Článek
Expert na víno Tomáš Pelikán prozradil, že pokud na Valentýna zvolíte čokoládové šampaňské nebo víno, rozhodně nešlápnete vedle. Právě tento druh je totiž letošním hitem. Ale není to jediné trendy víno. „Zaznamenávám, že si vinaři začínají hrát s vínem. Prodávám levandulové víno, které je zvláštní a ženy ho milují. Rovněž jsem zaznamenal, že se začíná vyrábět kávové víno a podobně. Ten trend směřuje od klasických vín k vínům s výraznější příchutí,“ říká Pelikán.
Rozpoznat vůni a příchuť u takto aromatických vín zvládne většinou i amatér. Rozlišit však jednotlivé složky běžných vín, to už je jiná liga. I uznávaný odborník, kterým Tomáš Pelikán bezesporu je, přiznává, že ochutnat během života úplně všechno, snad ani nejde. A i v tomto oboru se člověk učí zkrátka pořád: „Udělal jsem si someliérský kurz, kde mě naučili základní znalosti, a pak už je to jenom o tom, to víno koštovat a koštovat, a tím získávat znalosti. Myslím si ale, že je to běh na dlouhou trať a budu se to učit celý život.“
A jak v této oblasti poznáte skutečného odborníka? Vína, která mu projdou rukama, končí u známých a vlivných osobností: „V Praze tato vína konzumují významní právníci, lékaři... Z osobností je to třeba Chantal Poullain a stejní vinaři zásobují i Pražský hrad,“ říká znalec vína. Tomáš Pelikán rovněž ví, jaká vína se v českých domácnostech pijí nejčastěji: „Češi a Moravané jsou loajální a v devadesáti procentech nakupují česká a moravská vína.“
V úvodním videu se ale dozvíte i to, jak se speciální vína vyrábí, a poradíme, jak otevřít láhev vína, když nemáte po ruce otvírák.