Hlavní obsah

Zvýšená radiace v Moskvě? Úřady to vysvětlily chybou senzoru

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z protestu proti stavbě dálnice na jihovýchodě Moskvy vedoucí skrze starý sklad s jaderným odpadem.

Reklama

Ruská média v neděli informovala o zvýšené úrovni radiace na jihovýchodě Moskvy. Naměřil ho jeden ze sítě senzorů rozmístěných kolem místa, kde se za Sovětského svazu skladoval nukleární odpad. V pondělí státní úřad Radon, který senzory v místě spravuje, skoky v hodnotách vysvětlil technickou chybou zařízení.

Článek

O skocích na měřiči radioaktivity v Moskvě informovala v neděli rozhlasová stanice Echo Moskvy. Jiná ruská média sdílela video aktivisty, na kterém je podle nich měření zvýšené radiace zachyceno.

Aktivisté podle Echa Moskvy ještě týž den upozornili ruskou vládu i vládní úřad Radon, který daný senzor spravuje. Jde o agenturu spadající pod Rosatom, která se specializuje na problematiku jaderného odpadu a dekontaminaci. Druhý den ruská státní zpravodajská agentura RIA Novosti citovala prohlášení vedení Radonu, které uvedlo, že ke skoku v hodnotách došlo v důsledku selhání zařízení a neodpovídalo realitě. Situace je podle Radonu normální.

„V jihovýchodní části hlavního města jsme 7. února nainstalovali nový senzor, který je stále ve zkušebním režimu, a může proto krátkodobě ukazovat chybné hodnoty. Zbytek senzorů zvýšené hodnoty nezaznamenal,“ prohlásil Radon s tím, že pokud by byla míra radioaktivity skutečně překročena, systém by to ukázal.

Strach z radiace kvůli stavbě dálnice

Senzory na měření radiace, které ukazují hodnoty veřejnosti, Radon na místo nainstaloval poté, co se v Moskvě zvedla vlna odporu proti plánu postavit velkou dálnici vedoucí skrze starý sklad nukleárního odpadu.

Lidé se bojí, že stavební práce by mohly uvolnit do vzduchu nebo do vody nebezpečné látky. Místo už dlouhou dobu sleduje Radon a opakovaně prohlašuje, že žádné nebezpečí nehrozí.

Foto: Profimedia.cz

Snímek protestu proti stavbě dálnice z července 2019.

Aktivista Sergej Vlasov, který o víkendu zveřejnil video senzoru, na Facebook napsal, že ho reakce a vysvětlení Radonu neuklidnily. Už dříve například uvedl, že veřejné senzory jsou účelově umístěny daleko od nejvíce kontaminovaných míst.

Reklama

Doporučované