Hlavní obsah

Politoložka: Fico má na Pellegriniho páky, jeho loajalitu má zajištěnou

Foto: FB/hnutie Slovensko (OLANO), Seznam Zprávy

Kampaň na slovenského prezidenta se odehrávala i na pouličních billboardech. Vůbec největším balíkem peněz disponoval Peter Pellegrini.

Reklama

Článek

Slovensko už v sobotu bude volit nového prezidenta, o přízeň voličů se uchází 9 kandidátů - poté, co dva z nich, Andrej Danko a Róbert Švec, z boje odstoupili. Průzkumy favorizují Petera Pellegriniho, stávajícího předsedu parlamentu a šéfa koaliční strany Hlas, a Ivana Korčoka - diplomata a bývalého ministra zahraničních věcí. Co se s novým prezidentem změní? A může příští hlava státu ovlivnit další směřování země, která se pod vedením premiéra Roberta Fica začala obracet více na východ?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte?

  • Jak kampaň v posledních dnech ovlivnila i česko-slovenská vládní roztržka.
  • Jaké vztahy mají premiér Robert Fico a předseda parlamentu a možný příští prezident Peter Pellegrini.
  • A jak se do klání o post slovenského prezidenta na dálku zapojil i Andrej Babiš.

Slováci již tuto sobotu odevzdají své hlasy v prvním kole prezidentských voleb, z nich vzejde nástupce Zuzany Čaputové. Průzkumy lehce favorizují kandidáta vládní koalice Petera Pellegriniho ze strany Hlas, na záda mu ale dýchá opozicí podporovaný Ivan Korčok.

Zatímco Pellegrini předsedá Národní radě a po vraždě novináře Jana Kuciaka vystřídal Roberta Fica na premiérském postu, Korčok svou kariéru strávil převážně v diplomacii. Za předchozích vlád Igora Matoviče a Eduarda Hegera vedl ministerstvo zahraničních věcí.

I přes rivalitu vládního a opozičního tábora se ale dosavadní kampaň nesla v relativně klidném duchu, říká Soňa Szomolányi, slovenská politoložka, socioložka a emeritní profesorka na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě.

„Je to nezvykle klidné, protože hlavní kandidáti neměli moc možností se potkat ve dvou,“ vysvětluje v rozhovoru pro podcast 5:59 s tím, že i poslední prezidentské debaty, kterou ve středu večer odvysílala veřejnoprávní televize RTVS, se zúčastnili všichni kandidáti. Upozorňuje ale na to, že na dezinformační scéně a na sociálních sítích souboj probíhal mnohem ostřeji.

Foto: Archiv Soni Szomolányi, Seznam Zprávy

Politická socioložka Soňa Szomolányi

Válka na Ukrajině jako politická karta

Zdánlivá zdrženlivost jednotlivých kandidátů podle Szomolányi vedla i k tomu, že ve veřejném prostoru nevykrystalizovalo žádné centrální téma. V posledních debatách se ale přesto několik třecích ploch objevilo, a to především v otázkách zahraniční politiky.

„Peter Pellegrini dost neférově zaútočil na Ivana Korčoka, že kdyby mu to [Emmanuel] Macron nařídil, tak by poslal naše vojáky na Ukrajinu,“ přibližuje politoložka jeden z vyostřených momentů předvolebního klání. „Bylo to samozřejmě zavádějící a lživé, protože tuto pravomoc nemá prezident, ale parlament, kde má většinu vládní koalice.“

V otázce Ukrajiny se oba kandidáti rozcházejí. Zatímco Pellegrini má za to, že by se měla Ukrajina a potažmo Západ v každém případě pokusit o mírová jednání s Ruskem a že by Slovensko už nemělo Ukrajině posílat žádné zbraně, Korčok považuje takový přístup za faktickou kapitulaci.

Stín Roberta Fica

Zásadní roli v prezidentském klání přitom hraje premiér Robert Fico. Tomu vyhovuje, aby se prezidentem stal Peter Pellegrini, přestože ho zatím veřejně nepodpořil.

„Velmi by mě překvapilo, kdyby Robert Fico Petera Pellegriniho v druhém kole nepodpořil, protože on má na něho (na Pellegriniho) páky. Víc než deset let spolu spolupracovali. A i přesto, že se Pellegrini pokusil emancipovat a založil stranu Hlas, tak od vzniku společné koalice jde Pellegrini ve všem, co Fico vyžaduje a jak si svou vládu představuje, premiérovi na ruku.“

Pellegriniho veřejně podpořil i český expremiér Andrej Babiš, který mimo jiné vyzdvihl to, že se Pellegrini příkladně stará o slovenské národní zájmy. Szomolányi se ale domnívá, že Babišova slova chvály nebudou mít na rozhodování voličů příliš velký vliv.

„Nemyslím si, že to bude nějak rozhodující. Tím myslím, že mu to ani neublíží, ale ani neprospěje, protože jeho voliči tak říkajíc až tak nějaký zahraničněpolitický rozměr nevnímají,“ říká politoložka.

Foto: FB/Ivan Korčok

Ivan Korčok je považován za jednoho z favoritů voleb

Za kandidaturu Ivana Korčoka se postavily tři ze čtyř slovenských opozičních stran, jedná se o Progresivní Slovensko, Křesťanskodemokratické hnutí a Svobodu a solidaritu. Tyto strany doufají, že by jim ideologicky nakloněný prezident typu Korčoka mohl plnit roli mocenské protiváhy vůči Ficovi, který Slovensko směřuje více na Východ. Politoložka Szomolányi Korčoka v této souvislosti označuje za „pojistku demokracie“. Podle ní by jako prezident dbal na to, aby se Slovensko neodklonilo od liberálně demokratického kurzu a v zemi byla zachována integrita státních institucí.

„Prezident nemůže dělat zázraky, ale jeho ústavní povinností je dohlížet na správný chod ústavních orgánů a dohlížet na jejich nezávislost,“ vysvětluje Szomolányi. „Právě on jmenuje soudce. Tyto jmenovací funkce jsou důležité pro zabezpečení chodu ústavních orgánů,“ dodává.

Odvolává se přitom na minulost, kdy slovenští voliči za prezidenta opakovaně volili politika, který takovou úlohu plnil. Poukazuje například na vítězství Andreje Kisky, jehož zvolení zabránilo „prezidenství“ samotného Fica a na triumf Zuzany Čaputové. Ta zase porazila Ficem protežovaného kandidáta Maroše Šefčoviče.

Letos ale k takové situaci dojít nemusí, upozorňuje Soňa Szomolányi. „Podle prozatímních průzkumů velká část voličů nevnímá Petera Pellegriniho jako člověka jednoznačně loajálního Robertu Ficovi. To i přesto, že od nástupu k vládě poskytuje dost důkazů o tom, že skutečně je jeho [Ficův] člověk a je vůči němu značně submisivní,“ říká o Pellegrinim politoložka, která ho považuje za kandidáta s nejvyššími šancemi na vítězství.

Průzkumy přitom dále ukazují, že Slováci chtějí v prezidentském křesle někoho, kdo je reprezentativní, nestranný a spojující. Profesorka míní, že tyto požadavky přitom lépe splňuje Ivan Korčok. „Pellegrini má větší pravděpodobnost vyhrát, a to přesto, že nesplňuje ani tu nadstranickost. Dokáže ale vytvářet dojem tím, že jeho hlavním heslem je ‚Slovensko už potřebuje pokoj‘ a většina obyvatel má už dost konfliktů,“ shrnuje náladu ve společnosti Soňa Szomolányi.

V podcastu 5:59 také uslyšíte, jaká skupina voličů může klání rozhodnout a proč toto hlasování považuje Soňa Szomolányi za ještě důležitější než dvoje předchozí volby hlavy státu. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Eduard Freisler

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: RTVS, TV Markíza, Facebook Roberta Fica, Facebook Andreje Babiše

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované