Hlavní obsah

Zvrat v pražské koalici. Spojené síly odmítají piráta Hřiba za primátora: Nechceme další Krnáčovou

Lídr Pirátů v Praze začíná potenciálním koaličním partnerům vadit.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Pirátský kandidát nemá žádné zkušenosti, zato spoustu sebevědomých prohlášení,” řekl šéf Starostů Petr Gazdík.

Článek

V sobotu v noci, pár hodin po uzavření volebních místností, se zdálo, že vše je dohodnuto a už nic nestojí v cestě nové pražské koalici ve složení Piráti, iniciativa Praha sobě a hnutí Spojené síly (TOP 09, lidovci a STAN).

Po čtyřech dnech se ale jednání zasekla. Jde o to, že pirátského lídra Zdeňka Hřiba jako primátora odmítají oba potenciální koaliční partneři. Do jednání se dokonce vložil i předseda STAN a poslanec Petr Gazdík.

„Mám strach, že pan Hřib bude další Adrianou Krnáčovou. To znamená: na začátku žádné zkušenosti, zato spousta sebevědomých prohlášení,” řekl Petr Gazdík. „Já bych chápal zklamání Pražanů, kdyby i další primátor v řadě měl s hlavním městem experimentovat. Pan Hřib se navíc v minulosti podílel na projektu elektronického receptu eRecept, což také zrovna nesvědčí o jeho schopnostech.“

Nejvíc to vře právě v hnutí Spojené síly, kde jsou zastoupeny tradiční politické strany – TOP 09, STAN, KDU-ČSL. Nelíbí se jim, že sebevědomí Piráti si suverénně diktují řadu podmínek, ačkoliv v 65členném pražském zastupitelstvu mají všichni členové zamýšlené koalice shodně po třinácti mandátech.

Pirát primátorem se nelíbí ani lídrovi iniciativy Praha sobě Janu Čižinskému, který si po volbách sám post nárokoval díky největšímu počtu preferenčních hlasů. Dnes říká, že personálním obsazením se nechce zabývat před dohodou nad programem.

Piráti, kteří ve volbách skončili druzí za ODS, si post primátora dál nárokují. „S uskupením Spojené síly je to těžké, protože je tam několik různých stran a každá má rozdílný pohled, chybí tam jednotící linka,” reagoval šéf Pirátů Ivan Bartoš. A dodal: „Kritiku pana Gazdíka, jemuž se nelíbí naše požadavky proti kumulaci funkcí, beru jako slova člověka, který k nám dlouhodobě chová úplně zbytečné antipatie.“

Všichni zmínění politici po kritických slovech rychle doplňují, že i přes nynější neshody pořád věří v sestavení společné koalice na pražském magistrátu. Jisté to ale není, což do hry o podíl na moci v hlavním městě vrací vítěznou ODS i Babišovo ANO, původně vyšachované.

Spojené síly se teď nově snaží na primátora prosadit svého lídra, předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila. Ten zase upozorňuje na zádrhele v programové shodě.

„Pro nás je prioritou slibované urychlení klíčových dopravních staveb, záchytných parkovišť a rozhýbání bytové výstavby. Ta koalice musí mít smysl, nelze jen elektronizovat a sázet stromy,“ řekl Pospíšil.

Jinými slovy – představitelé tradičních stran najednou mají obavu, aby v koalici s občanskou iniciativou a Piráty nepokračovala zablokovaná výstavba a proměna metropole ve skanzen.

„Chceme třeba rychle prosadit pokračování vnitřního okruhu pod zemí, tedy jako pokračování tunelu Blanka. To je nepřekročitelné. Ale zatím nevíme, jaký postoj k tomu mají naši partneři,” říká lidovec Jan Wolf, trojka na kandidátce Spojených sil.

Koalici s Piráty dnes ve Spojených silách nejvíc brání dvojka Hana Marvanová, v jejíž advokátní kanceláři v minulosti pracoval Jakub Michálek, dnes šéf pirátské poslanecké frakce.

Reklama

Doporučované