Hlavní obsah

Roušky končí, ale jen někde

Foto: Shutterstock.com

Lidé mohou od středy odložit roušky v MHD. Nebude se to týkat Karviné a Frýdecko-Místecka.

Reklama

aktualizováno •

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku platí od konce června nová zpřísněná opatření, která nařídila místní hygienická stanice. Roušky budou muset dál nosit i lidé v Praze při cestách metrem.

Článek

Větší část republiky ve středu může odložit roušky. Netýká se to ale Prahy ani Moravskoslezského kraje. Pro ostatní obyvatele se začátkem července skončí nejviditelnější opatření proti šíření nemoci covid-19. Ochrana úst a nosu zůstane plošně povinná už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Dál platí některé povinnosti pro poskytovatele nejrůznějších služeb. Většinou je to zajištění dezinfekce nebo dvoumetrových rozestupů. Například obchodníci s oblečením mají povinnost veškeré zboží po vyzkoušení zákazníkem uložit na 24 hodin mimo dosah případných dalších zákazníků, holiči a kadeřníci zase musejí alespoň jednou denně vydezinfikovat podlahu. Všechny povinnosti těchto provozoven vyjmenovává mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví.

Zároveň skončí omezení pro bary, hospody a další stravovací zařízení, které musely zavírat ve 23 hodin, a v kině bude možné jíst a pít i během promítání. A to přesto, že v posledních dnech přibývá nakažených po stovkách. Úterní nárůst nákazy ministerská statistika vyčíslila na 149 nových případů a celkový počet aktuálně nakažených se pohybuje těsně pod 4 000. V pondělí se zvedl počet nemocných, které státní statistika dokázala odhalit o 202 nových nakažených. A o víkendu byly nárůsty ještě vyšší. Naposledy takto vysoká čísla hlásilo Česko v dubnu.

Uvolnění opatření se ovšem netýká regionů se zhoršenou epidemiologickou situací. Tedy tam, kde podle vládního výkladu jsou takzvaná lokální neboli místní ohniska, což je ovšem i Praha. V těchto regionech naopak některá opatření přitvrdí.

V Karvinsku a Frýdecko-Místecku stát zakázal návštěvy nemocnic a sociálních zařízení. Testovat se budou muset všichni pacienti s výjimkou těch, kteří potřebují akutní péči. Vnitřních i venkovních akcí se smí zúčastnit maximálně 100 lidí – do 29. června to bylo 500. Na vnitřních hromadných akcích a v MHD budou povinné roušky. Na koupaliště smí provozovatelé pustit nejvíce jednoho návštěvníka na deset čtverečních metrů areálu, a to do celkového počtu sto lidí. Restaurace a bary budou i dál muset zůstat zavřené mezi 23. a 8. hodinou s výjimkou výdejního okénka.

V celém Moravskoslezském kraji bude i nadále povinné nosit roušky uvnitř budov na hromadných akcích nad 100 lidí – tedy i v kinech či divadlech. Roušky jsou povinné i v nejrůznějších provozovnách s výjimkou restaurací. Přeshraniční pracovníci budou muset předkládat zaměstnavatelům testy na covid-19.

V Praze budou muset lidé nosit roušky také v metru a na vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí. Naopak v ostatních dopravních prostředcích mohou roušky sundat.

Reklama

Související témata:

Doporučované