Hlavní obsah

Cigarety a lihoviny zdraží. Prezident stvrdil podpisem daňový balíček

Zatímco cigarety a lihoviny budou od Nového roku dražší, piva se vyšší daně netýkají.

Reklama

Spotřební daň z tabákových výrobků a lihovin se od příštího roku zvýší, vzroste i zdanění loterií. Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zdvojnásobí na 2 000 korun.

Článek

Vládní daňový balíček, který daně a poplatek zvyšuje, dnes v Lánech podepsal prezident Miloš Zeman za přítomnosti ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Vláda návrh na zvýšení spotřební daně obhajuje omezením dopadů účinků návykových látek na zdraví obyvatel. Mezi její argumenty patří i to, že vzhledem k růstu příjmů jsou cigarety i alkohol dostupnější.

Opozice kabinet během projednávání ve Sněmovně obviňovala, že mu jde jen o hledání peněz do státního rozpočtu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) k tomu ve Sněmovně řekla, že vyšší daně mohou nejen zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, ale také motivovat spotřebitele ke snížení spotřeby, a tím omezit související zdravotní problémy.

Veřejné rozpočty by podle propočtů ministerstva financí měly změnami získat v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun.

Reklama

Doporučované