Hlavní obsah

„Zvykli jsme si na to.“ Ředitelé škol pomáhají nestíhajícím hygienám

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ředitelé škol sbírají kontakty pro trasování nakažených žáků, jejich povinností to ale není.

Článek

Ředitelé za účelem urychlení trasování shromažďují informace pro hygienické stanice. Tvrdí, že by to stanice samy nestíhaly. Podle hygien to však neznamená, že by na školy přesouvaly svou práci.

„Hygiena trasování a další šetření v rámci škol nestíhala. Díky tomu, že s nimi spolupracujeme my, teď všechno probíhá mnohem rychleji,“ říká prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

První musí krajskou hygienickou stanici kontaktovat ředitel příslušné školy, kde se objevila nákaza covid-19. Tím však jeho práce většinou nekončí. Hygienická stanice ředitele následně žádá o dodatečné informace.

„Původně jsme si mysleli, že s ohroženými lidmi bude komunikovat hygiena, tak to ale neprobíhá. Hygiena by měla volat rodičům dítěte, které je nakažené. Co se ale týče dalších dětí, které třeba mohly s nakaženým přijít do kontaktu, je komunikace na škole. Už jsme si na to zvykli,“ dodává Černý.

Schraňování kontaktů nakažených žáků nebo učitelů a dalších informací však není povinností ředitelů.

„Je pravda, že máme jakousi prosbu o spolupráci od hygieny. Například když máme covid pozitivního pedagoga, tak shromáždím jeho potenciální kontakty a předám je hygieně za účelem urychlení celého procesu. Rozhodně mě ale nikdo nenutí, abych někoho obvolával,“ komentuje situaci ředitel Základní školy profesora Švejcara na Praze 12.

Hygiena považuje tento proces za standardní součinnost v případě šíření nákazy na malé ploše.

„Jedná se o standardní postup, který uplatňujeme, i když se objeví nákaza například v nějakém podniku. Podobně jako s řediteli pak komunikujeme se zaměstnavateli. Rozhodně to není o tom, že bychom nechávali ředitele škol suplovat naši práci,“ uvádí mluvčí krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová s tím, že vše probíhá za účelem urychlení epidemiologického šetření.

Střídavá výuka na druhém stupni

Šíření nákazy především na základních školách je problém, který vláda chce vyřešit dalšími opatřeními. Na druhém stupni základních škol se od pondělí bude týden učit prezenčně jen polovina dětí. Ostatní budou mít výuku na dálku. Po týdnu se žáci vystřídají. Na pondělí 26. a úterý 27. října vyhlásí Ministerstvo školství volno, a prodlouží tak podzimní prázdniny v základních a středních školách na celý týden.

Střídání žáků, které bude platit pro druhý stupeň základních škol, se nebude podle ministra školství Roberta Plagy vztahovat na žáky nižšího stupně víceletých gymnázií. Pro ně budou nadále povinné roušky i ve třídách a tělocvik by měli mít venku. Nové opatření se naopak bude týkat i základních uměleckých škol (ZUŠ), které přejdou na výuku na dálku v celé ČR, zatímco dosud v některých krajích zavřeny nebyly. Od pondělí ale bude v ZUŠ umožněna individuální výuka.

Kvůli zhoršující se epidemii také přejdou na výuku on-line vysoké a střední školy v celé ČR. V některých regionech dosud fungovaly normálně. Výjimky budou dál platit pro praktickou výuku.

Reklama

Doporučované