Hlavní obsah

V otázce migrace už přitvrzuje i Biden. Může za to Trump, říká expertka

Foto: David Peinado Romero, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Migranti se snaží přes bariéry z ostnatého drátu dostat z Mexika do USA.

Reklama

Článek

Imigrace se stává klíčovým tématem amerického předvolebního boje. Na americko-mexickou hranici se dokonce minulý čtvrtek vydali jak prezident Joe Biden, tak i někdejší šéf Bílého domu Donald Trump. Přes hranici se v poslední době snaží dostat rekordní počet imigrantů. Jak tuto krizi řeší současná vláda prezidenta Bidena? A jaký plán má Trump?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak americko-mexická hranice v současnosti vypadá.
  • Jak Donald Trump podle amerikanistky Kateřiny Březinové straší imigrací své voliče.
  • A proč si bývalý americký prezident přál zničit imigrační reformu, kterou sepsali jak demokraté, tak republikáni.

Americko-mexická hranice, kam se v posledních měsících vydává rekordní počet migrantů, se stává jedním z hlavních témat v boji o Bílý dům. Minulý čtvrtek k hranici vyrazili prezident Joe Biden i jeho předchůdce v úřadě a zároveň pravděpodobný vyzyvatel v nadcházejících listopadových volbách Donald Trump a dali tam najevo, jak by krizi chtěli řešit. Podle nedávného průzkumu Gallupova ústavu teď imigrace dělá voličům největší starosti.

„Není to (migrace) zdaleka jenom téma nějakých marginálních lokalit tamhle někde na západě, ale je to téma, které rezonuje podobně silně v New Yorku, v Chicagu a v Iowě,“ říká v rozhovoru pro podcast 5:59 amerikanistka Kateřina Březinová z Metropolitní univerzity Praha, kde vede Centrum iberoamerických studií.

Donald Trump ve čtvrtek navštívil venkovskou oblast známou jako Eagle Pass v Texasu. Přistěhovalce tam označil za „Bidenovy zločinecké migranty“. Podle něj mnozí z nich přicházejí do USA z „psychiatrických ústavů“. Sám Biden se objevil o několik stovek kilometrů dál v okolí texaského města Brownsville. Zvolil mírnější tón a svého rivala vyzval ke spolupráci v otázce imigrace.

Obě lokality jsou dnes podle Březinové migranty „zahlceny“. Amerikanistka poukazuje na to, že vysoký počet přistěhovalců není lehké ubytovat a nasytit. Problém je pak i samotný azylový proces. Úředníci musí v současnosti podle Březinové posoudit až na dva miliony žádostí o azyl, a trvá tak roky, než se imigrant dočká schůzky s příslušným právníkem.

„Jsou to lidé, kteří se přinejmenším pohybují v jakési šedé zóně pololegality a samozřejmě vůbec nevíme, co bude za těch pět až sedm let, až na ně přijde řada a budou vyslyšeni imigračním právníkem,“ vysvětluje Březinová.

Donald Trump o těchto imigrantech šíří zvěsti, které mají podle amerikanistky voliče vystrašit a vyvolat v nich pocit nebezpečí. Březinová připomíná Trumpova nedávná slova o tom, že imigranti jsou „jedem pro krev“ rodilých Američanů. Exprezident navíc přistěhovalce dlouhodobě označuje za zločince a násilníky.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Amerikanistka Kateřina Březinová.

Kateřina Březinová taková tvrzení odmítá s poukazem na existující studie a soubory dat. „Na Stanfordově univerzitě teď zrovna publikovali výzkum, který dokázal, že lidé narození mimo USA jsou asi o třetinu méně pravděpodobnými kandidáty na uvěznění v USA než lidé, kteří se narodili v USA,“ říká s tím, že v této „postfaktické době“ řada voličů Trumpova nepravdivá tvrzení pokládá za věrohodná.

Krach reformy

Situaci na jižní hranici chce řešit i prezident Biden, jenž spoléhal na imigrační reformu, kterou vypracovali demokratičtí a republikánští senátoři. Březinová tento návrh označuje za „snový“. Podle ní v něm jsou body, které si Republikánská strana dlouho a nahlas přála. Stejně však od dohody nakonec odstoupila, republikánští poslanci totiž dali na přání Donalda Trumpa.

„(Trump) označil ten senátní návrh, který byl vyjednán mezi demokraty a republikány, za téměř zločin a důkaz toho, jak chce Bidenova administrativa otevřít hranice všem těmto živlům, kriminálníkům a lidem z mentálních institucí. Což je poslední takový hit, který se hodně často používá jako argument,“ říká Březinová.

Podle ní teď mohou být republikáni vnímáni jako neseriózní partneři při vyjednávání, což Joe Biden neopomněl zmínit v texaském Brownsville. Dohoda ale ublížila i jemu, upozorňuje Březinová s tím, že kompromis se silně nelíbil jeho vlastním voličům.

„Summa summarum, je to strašně ironické, protože prezident Biden je nejaktivnějším prezidentem v oblasti migrace. On vydal za ty tři roky, kdy je v Bílém domě, víc než 500 tzv. výkonných rozhodnutí prezidenta, což je ještě víc než jeho předchůdce Donald Trump, ale stejně je (Biden) kritizován a nahlížen jako prezident, který nic nedělá v otázce migrace a ochrany hranic,“ dodává.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, kde vznikla myšlenka na militarizaci americko-mexické hranice, nebo proč se do USA v této době vydává rekordní počet migrantů. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Eduard Freisler

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, Český rozhlas Radiožurnál, CNN Prima News, TV Nova, CNN, MSNBC, AP, YouTube-Daniel JB Mitchell, WQAD News, Politico

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované