Hlavní obsah

Liberec trpí korupcí politiků, všechno je jedna velká stavba, říká novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý liberecký náměstek primátora Petr Židek. Archivní foto.

Reklama

Článek

Liberec řeší politickou dohru korupční kauzy, která v uplynulých dnech zasáhla plnou silou tamní radnici. Liberecká koalice bude pokračovat bez ODS. Důvodem je obvinění dnes už bývalého náměstka primátora a bývalého člena ODS Petra Židka a dalších. Jak přesně korupční schéma fungovalo?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč policie obvinila mimo jiné i libereckého náměstka Petra Židka z ODS a spolumajitele Syner Group Petra Syrovátka.
  • Jak místní koalice na zjištění kriminalistů reaguje.
  • A jestli šlo o jednotlivý případ nebo celý systém, který podle kritiků fungoval dlouhá léta.

Policejní razie na libereckém magistrátu z minulého týdne má už nyní politickou dohru. Dva z celkem osmi obviněných - dosavadní náměstek Petr Židek z ODS a spolumajitel holdingu Syner Group a prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko - nejdříve přišli o své členství ve straně. Židek pak rezignoval na většinu svých politických funkcí, stále ale zůstává řadovým zastupitelem.

Není se čemu divit, podezření kriminalistů jsou vážná. Policie se domnívá, že Židek na magistrátu nejméně čtyři roky protežoval a upřednostňoval zájmy stavební firmy Syner Group.

„Je obviněn z přijetí úplatku a zneužití pravomoci. Fakticky policie říká, že Židek fungoval jako spojka, jakýsi politik, kterého si firma Syner Group pásla - když to tak mám říct - aby prosazoval její zájmy ve vedení města,“ popisuje kauzu v podcastu 5:59 investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek. Za to měl podle kriminalistů třeba dostat výhodně byt nebo zhruba 1,7 milionu korun.

Oběma mužům tak hrozí až 12 let vězení. Židek prý kvůli mlčenlivosti případ nechce komentovat, Syrovátko vinu odmítá. „Jsem hluboce přesvědčen o tom, že jde o pouhé nedorozumění a že se vše co nejdříve vysvětlí,“ napsal v prohlášení.

„Říkalo se to roky“

Na obvinění dosavadního náměstka Petra Židka už reagovala i liberecká koalice. Strany, které do ní spadají, vypověděly občanským demokratům koaliční smlouvu. Nicméně i nadále budou mít v zastupitelstvu většinu. Všechna tři politická uskupení se zároveň shodla na tom, že musí obnovit důvěru občanů ve vedení města.

Vojtěch Blažek v podcastu podotýká, že i vzhledem k tomu, jak dlouho místní novináři upozorňovali na propojení místních politiků a byznysu v regionu, se nejspíš jen tak pochybnosti nerozptýlí. „Říkalo se to roky, ale tvrdé důkazy, včetně policejních, chyběly,“ říká Blažek. Náznaky se ale vršily, a to i v poslední době, kdy se řešila třičtvrtěmiliardová investice do libereckého bazénu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Dlouhodobě na tento případ - stejně jako na řadu dalších - v sérii článků upozorňoval i novinář a redaktor serveru Náš Liberec Jaroslav Tauchman, který popisuje odhalování korupce v regionu. Až po razii se ale ukázalo, že i policie Petra Židka podezřívá z toho, že vynesl neveřejnou dokumentaci k tendru na tento projekt právě Syneru.

„V materiálu, který máme k dispozici, policie popisuje, že majitel Syneru Petr Syrovátko třeba vybíral administrátora zakázky, právní kancelář, která se tím má zabývat, nebo znalce. A opravdu to měl podle policie v rukou od A do Z,“ říká Tauchman.

Zakázku nicméně nakonec získala další velká stavební společnost v regionu - Metrostav Dis - a to podle policie proto, že se Židek se Syrovátkou lekli přílišného mediálního zájmu.

„Spjati pupeční šňůrou“

Razie v liberecké radnici tak prý regionálního novináře nepřekvapila. Propojení liberecké občanské demokracie a stavební firmy Syner podle něj ostatně jde dosledovat až do 90. let minulého století, kdy ještě ODS měla ve městě velkou voličskou základnu. Tauchman říká, že to dokládají i okolnosti, za kterých se postavila a nyní se provozuje liberecká sportovní aréna, kde své extraligové zápasy hraje místní hokejový klub HC Bílí Tygři Liberec. Prezidentem klubu je Petr Syrovátko.

„Spousta lidí si myslí, že (aréna) patří Syneru, ale patří městu. Syner ji má pronajmutou za podmínek, které mnozí kritizují. Její výstavba proběhla zhruba před 20 lety a obrovským způsobem zatížila městský rozpočet a město se kvůli ní a dalším projektům zadlužilo,“ popisuje reportér.

Foto: Profimedia.cz

Spolumajitel Syner Group a prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko na fotografii z roku 2020.

A toho si všimli i voliči. Postupně přestávali pro ODS hlasovat a ve dvou posledních volbách do obecních zastupitelstev už jí lístek hodilo jenom osm procent voličů. Starostové pro Liberecký kraj, kteří společně s TOP 09 a lidovci komunální volby vyhráli, ji přesto znovu vzali do koalice.

Liberecká občanská demokracie tak i přes nízkou voličskou podporu může podle Tauchmana dál fungovat jako „filiálka stavební lobby“. „Dominantní roli ale hraje skupina Syner. Ale nemyslím si, že by byla sama. Jsem přesvědčen, že kartelizace velkých veřejných stavebních zakázek není konspirační pohádka, ale že se to děje,“ zdůrazňuje novinář.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč se o Petra Židka policie zajímala i na přelomu let 2009 a 2010 nebo proč se podle regionálního novináře nedaří korupční prostředí v Liberci změnit. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Eduard Freisler, Dominika Kubištová

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Radiožurnál, TV Nova, CNN Prima News, youtubový kanál Liberečtí Tygři

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované