Hlavní obsah

Jaký je význam adventu, kdy začíná a na kdy vychází v letošním roce?

Foto: Profimedia.cz

Adventní svíčka.

Reklama

aktualizováno •

Většina rodin bude mít i tento rok na stole adventní věnec a každou neděli bude zapalovat svíčku. Jaký má advent význam? Jak má vypadat adventní věnec? A na jaké datum vychází advent v letošním roce?

Článek

Kdy začíná advent

Advent začíná každý rok čtvrtou neděli před 24. prosincem, tedy Štědrým dnem a trvá od 22 do 28 dní. První adventní neděle vychází na první neděli po 26. listopadu. Každá z nedělí má své speciální lidové jméno, první je železná, po ní je bronzová, stříbrná a poslední čtvrtá je zlatá.

Na kdy vychází advent 2024

Letošní advent připadá na období mezi nedělí 1. a nedělí 22. prosince 2024.

1. adventní neděle1. prosince 2024
2. adventní neděle8. prosince 2024
3. adventní neděle15. prosince 2024
4. adventní neděle22. prosince 2024

Význam adventu

Slovo advent vychází z latinského slova adventus, které znamená příchod a je dobou očekávání příchodu Spasitele. Doba adventu je přípravou na vánoční svátky.

První adventní nedělí, která se vždy nachází mezi 27. listopadem a 3. prosincem, začíná křesťanský rok, jinak také liturgický rok. Čtvrtá adventní neděle předchází Božímu hodu vánočnímu nebo také Slavnosti Narození Páně, tento den je oslavou narození Ježíše Krista. Čtvrtá neděle může vyjít i na neděli 24. prosince, což není problémem, protože Boží hod vánoční je až 25. prosince.

Adventní věnec

Nejznámějším symbolem adventu je adventní věnec, na kterém jsou čtyři svíčky, které se postupně zapalují každou neděli až do Vánoc a slouží jako symbolický odpočet před Štědrým dnem.

Variant, jak může adventní věnec vypadat, je spousta – může být z různých materiálů, mít různou velikost nebo barvu svíček a jejich rozmístění. Mezi nejčastěji používaný adventní věnec v České republice patří ten vyrobený z větývek jehličnanů, které představují život. Kruhový tvar věnce značí Boží věčnost, jednotu, vzkříšení, společenství a věčný život. Svíček je pět, z toho jsou tři fialové, jedna růžová a poslední uprostřed bílá.

Foto: Profimedia.cz

Adventní věnec - ilustrační foto.

Svíčky se zapalují postupně proti směru hodinových ručiček a na Štědrý den se zapaluje ta poslední bílá, která značí Ježíše Krista.

Adventní kalendář

Adventní kalendář je kalendář spojený s Vánocemi a dobou adventní. Nachází se v něm 24 políček, které slouží jako jednoduchý odpočet dnů do Vánoc.

Historie adventních kalendářů sahá do konce 19. století, kdy vznikaly adventní kalendáře ručně a byla to spíše umělecká díla. Za „otce“ adventních kalendářů je považován Němec Gerhart Land, který jako první přišel se sériovou výrobou kalendářů. Kalendář byl tištěný a jmenoval se V zemi Ježíškově, nacházely se v něm dva listy papíru – na jednom byly vánoční obrázky, na druhém 24 básniček – a děti měly za úkol každý den až do Vánoc vystřihnout obrázek a nalepit ho ke správnému obrázku. Z obrázku na Štědrý den vznikl velký obrázek vánoční krajiny.

Foto: Profimedia.cz

Adventní kalendáře mají mnoho podob.

Adventní kalendáře se ve zbytku Evropy začaly postupně objevovat až po druhé světové válce. Postupem času si je každý národ přizpůsobil podle sebe a podle svých tradic.

V dnešní době je asi nejrozšířenější papírová verze adventního kalendáře s 24 políčky obsahujících sladkost. Existují ovšem různé druhy kalendářů, lidé si kalendáře sami vyrábí, existují dokonce elektronické verze nebo různé společnosti nabízí adventní kalendáře se svými výrobky.

Reklama

Doporučované