Hlavní obsah

Zvrhl se Český lev v politickou agitku? Oceněná Olga Sommerová o svém projevu a boji za nezávislou ČT

Olga Sommerová odpovídá živě na Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V sobotu převzala Českého lva za dokument o zpěvačce Soně Červené. Olga Sommerová během děkovné řeči vyzvala kolegy a širokou veřejnost k obraně České televize před oligarchy. Koho tím myslela?

Článek

Celý večer se nesl v kritice prezidenta Miloše Zemana a současných poměrů v ČR. „Česká televize nepatří žádnému oligarchovi. Kdyby mocní chtěli zničit její svrchovanost, vyzývám všechny kolegy filmaře, občany a přátele demokracie, abychom se spojili a důrazně postavili proti tomu a uhájili svobodnou ČT,“ pronesla Sommerová během svého proslovu.

Ještě před zahájením večera vystoupil na pódiu režisér Jan Svěrák a přečetl text petice Pět vět.

„Česká televize je nezávislá, takže za nás dokáže politiky kontrolovat,” řekl režisér. „Jiná média, která třeba patří soukromníkům, nemají tu svobodu, protože soukromníci často třeba chtějí vliv nebo službu, musí tedy dělat politikům ústupky. Kdežto veřejnoprávní média ne,“ popsal své důvody pro Seznam Zprávy.

Jak těžké je natočit dokument v ČR? Vedou umělci boj s prezidentem Zemanem? Nepřehnali to s kritikou? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva můžete v premiéře sledovat na celostátní Televizi Seznam každý všední den od 20.30 a 21.00. Jak naladit Televizi Seznam, se dozvíte ZDE.

Reklama

Doporučované