Hlavní obsah

Změníme dvě daně, zpoplatníme prázdné byty a bude na všechno, říká Špidla

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl expremiér Vladimír Špidla.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Navýšení minimální mzdy nebo důchodů. ČSSD před volbami přichází s řadou návrhů, jak přilepšit voličům. Jenže v době nejvyššího státního schodku. Je to správně?

Hostem Ptám se já byl expremiér a kandidát ČSSD v podzimních volbách Vladimír Špidla.

Zdaníme nejbohatší, velké firmy a zpoplatníme prázdné byty. Peníze dáme na vyšší důchody, mzdy nebo třeba porodné pro všechny. Zkrátíme pracovní týden a lidem přidáme volno. Sociální demokraté přišli pro letošní volby s výjimečně levicovým a podle mnohých i rozdavačným programem.

Bývalý premiér, ministr práce a sociálních věcí i předseda ČSSD Vladimír Špidla, který dnes působí v resortu práce jako poradce ministryně Jany Maláčové, ale slibuje, že na všechno bude. A to i v době, kdy ekonomové varují, že hrozí náraz Česka na dluhovou brzdu, pokud se bude přidávat tam, kde to není nezbytně třeba. „Rozumně se to dá udělat tak, že se zdaní majetky nad 100 milionů, změní se daň pro korporace, současně se daňově ulehčí malým firmám. Je třeba brát v potaz ekonomický růst, po covidu to rychle naskakuje,“ komentovat Špidla to, kde chce ČSSD na své plány vzít.

A stejně tak by podle Špidly bylo i na důchodovou reformu, na jejíž přípravě se podílel. K návrhu ministryně práce a sociálních věcí se kriticky staví jak ministryně financí, tak ekonomové. Špidla se ale o příjmovou stránku návrhu nebojí. „Důchodová reforma má pokrytou ekonomickou stránku, předpokládá, že se využijí ekonomické síly této země, aby se přeorganizoval daňový systém tak, aby vzal v úvahy potřeby důchodového systému. Co není, může být. Budoucí příjmy jsou také jisté. Je jisté, že budou budoucí příjmy,“ pokračoval v rozhovoru.

Volební program ČSSD byl přitom podle Špidly postaven na myšlence, že covidová situace velmi zasáhla veřejné finance a „břemeno je třeba rozložit na všechny.“ Zásah do státní poklady, který přineslo například zrušení superhrubé mzdy, podle poradce Maláčové ale nemůže jít na úkor důchodců. Odmítá zároveň, že by volební program ČSSD byl čirý marketing.

„Tento program není marketingový program. Je obsahový, je to realistický pohled na současnou situaci. Není žádné cílení na nějaké konkrétní voliče. Cílem je zlepšit situaci naprosté většiny lidí a spravedlivě a solidárně rozložit výdaje z covidu na všechny lidi,“ dodal. Zároveň přiznal, že některé příjmy z daňových změn, které ČSSD navrhuje – jako například zdanění osob s majetkem nad 100 milionů korun, zatím spočítané nemá. Výnosnost se podle něj pozná až po letech a i jednotky miliard nejsou do rozpočtu „špatná věc“.

Je správné přidávat občanům v době, kdy Česko trápí vysoký dluh? A co říká na vyjádření prezidenta Zemana, který oznámil, že místo ČSSD bude volit ANO?

Poslechněte si rozhovor v úvodním podcastu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo také ve videu:

„Naším cílem je zlepšit situaci naprosté většiny lidí a spravedlivě a solidárně rozložit výdaje z covidu na všechny lidi,“ říká Vladimír Špidla.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované