Hlavní obsah
Online

Atentát na Roberta Fica: Premiér není v ohrožení života, říká ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři odvážejí postřeleného premiéra Roberta Fica do nemocnice v Banské Bystrici, foceno 15. května 2024.

aktualizováno •

Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Útočníka policisté zadrželi. Dění sledujeme online.

Článek

Den po atentátu také sledujeme v ONLINE reportáži

Co víme o atentátu:

  • Slovenský premiér Robert Fico po střeleckém atentátu v Handlové zůstává v banskobystrické nemocnici. Ředitelka nemocnice Miriam Lapuníková uvedla, že premiér utrpěl mnohočetná zranění a na operačním sále byl pět hodin. Dodala, že zdravotní stav Fica je stabilizovaný, ale stále velmi vážný.
  • Fica podle slovenských médií postřelil 71letý Juraj C. Jde o spisovatele z Levíc. Policie ho zadržela, podle slovenských médií vyslechla i jeho manželku. Ministr vnitra Šutaj Eštok řekl, že čin je politicky motivovaný.
  • Šutaj Eštok chce na čtvrtek svolat bezpečnostní radu státu. Slíbil posílit ochranu ústavních činitelů, opozičních politiků i médií.
  • Na Slovensku dopoledne zasedne bezpečnostní rada státu, bude jednat i vláda

    Slovenský deník SME informoval, že se dnes uskuteční mimořádné zasedání bezpečnostní rady. Sejít by se měla v 11 hodin dopoledne. Oznámil to úřad vlády, který dodal, že mimořádně bude o bezprecedentní situaci na Slovensku jednat i vláda.

  • Policie v noci podezřelého převezla k jeho autu

    Muže podezřelého z atentátu policisté pozdě v noci eskortovali k jeho autu, informovala televize Joj a doložila to záběry z Handlové. Auto podle stanice prozkoumal policejní pes, pak pyrotechnik. Vyšetřovatelé se obávali, že by ve voze mohl být výbušný systém.

    Podezřelý podle informací televize strávil celý den na obvodním policejním oddělení v Handlové.

  • Fotky z noční Handlové

    Zvláštní zpravodaj Seznam Zpráv Jan Novák a fotoreportér Michal Šula v noci přijeli do Handlové na středním Slovensku, kde odpoledne starší muž spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Připravují pro vás reportáž z města, které se zapsalo do dějin Slovenska, mezitím nabízíme několik snímků z místa.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Kulturní dům v Handlové, kde před atentátem zasedala slovenská vláda.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Odloupnutá kůra na stromě. Od kulky?

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Z Handlové do noci vysílali slovenští reportéři.

  • Fico už není v život ohrožujícím stavu, řekl vicepremiér Taraba

    Slovenský vicepremiér a ministr životního prostředí Tomáš Taraba věří, že Robert Fico atentát přežije. „V tuto chvíli není v život ohrožujícím stavu,“ dodal v rozhovoru pro britskou stanici BBC s tím, že operace Fica dopadla dobře. Podle něj jedna kulka zasáhla premiérův žaludek, druhá kloub.

    Taraba, kterého do vlády nominovala nacionalistická SNS, kritizoval opoziční strany, jež Fica vykreslovaly „téměř jako zrůdu“.

    Ministři Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok večer řekli, že premiér bojuje o život a jeho stav je mimořádně vážný.

    Slovenské servery Denník N a Aktuality.sk s odkazem na své zdroje před 23:00 informovaly, že je Fico po operaci a jeho stav je stabilizovaný. Podle Denníku N je při vědomí. Informace není potvrzená oficiálně, podobné zprávy se objevovaly už v průběhu večera.

  • Policie vyslýchala manželku střelce

    Policie podle informací televize Joj předvedla k výslechu manželku Juraje C. podezřelého z atentátu na premiéra Fica. Žena se k události nechtěla vyjadřovat a zakrývala si obličej novinami.

  • Primátor Bratislavy: Nejdůležitější je neeskalovat nenávist a napětí

    Primátor Bratislavy Matúš Vallo popřál Robertu Ficovi co nejrychlejší zotavení. „Nenávist a napětí, které se ve společnosti nashromáždily, si vyžádaly krutou daň. Nejdůležitější v této chvíli je, aby neeskalovaly dál, aby se politici zdrželi vzájemného obviňování a silných prohlášení,“ napsal na sociální síti instagram politik, který kandidoval jako občanský kandidát s podporou současné slovenské opozice.

  • Generální tajemník OSN označil útok za šokující

    Střelbu na premiéra Fica „důrazně odsoudil“ i generální tajemník OSN António Guterres. Útok považuje za „šokující“. Portugalský politik uvedl, že „je v této těžké chvíli v mysli s předsedou vlády a jeho blízkými“, informovala slovenská agentura TASR.

  • Zástupci občanské společnosti sepsali petici odsuzující útok

    Zástupci slovenské občanské společnosti a nevládního sektoru spustili petici, ve které útok na Roberta Fica odsoudili, upozornil slovenský Denník N. „Atentát na premiéra Slovenské republiky je absolutně neakceptovatelným činem a vyžaduje naši jednoznačnou, razantní a odmítavou reakci,“ píše se v petici.

    Autoři vyzvali k důkladnému vyšetření útoku a spravedlivému trestu pro pachatele. „Vyzýváme také všechny bez rozdílu, aby nepřispívali k dalšímu šíření nenávisti a napětí ve společnosti. Obviňování opozice, názorových a politických oponentů, médií nebo nevládního sektoru roztáčí spirálu strachu, nenávisti a dalšího možného násilí.“

    Pod peticí jsou podepsaní například členové občanského sdružení Mier Ukrajine nebo zástupci organizací Donio, Dárek pro Putina, Transparency International Slovensko nebo Amnesty International Slovensko.

  • Kaliňák: Takové Slovensko nechceme

    Viditelně otřesený ministr obrany Robert Kaliňák, dlouhá léta jeden z nejbližších spolupracovníků Roberta Fica, řekl, že atentát na Roberta Fica zpochybňuje hodnoty, za které se bojovalo v roce 1989. Přiznal, že se s útokem jen těžko srovnává.

    „Nevím, jestli řekneme, že se Slovensko změnilo, ale my ho takové nechceme,“ prohlásil Kaliňák. „Pojďme a zastavme to. Nastavme si zrcadlo a povězme si, co je ve skutečnosti důležité,“ řekl.

    Podle Kaliňáka za vlád Ficovy strany Směr nikdo neomezoval svobodu slova. Kritizoval míru nenávisti, která se na Slovensku v posledních týdnech a měsících projevila.

  • Fico je stále na operačním stole, říká ministr vnitra

    Ministři vnitra a obrany Matúš Šutaj Eštok a Robert Kaliňák také informovali, že stav Roberta Fica zůstává mimořádně vážný. Premiér zůstává na operačním stole. Šutaj Eštok prý byl s Ficem přímo na operačním sále.

    „Utrpěl vážné polytrauma a po několika střelných zraněních je jeho zdravotní stav mimořádně vážný. Všichni se modlíme, aby spojení medicíny a silné konstituce pana premiéra vedlo k dobrým zprávám. Zatím žádné nemáme,“ prohlásil Kaliňák.

    Televize Markíza předtím bez jmenování zdroje informovala, že Robert Fico je po operaci a komunikuje s okolím.

  • Ministr vnitra Šutaj Eštok: Stojíme na prahu občanské války

    „Odpověď na nenávist nemůže být nenávist,“ vyzval ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Požádal představitele vládních stran i opozice, aby na sebe vzájemně neútočili, a celou společnost vyzval ke klidu. Oznámil, že policie posílí ochranu ústavních činitelů, médií, ale i politiků opozice.

    „Z toho, co se rozpoutalo, co jste mnozí rozseli, se stala bouřka. My teď stojíme na prahu občanské války,“ prohlásil ministr. Atentát na premiéra Fica označil za útok na demokracii.

    Šutaj Eštok chce, aby se zítra sešla bezpečnostní rada státu.

    Útočník podle něj vystřelil pět ran, měl prý jasně politický motiv.

  • Uniklo video se zatčeným

    Televize Markíza zveřejnila krátké video s útočníkem Jurajem C., které zřejmě vzniklo po zatčení podezřelého. Záznam, jehož autor není známý, vypadá, jako že Juraj C. se rozhodl útočit před měsícem.

    „Nesouhlasím s politikou vlády. Jsou likvidována média. Proč je RTVS napadaná? Proč je Mazák vyhozený z funkce?“ ptá se na videu.

    Deník SME píše, že video pravděpodobně pořídil někdo z policistů, čímž porušil pravidla. Vystřižená pasáž navíc neobsahuje kontext a není jasné, na jakou otázku muž odpovídá.

  • Slovenský ministr: Stav premiéra Fica je vážný

    Slovenský ministr práce Erik Tomáš uvedl pro televizi Markíza, že zdravotní stav Roberta Fica je vážný. Premiér podle něj nadále zůstává na operačním sále.

    Operace podle Tomáše potrvá delší dobu, protože útočník zasáhl více Ficových orgánů.

  • Macron: „Útok důrazně odsuzuji“

    „Šokován postřelením slovenského premiéra Roberta Fica. Tento útok důrazně odsuzuji. V myšlenkách jsem s ním, jeho rodinou a slovenským lidem,“ vyjádřil se francouzský prezident Emmanuel Macron.

  • Lékaři mají hlavně obavy ze zranění břicha, píše Denník N

    Slovenský premiér Robert Fico byl po převozu do nemocnice v Banské Bystrici v 16 hodin při vědomí a komunikoval. Utrpěl střelné rány do břicha a levé ruky. Lékaři mají obavy především ze zranění břicha, píše slovenský Denník N.

  • Násilí na Slovensku odsoudil americký prezident Biden

    Americký prezident Joe Biden v prohlášení uvedl, že je „znepokojený“ zprávami o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica.

    Uvedl dále, že se spolu s manželkou Jill modlí za Ficovo brzké uzdravení a v myšlenkách jsou s jeho rodinou a slovenským lidem, píše britský deník The Guardian.

Hlavní zprávy