Hlavní obsah

Zvlášť, nebo dohromady? Podívejte se, jak si Češi rozdělují účty

Zprávy z hlavy o společných financích českých párů.Video: Petra Krajčinovič, Seznam Zprávy

 

Reklama

České páry většinou dávají přednost společným účtům. V Česku má účet dohromady asi sedmdesát procent rodin, ale v polovině z nich si partneři tajně stranou „ulívají“ jen pro svou potřebu.

Článek

Hlavní roli hraje vzájemná důvěra a systém, který vyhovuje oběma partnerům. „Výzkumy ukazují, že partneři mají několik modelů. Třetina domácností má jeden účet, kam chodí obě výplaty nebo výplata a třeba mateřská, a z účtu pak platí vše, včetně svých koníčků, takže mají o všem přehled,“ říká finanční expertka Jana Poorsaeed.

Další model podle ní je, že každý partner má svůj účet, někdy k němu má ten druhý přístup nebo platební kartu, jindy ne. „Pak nejčastěji každý platí něco. Někdo jídlo, drogerii a oblečení a druhý třeba hypotéku a další náklady na bydlení. Tady partneři mohou utrácet za své koníčky nebo neřesti,“ doplňuje expertka.

Poslední třetina partnerů má podle Poorsaeed účty tři, každý svůj a jeden společný, z kterého platí společné náklady na domácnost. „Tady jsou také různé způsoby, buď na společný účet posílá každý stejnou částku, nebo podle své výplaty, nebo podle životní situace. Ale vše je o vzájemné dohodě a volbě, co komu vyhovuje, jak jsem zmínila na začátku.“

Reklama

Doporučované