Hlavní obsah

Dočasný zákaz HHC: Jaký to má efekt a v čem mohou nastat potíže?

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

Prodejci nabízejí výrobky s HHC ve formě želatinových bonbonů, sušenek, cukrovinek, olejů či vaporizerů. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Vláda chce od 1. března dočasně zakázat psychoaktivní látku HHC. Držení většího množství by tak mohlo být trestné. Reagovala tak na případy desítek dětí, které v poslední době skončily v nemocnicích kvůli předávkování tímto kanabinoidem. Je úplný zákaz koncepčním řešením problému?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • O nebezpečné látce HHC ve sladkostech a případech dětí, které kvůli ní skončily v nemocnici.
  • Jak je možné, že se tyto výrobky objevily na trhu a mohly se prodávat.
  • A jaký plán má vláda v souvislosti se zákazem psychoaktivních látek.

Neškodně vypadající želatinové bonbony, sušenky nebo cukrovinky přivedly v poslední době desítky dětí do nemocnic s vážnými zdravotními problémy. Ve sladkostech byla totiž obsažena látka HHC, která patří mezi takzvané kanabinoidy. Někteří ji sice používají třeba k mírnění bolesti, ale protože tato látka nebyla až dosud v Česku regulovaná, mohly se k ní dostat i děti.

„Problém, který teď vygradoval, je v tom, že jsou to výrobky, které jsou ve formě cukrovinek určených nejenom pro dvanáctileté děti, ale které de facto lákají třeba i děti čtyřleté,“ říká v podcastu 5:59 reportérka Deníku N Iva Bezděková. Reportérka zároveň upozorňuje, že účinky této látky jsou „zrádné“ v tom, že se dostavují se zpožděním. Nejen děti se tak mohou velmi snadno předávkovat.

Bezděková poukazuje na jeden z případů nechtěné intoxikace, který se odehrál v Karlových Varech. V nemocnici tam s vážnými zdravotními komplikacemi skončily děti poté, co snědly dva takové bonbony.

Co je to HHC

HHC neboli hexahydrokanabinol je derivát tetrahydrokanabinolu (THC), což je hlavní účinná látka v marihuaně. Jde o přirozeně se vyskytující látku, ale může být vyrobena také synteticky. Obě látky mají podobné účinky. Po požití může dojít ke změně zrakového a sluchového vnímání. Látky navozují pocity euforie a mají povzbuzující efekt. Některým lidem ale mohou způsobit závažné zdravotní komplikace, jako je ztráta paměti, bezvědomí či zadušení.

Vládní zásah

Hospitalizace dětí v minulém týdnu zalarmovaly ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Ten navrhl prodej těchto výrobků dočasně zakázat. A vláda to schválila. HHC se tak bude řadit mezi drogy jako kokain nebo heroin. Zákaz by měl platit od 1. března, musí ho ale ještě schválit Evropská komise. „Byla to nejrychlejší cesta,“ říká Bezděková.

Prodejci se tak nyní snaží cukrovinky co nejrychleji rozprodat. Jejich distribuce totiž nejspíš už brzy bude trestná. Stejně tak u sebe lidé nebudou moci přechovávat větší množství HHC, což ale může komplikovat život těm, kteří ho užívají, aby zmírnili své bolesti. Mají tak jen dvě možnosti: Buď látku přestanou užívat, nebo se předzásobí. Pak se ale mohou stát pachateli trestného činu.

„Lékaři nám říkali, že ti lidé, co jsou na vozíčku nebo jsou v ukrutných bolestech, tak budou ještě v obrovském stresu, že na ně přijde policie a že si půjdou sednout,“ říká Bezděková.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Reportérka Deníku N Iva Bezděková.

Vláda podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nicméně tyto lidi kriminalizovat nechce. Jak toho ale plánuje dosáhnout, je podle novinářky nejasné. „Neumím si představit, jestli budou policii říkat, aby ty lidi nekontrolovali a vyčkali do ledna, kdy by měl být nový zákon. Úplně si to neumím představit v praxi,“ říká.

„Čistě teoreticky je možné, že někdo přijde a udá svého souseda. To říkali i ti lékaři, že Češi jsou častokrát docela aktivní v udávání,“ dodává Bezděková.

Koncepční řešení?

Dočasný zákaz tak podle reportérky není „koncepčním řešením“. To nicméně připouští i vláda. HHC by se tak měla stát součástí novely o návykových látkách, která by podle ministra Válka mohla platit od 1. ledna příštího roku. Látka by tak podléhala přísné regulaci a kontrole.

„Takže by se už nestalo, že ten výrobce přijde, dá si to do krabičky, o které řekne, že to je sběratelský produkt, ale bude to muset projít všemi kontrolami. Budou muset zkontrolovat, jestli to skutečně je HHC a jestli tam skutečně je to dané množství,“ dodává Bezděková.

V podcastu 5:59 se také dozvíte o tom, proč poslanci novelu dosud neschválili, i když jí mají na stole už delší dobu, nebo o obecném přístupu české společnosti k psychomodulačním látkám. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Eduard Freisler

Sound design: David Kaisler

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, TV Nova, CNN Prima News, Vlada.cz

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované