Hlavní obsah

Litevský pašerák aut dostal za najíždění do policisty 10 let. Převozů kradených vozů zfetovanými řidiči do Polska přibývá

Litevec se po honičce s policií pokusil najet do policisty na Semilsku. Od soudu odešel s desetiletým trestem. Pašoval auto ukradené v Rakousku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

S desetiletým trestem a doživotním vyhoštěním odešel v pondělí od krajského soudu v Hradci Králové dvacetiletý Litevec Vitaljus Červonikovas, který loni v listopadu najížděl kradeným automobilem skoro stokilometrovou rychlostí na policistu, který se ho pokoušel zastavit. Za pokus o vraždu mu původně hrozilo 15 až 20 let. Soud přihlédl k jeho nízkému věku a dosavadní bezúhonnosti.

Článek

Čeští policisté loni 28. listopadu obdrželi informaci o dvou vozech BMW ukradených ve Štýrském Hradci v Rakousku, které se členové organizované skupiny pokusí převézt do Polska. Chtěli je zadržet ještě na českém území. Po honičce na úzkých silnicích mezi Rokytnicí nad Jizerou a Harrachovem jeden z řidičů, sedmnáctiletý Litevec, havaroval do skály. Druhý, tehdy devatenáctiletý Červonikovas, ho naložil k sobě do vozu a pokusil se projet policejní zátaras. Na policistu, který se ho snažil se zbraní v ruce zastavit, najížděl skoro stokilometrovou rychlostí. „Převážené vozidlo použil jako zbraň,“ uvedl státní zástupce Milan Vacek.

Úmysl zabít policistu potvrdil i soudní znalec z oboru soudního lékařství. „Z lékařského pohledu tento akt jednoznačně směřoval k zabití. Už při nižší rychlosti, než byla uváděna, dochází ke smrtelným následkům – tříštivým zlomeninám dolních končetin, poškozený pak přeletí kapotu a dopadá na vozovku. Při praxi jsem se při zasažení chodce v rychlosti 80 až 100 kilometrů v hodině nesetkal, že by nedošlo ke smrtelnému zranění, pokud to náhodou přežije, což je raritní případ, má to trvalé těžké následky, “ popsal soudní znalec.

Soud neuvěřil obhajobě Červonikovase, který v minulých výsleších tvrdil, že si spletl brzdu a plyn, i proto, že s ním, byť neměl řidičské oprávnění, dokázal ujet 520 kilometrů ze Štýrského Hradce. V závěrečném návrhu a řeči uvedl, že všeho lituje a omlouvá se.

Závěrečný návrh pachatel, který už od listopadu sedí ve vazbě, přečetl za pomoci soudní překladatelky česky. „Za 10 měsíců ve vězení jsem pochopil něco o životě. Vím a přiznávám svoji chybu, že jsem se snažil ujet policii, omlouvám se. Nikoho jsem nechtěl zavraždit, chtěl jsem jen utéct. Chci poprosit, abyste mě vydali do Rakouska,“ řekl. V Rakousku jsou už stíháni jeho spolupachatelé za krádež automobilů. Červonikovasův případ byl předán do Česka kvůli obvinění z pokusu o vraždu.

Litevci za pokus vraždy původně hrozilo 15 až 20 let, Senát předsedy Luboše Sováka k němu byl mírnější. „Vzali jsme v úvahu to, že se jednání dopustil ve věku blízkému věku mladistvých, v České republice ho lze chápat jako bezúhonného a je zde předpoklad, že se obdobného jednání v budoucnu nedopustí. Navíc šlo o pokus. Na základě toho jsme šli pod sazbu, což nám zákon umožňuje. Dali jsme ho i do mírnějšího typu věznice, podle nás to k jeho nápravě postačuje,“ uvedl Sovák v odůvodnění.

Odsouzený se na místě odvolal. „On to auto neřídil tak, aby ho zasáhl. Nechtěl zastavit a vyhodnotil situaci, že by tam nešlo dobrzdit, na brzdách s ABS by nad vozem mohl ztratit kontrolu. Neměl moc času se rozhodnout a myslel, že tam bude místo, aby se vyhnul. I z výpovědi pronásledujícího policisty vyplývá, že vyhýbací manévr udělal,“ vysvětlil Červonikovasův obhájce Jiří Duchoň.

Honičky s cizinci, kteří převážejí kradené luxusní automobily z Rakouska či Německa směrem do Polska, nejsou v Královéhradeckém a Libereckém kraji ničím neobvyklým. Řidiči, často polské národnosti, bývají mnohdy i pod vlivem drog.

„V loňském a letošním roce jsme takto zachytili devět kradených automobilů, které převáželi cizinci,“ říká mluvčí hradecké policie Lenka Burýšková, a potvrzuje, že jde o stoupající trend. Naposledy policisté zadrželi zfetovanou řidičku u Hradce Králové letos v srpnu. Vůz ukradený ve Vídni se snažila převézt do Polska. Loni Polák pod vlivem drog po honičce s policisty na dálnici D11 havaroval na okraji Hradce Králové. „Dálniční policejní Superb vytlačoval z vozovky, jel přes plnou čáru, na červenou a místy se řítil rychlostí přes 200 kilometrů v hodině. Byl pod vlivem pervitinu a policisté zjistili, že za krádeže motorových vozidel byl v minulosti už odsouzen jak v Polsku, tak i v Německu,“ dodala Burýšková.

Několik dalších automobilů zachytili i policisté v Libereckém kraji, mezi ně patřil i Červonikovas, který byl zadržen na Semilsku.

Reklama

Doporučované