Hlavní obsah

Zvykejte si, úroky hypoték znovu budou začínat dvojkou. Banky zdraží v prosinci

 

Reklama

Lidi, kteří si plánují půjčit na bydlení, zaplatí tisíce korun navíc. Finanční ústavy to zdůvodňují změnou pravidel.

Článek

„Bude to v řádech desetin. Dostat bychom se měli na 2,19 – 2,39 procenta," uvedl v rozhovoru pro Seznam Karel Chábek, manažer hypoték České spořitelny.

Průměrná úroková sazba přitom v říjnu klesla na nové minimum - na 1,8 procenta.

Banky zdražení odůvodňují novými pravidly, která začnou platit od prosince a díky kterým zákazník získá vůči bance silnější pozici.

Snáz třeba banku vymění i během čerpání hypotéky nebo bude téměř kdykoli moct splatit část svého dluhu bez sankcí. Mírnější by mělo být také penále za pozdní splátky.

Na druhou stranu se ovšem zpřísní pravidla pro udělování půjček. Tak, aby banka nemohla udělit hypotéku, u které hrozí, že ji zákazník nesplatí.

Některé banky už zdražují

Nová pravidla přijdou až v prosinci, ale třeba Komerční banka na ně reaguje už teď. Úrokovou sazbu tento týden zvedla zhruba o půl procentního bodu.

Postupně zdraží i další. Třeba Raiffeisenbank zvyšuje cenu u pětiletých fixací o 0,1 procentního bodu, u sedmiletých o 0,2 a u delší fixace o 0,3 bodu.

Naopak třeba skupina Wüstenrot zatím růst úrokových sazeb neplánuje.

Připravte se na další změny

Další změna pravidel má přijít v dubnu, kdy z nabídky zmizí 90% hypotéky, které patří mezi ty nejoblíbenější. I to by mohlo sazbami pohnout a nebude to zřejmě jejich poslední posun vzhůru.

Do konce letošního roku navíc pravděpodobně do trhu promluví také Česká národní banka, která může zvednout základní úrokové sazby, od kterých se ceny hypoték odvíjí.

Reklama

Doporučované