Hlavní obsah

Zvrat v Afghánistánu? Tálibán tvrdí, že ovládl celou zemi včetně odbojného údolí Pandžšír

Foto: Profimedia.cz

Odbojové síly v údolí Pandžšír, které bylo poslední oblastí bez nadvlády Tálibánu

Reklama

aktualizováno •

Hnutí Tálibán tvrdí, že má pod kontrolou celé území Afghánistánu včetně údolí Pandžšír, kde se opevnili jeho odpůrci. Vzbouřenci to ale popírají a prohlašují, že ve střetech mají navrch oni.

Článek

Hnutí Tálibán tvrdí, že ovládlo celé území Afghánistánu. Dokonce i údolí Pandžšír, ve kterém působí jeho odpůrci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tři zdroje z Tálibánu, informaci ale podle ní zatím nelze nezávisle ověřit. Server BBC dnes uvedl, že v údolí Pandžšír probíhají urputné boje, v nichž přišly o život stovky ozbrojenců, a že vítězství si připisují obě strany.

„Díky milosrdenství Alláha držíme celý Afghánistán. Porazili jsme rebely a Pandžšír je nyní pod naším velením,“ citoval Reuters jednoho z velitelů jednotek Tálibánu. Stanice BBC a Al-Džazíra informovaly, že v Kábulu je slyšet střelba.

Mluvčí Ahmada Masúda, který vzbouřencům v Pandžšíru velí, stanici BBC řekl, že informace Tálibánu jsou zcela mylné a že jsou to naopak jeho odpůrci, kteří zatím mají ve vzájemných střetech navrch. „Propaganda Tálibánu stále znovu opakuje, že Pandžšír padl - ale v uplynulém týdnu jsme viděli, že to není pravda, ba naopak - síly odporu je donutily se stáhnout,“ řekl Alí Nazárí.

V Pandžšíru dál zůstává i jeden bývalý viceprezident Amrulláh Sálih, který Masúda podporuje. Dnes zveřejnil na sociálních sítích video, kde popírá zprávy o tom, že uprchl, a potvrzuje tuhé boje o údolí. „Bezpochyby jsme v obtížné situaci. Čelíme invazi Tálibánu. Na jejich straně jsou oběti, my také máme mrtvé… Nevzdáme se. Budeme bojovat za Afghánistán,“ řekl Sálih.

Dosud nikdy nedobyté údolí Pandžšír zůstalo po bleskové ofenzivě Tálibánu a obsazení Kábulu v půlce srpna poslední baštou odporu proti islamistickému hnutí. Provincii ovládá Ahmad Masúd, syn legendárního vůdce afghánské opozice proti Tálibánu a předtím proti sovětské okupaci Ahmada Šáha Masúda, který zahynul v roce 2001 při atentátu spáchaném teroristickou sítí Al-Káida.

Ahmad Masúd dříve uvedl, že je připraven s Tálibánem jednat, a vyzval k vytvoření vlády v Kábulu, která by zahrnovala všechny afghánské etnické skupiny. Uvedl ale, že pokud se bojovníci Tálibánu pokusí vstoupit do údolí Pandžšír, postaví se jim jeho síly na odpor.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid sdělil, že bojovníci hnutí se k údolí Pandžšír přemístili poté, co rozhovory se silami odporu selhaly. Mluvčí Národní fronty odporu Fahím Daští dříve řekl BBC, že jednání nebyla úspěšná kvůli zcela rozdílným názorům obou stran. Podle něj boje probíhají na dvou frontách, zatím padlo 350 bojovníků Tálibánu a další byli zajati. Tvrzení žádné ze stran se BBC nepodařilo ověřit.

Jedna z nejmenších afghánských provincií Pandžšír, která se nachází severně od Kábulu, je domovem asi 150.000 až 200.000 lidí z různých etnických skupin, převážně pak Tádžiků. Malebné údolí řeky Pandžšír je vklíněno mezi horské vrcholky dosahující 3000 metrů a historicky je známé jako naleziště drahokamů a dalších nerostných surovin. V posledních 20 letech zaznamenal region rychlý ekonomický rozvoj, byly zde vystavěny vodní a větrné elektrárny, nové silnice či vysílač.

Reklama

Související témata:

Doporučované