Hlavní obsah

Zvrat ve světové ekologické krizi? Plastů se můžeme zbavit v řádu týdnů, tvrdí vědci

Houbaření je v Česku zvlášť oblíbené, využití hub již ale sahá mnohem dál.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Skupina badatelů z Královských botanických zahrad (KEW) v Londýně našla nový možný způsob recyklace plastů, který je několikanásobně rychlejší a přírodní. Využít při něm chce houby.

Článek

Zpráva publikovaná Královskými botanickými zahradami (KEW) v Londýně, na které se podílela stovka vědců z 18 států, přímo uvádí, že zkoumaná houba by mohla plasty rozkládat „v řádu týdnů spíše než roků”.

Aspergillus tubingensis poprvé vědci objevili již v roce 1934. Houba pochází z Pákistánu a badatelé v novém výzkumu zjistili, že si poradí i s polyuretanem. V textilním průmyslu se z něj vyrábí syntetická látka, zatímco jinde slouží jako izolace nebo tlumič.

„Je to úžasný objev, protože momentálně čelíme skutečné environmentální výzvě. Právě toto by mohlo být jejím řešením,” vysvětlovala vedoucí badatelka výzkumu Ilia Leitchová na úterní tiskové konferenci.

„Zatím jsme v počátečních fázích zkoumání, ale k využití výhod této houby bychom se mohli dostat v rozmezí několika let,” dodala Leitchová z KEW.

Jenom v roce 2017 bylo podle badatelů z Královských botanických zahrad v Londýně objeveno 2 189 nových druhů parazitických hub, přičemž další téměř čtyři miliony druhů čekají na zkoumání.

Poptávka po jednorázových plastech se přitom po celém světě neustále navyšuje. Uvádí to americká televize CNN.

Environmentalisté například očekávají, že se aktuální množství plastového odpadu v oceánech odhadované až na 150 milionů tun do roku 2050 ztrojnásobí. Ve vodách by tak mělo být co do hmotnosti více plastů než ryb. Tvrdí to Světové ekonomické fórum, které dodává, že každoročně proudí do oceánu až osm milionů tun odpadu.

Podmořský život je tak vážně ohrožený. Prostřednictvím toxických látek v tělech vodních živočichů pak znečištění plasty přes potravní řetězec negativně ovlivňuje i život na pobřeží.

Houby mají dlouholeté využití v potravním průmyslu při výrobě sýrů a chlebů. Nejnověji se pak také používají jako náhražka masných výrobků. Důležitou roli mají také v lékárenství a medicíně při výrobě léků, jako je penicilin.

Reklama

Doporučované