Hlavní obsah

„Hodně temný příběh“. Novinářka z Moskvy popisuje reakci Kremlu na útok

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Truchlící lidé pokládají květiny u Crocus City Hally, kde se tragédie stala.

Reklama

Článek

Rusko si připomíná památku nejméně 137 lidí, kteří zemřeli během pátečního teroristického útoku v koncertní hale na moskevském předměstí. Situaci v podcastu 5:59 rozebíráme s moskevskou zpravodajkou německé veřejnoprávní televize ARD a také redaktorem Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte?

  • Jaká vládne v ulicích Moskvy atmosféra.
  • Proč je podle novinářky Iny Ruck pro Rusko důležitá středoasijská linka příběhu.
  • Jak se v očích Rusů změnil pojem terorista.

Dvě převládající emoce zaznamenal štáb německé veřejnoprávní televize ARD před troskami koncertní haly Crocus ve městě Krasnogorsk, kde v pátek teroristé zavraždili nejméně 137 lidí. Ve smutečních frontách lidé vyjadřovali hluboký zármutek a přesvědčení, že Vladimir Putin Rusko a jeho obyvatele ochrání.

„Moskva truchlí a je to vidět na každém kroku. Na obrovských obrazovkách, které jsou po celém městě a na kterých obvykle běží reklamy, jsou teď animované obrázky hořících svíček nebo odlétajících ptáků - zkrátka symboly smrti a vzpomínky na mrtvé,“ popisuje dění na ruské ulici moskevská zpravodajka televize ARD Ina Ruck.

Přinejmenším některé z viníků ale už Rusko má. Policie záhy po útoku zatkla čtyři muže, kteří jsou údajně za zločin zodpovědní. Všichni pocházejí z Tádžikistánu, tedy ze země, ze které do Ruska proudí řada pracovních migrantů. Všechny ještě o víkendu předvedli před soud a obvinili je, tři z nich vinu přiznali. V pondělí večer ruský soud uvalil vazbu na další tři muže.

„O soudních procesech jako takových toho moc nevíme, protože jsou neveřejné. Viděli jsme pouze to, jak jsou všichni čtyři k soudu přiváděni a že jsou viditelně ve špatném stavu,“ popisuje Ruck. Všichni teď budou nejméně dva měsíci ve vazbě, v květnu by je měl čekat soud. „Je to celé hodně temný příběh a moc toho o něm zatím nevíme,“ dodává novinářka.

Ukrajinská stopa?

Vladimir Putin přesto naznačil, že ruské úřady vidí viníka i jinde. Nejprve v sobotním projevu uvedl, že muži utíkali směrem k ukrajinské hranici a že jim Ukrajinci měli pomoct. Konkrétní důkazy ale podle novinářky Kreml nepřinesl.

V pondělí večer pak Putin prohlásil, že Tádžikové sice útok spáchali, ale organizátory se ještě najít nepodařilo. A opět naznačil, že by za tragédií mohla stát Ukrajina, kterou před více než dvěma lety Rusko napadlo a vede s ní válku. Ta zapojení do teroristického útoku odmítá.

„Všechna propagandistická média naskočila na tu údajnou ukrajinskou stopu, že je jasné, že za tím je Ukrajina a Američané. Ale samozřejmě, že ta tádžická nebo středoasijská část celého příběhu je pro Rusko důležitá při množství pracovních migrantů ze Střední Asie, kteří tu žijí,“ říká moskevská zpravodajka televize ARD.

Foto: soukromý archiv Iny Ruck

Moskevská zpravodajka německé veřejnoprávní televize ARD Ina Ruck.

Některá média se ale k výrokům Kremlu staví skeptičtěji. Novinářka uvádí ruský list Vedomosti, který otiskl článek o regionální odnoži Islámského státu s názvem IS-Chorásán. Ta operuje zejména v Afghánistánu a tvoří ji obyvatelé středoasijských republik. Jsou mezi nimi Tádžikové, Uzbekové či Kyrgyzové.

Podle novinářky novinový text organizaci důkladně představil a rovněž poukázal na nebezpečí, které IS-Chorásán pro Rusko představuje: „Z toho se dá usuzovat, že o tom lidé přemýšlejí a debatují a že si to samozřejmě spojují s Islámským státem, ne s Ukrajinou. Všichni, až na ruské úřady. I když ty asi také, jen se jim teď víc hodí ukazovat prstem na Ukrajinu a hledat padouchy tam.“

Varování západních zpravodajů

Bolest a truchlení tak mohou u některých Rusů brzy vystřídat otázky ohledně kompetence a pohotovosti úřadů. „Myslím, že byli všichni v hlubokém šoku a zármutku, ale řekla bych, že ty otázky přijdou. Lidé se budou ptát: Proč jste nás neochránili?“ myslí si Ruck.

Přispívat k tomu může i fakt, že nejdříve americké a pak i další západní zpravodajské služby Kreml před teroristickým útokem varovaly, a to už před dvěma týdny. Sám Vladimir Putin toto varování na počátku března smetl ze stolu s tím, že se jedná pouze o západní propagandu s cílem Rusko provokovat, zastrašit a pokusit se zemi destabilizovat.

Podle novinářky se tak dá očekávat, že Kreml v reakci na útok na koncertní halu může zesílit údery na Ukrajině. A v samotném Rusku mohou úřady také přitvrdit.

„Myslím, že to (teroristický útok) bude mít konsekvence i pro samotné Rusko, pro situaci uvnitř země. Například v podobě větší kontroly, možná více represí. Ale na druhou stranu ke zpřísnění kontroly a represí potřebujete dodatečné lidské síly. A ty jsou zapotřebí i na frontě. Takže bude zajímavé sledovat, jak se s tím ruský stát vypořádá,“ vysvětluje.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak se na teroristický útok na moskevském předměstí a reakci Kremlu dívá i druhý host epizody, redaktor ruské sekce Rádia Svobodná Evropa Jaroslav Šimov.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Eduard Freisler

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Záznamy audioukázek: ČT24, ČRo Radiožurnál, TV Nova, CNN Prima News, youtubový kanál Телеканал Дождь, CNN, The Telegraph a France 24, účet @AstuteGaba na síti X.com

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované