dva roky. Ale na programu jsou už v květnu. Do té doby mohou řádně proběhnout konference okresních a krajských fotbalových svazů, na nich případně může dojít k nějaké personální obměně. A ta se pak může projevit v tom, že na volební valnou hromadu FAČR přijedou jiní lidé a budou mít třeba trochu jiný pohled na to, koho volit a kam český fotbal směřovat, než jejich předchůdci.

Očekáváte, že se český fotbal pohne nějakým lepším směrem?

Samozřejmě. Místo spekulací o dění v zákulisí už byla odhalena některá fakta. Snad to tedy český fotbal povede k tomu, aby se vývojově někam posunul. Samozřejmě k lepšímu.

Jaké osobnosti byste podporoval? Jaké reformy byste doporučoval?

Něco v hlavě mám, ale na tyhle věci je ještě velmi brzy, je potřeba to řádně připravit a promyslet. A teď mi opravdu veškerou kapacitu zabírá restart ligy. To je teď aktuální, žhavá a velmi důležitá věc. Na fotbalovou politiku přijde čas později.

Tak už jen jednu otázku: V zákulisí zmiňují někteří i variantu, že byste se novým předsedou FAČR mohl stát vy. Co na to říkáte?

V tuto chvíli o tom neuvažuji.

Reklama

Související témata:

Doporučované