Hlavní obsah

Tři krutá výročí pro Ukrajinu. „Rusko cítí, že je Kyjev oslaben,“ říká novinářka

Foto: Jose Colon / Anadolu, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci v okolí Bachmutu.

Reklama

Článek

Ukrajina se blíží k milníku dvou let od počátku ruské invaze do země. Ukrajinští vojáci se přitom v posledních týdnech musí bránit tlaku ruské armády, zatímco se potýkají s nedostatkem munice. V jaké fázi se Ukrajina po dvou letech bojů a po deseti letech od masakru na Majdanu a obsazení Krymu nachází?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co o stavu války naznačuje vytlačení ukrajinské armády z města Avdijivka.
  • Proč je šance na vyjednávání s Vladimirem Putinem mizivá.
  • A proč by výhra Ukrajiny mohla spustit i změny v Rusku.

Ukrajina v minulém týdnu stáhla vojáky z dříve třicetitisícového města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě země. Armáda tento krok vysvětluje nedostatkem munice a snahou zachránit životy vojáků, kteří město bránili.

Jedna z nejvýraznějších zpráv z ukrajinských bojišť z posledních dní podle ukrajinské novinářky Olgy Tokariuk dobře ilustruje, jak na tom země téměř dva roky od ruské invaze je. „Ukrajina je ve fázi, kdy začíná pociťovat, jak moc jim chybějí zbraně a munice. (…) A Rusko cítí, že je teď Ukrajina nedostatkem munice oslabená, což je problém, který bude nějakou dobu přetrvávat,“ popisuje v podcastu 5:59.

Evropská unie sice začátkem února schválila balík finanční pomoci pro Ukrajinu na další čtyři roky, ale podpora Spojených států se v posledních měsících zadrhla. Přestože prezident Joe Biden tlačí na Kongres, aby odhlasoval další prostředky pro Ukrajinu, balík zatím prošel jen Senátem. Schválení ve Sněmovně reprezentantů totiž blokují kongresmani napojení na bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Ten požaduje, aby jakákoliv další pomoc Ukrajině byla ve formě půjček, které by měly dobu splatnosti.

„Pád Avdijivky bychom měli brát jako varovný signál a pochopit, proč se tak stalo a co bychom měli do budoucna udělat. Mám tím namysli jak ukrajinskou armádu, tak země a vlády, které Ukrajinu podporují. Pokud totiž Ukrajina bude dál bez munice a Spojené státy budou stále zdržovat kritickou dodávku vojenské pomoci Ukrajině, uvidíme víc takových Avdijivek,“ varuje Tokariuk.

„Bojují za přežití Ukrajiny“

Ústup z dnes už rozpadlého města nařídil nový velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj, který ve funkci nahradil generála Valerije Zalužného. A podle Tokariuk za to sklízí spíše vděk než výtky. „Bylo totiž zjevné, že by armáda nebyla město schopna udržet a nemělo tedy smysl riskovat životy vojáků,“ říká.

A to přesto, že s jeho příchodem přicházela i skepse. Ta ale podle novinářky nebyla namířena vůči jeho osobě. Souvisela prý s tím, že veřejnost nechápala, proč má Zalužnyj post opustit. Kvůli odvolání oblíbeného generála nicméně ve veřejných průzkumech mírně klesla popularita ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Stále se ale drží okolo 60 procent.

Foto: archiv Olgy Tokariuk

Ukrajinská novinářka Olga Tokariuk.

„Zásadní ale je to, že ukrajinská veřejnost a armáda chápou, že nebojují za Zelenského nebo za vládu. Ne, bojují za přežití Ukrajiny. (…) Neochraňují ukrajinskou vládu nebo její zástupce, jde o samotnou existenci Ukrajiny a její přežití jako nezávislé, demokratické země,“ vysvětluje Tokariuk.

Podle novinářky zároveň Ukrajinci cítí, že nemají jinou možnost než pokračovat v boji. Vzdát se je vzhledem k válečným zločinům, kterých se Rusko dopouští, prý nemyslitelné a zároveň neexistuje ani možnost, že by obě země zasedly k vyjednávacímu stolu. „Na Ukrajině panuje nulová důvěra, že by Rusko dodrželo jakoukoliv dohodu,“ říká.

Naděje na změnu v Rusku? Výhra Ukrajiny

Obloukem se tak Tokariuk vrací k tomu, co vyplývá ze situace kolem Avdijivky: Aby Ukrajina měla šanci vyhrát, nutně potřebuje západní zbraně a munici.

Mocnosti jako Spojené státy nebo Německo ale podle ní nechtějí eskalovat situaci tím, že bez rozmyšlení dodají Ukrajincům rakety dlouhého doletu, kterými by mohli zasáhnout vojenské cíle na ruském území. „Ale já myslím, že tím, kdo to celé eskaluje, je Rusko. A dělá to ve chvíli, kdy za své činy nečelí silné reakci, ale jen strachu nebo nerozhodnosti,“ myslí si novinářka.

Reportéři Seznam Zpráv na Ukrajině

V 726. den války - pět dní před dovršením dvou let od plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu - se na východ napadené země vypravili reportér Jan Novák a fotograf Stanislav Krupař. Zápisky z jejich cesty najdete v následujícím článku.

Nakonec stejně západní země Ukrajině pomoc poskytnou, míní. Podle Tokariuk to ale trvá příliš dlouho a Ukrajina mezitím ztrácí drahocenný čas. Současná situace by tak pro Spojené státy a další mohla být „budíčkem“.

„Ukrajinské ozbrojené síly jsou nejlepší nadějí na změnu poměrů v Rusku i nadějí na zachování míru a stability ve zbytku Evropy, která zatím válku nezažívá – mimo jiné i díky úsilí a obětem ukrajinského lidu. Ale skutečně je to i jediná naděje na změnu v samotném Rusku,“ říká novinářka.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli má ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podporu mezi vojáky nebo jak by se konflikt mohl vyvíjet. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Eduard Freisler, Dominika Kubištová

Dabing: Barbora Sochorová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, TV Nova, Český rozhlas Radiožurnál, YT - Firstpost

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované