Hlavní obsah

Zvony na věži bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře opraví odborníci v Nizozemsku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Poškozené zvony z věže bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře snese 12. listopadu jeřáb, následně zamíří do zvonařské dílny v nizozemském Astenu. Lidé mohou sledovat akci z vyhlídky kaple Božího těla a od chrámu svaté Barbory.

Článek

„Bezprostřední okolí věže bude z bezpečnostních důvodů uzavřeno,“ uvedla Kristýna Drahotová z Římskokatolické farnosti – arciděkanství Kutná Hora.

Zvon Michal z roku 1493 má průměr 149,5 centimetru a váží 2,4 tuny. Čtyřtunový Ludvík má průměr 184,5 centimetru, zvonaři ho ulili v roce 1510. U obou byly v roce 2018 zjištěny závady - u Michala vytlučení zvonového věnce a u Ludvíka trhlina na těle zvonu. Od té doby mlčí. Náklady na opravu přesáhnou 1,2 milionu korun. Část bude hrazena z dotací Středočeského kraje a zhruba půl milionu korun by měla vynést veřejná sbírka.

Odbornou opravu zajišťuje zvonař Petr Rudolf Manoušek, který navštívil Kutnou Horu před dvěma týdny a po provedení potřebných měření naplánoval postup sejmutí zvonů a jejich odvoz do zahraničí. Přípravné práce začnou ve věži kolem 10:00. Po vyjmutí středového sloupku okna věže musejí řemeslníci zvony sejmout ze zvonové stolice, upevnit na rameno jeřábu a naložit na nákladní auto, které je převeze do zvonařské dílny. Snesení zvonů je plánováno mezi 12:00 a 16:00, bude trvat zhruba hodinu.

Zvony budou restaurovány a do Kutné Hory by se měly vrátit v první polovině příštího roku. Na jejich obnovu je vypsána veřejná sbírka Zvony pro Barboru, organizátorem je Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora. Na účtu číslo 6008553379/0800, kam je stále možné přispět jakoukoli částkou, je aktuálně přes 70 tisíc korun. Podpořit opravu lze také prostřednictvím pokladniček. Jedna je umístěna v chrámu svaté Barbory, druhá je putovní.

Reklama

Související témata:

Doporučované