Hlavní obsah

Novinář: V usnesení o Vrběticích je věta, kterou v textu od policie vidím prvně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

K explozím došlo v areálu ve Vrběticích v roce 2014. Ilustrační fotografie.

Článek

Policie tento týden oznámila, že ukončila vyšetřování v kauze Vrbětice. Za explozemi podle ní stáli ruští agenti, které ale nelze stíhat, jelikož Rusko odmítá s Českem spolupracovat. V kauze nicméně stále zůstávají některé otazníky. A potvrzuje to i klíčový policejní dokument, který Seznam Zprávy získaly.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co se policii v kauze Vrbětice podařilo prokázat - a kde zůstávají slepá místa.
  • Jaké podrobnosti ukazuje policejní usnesení o okamžiku prvního výbuchu nebo o možných spolupracovnících ruské rozvědky.
  • A proč může být zásadní jedna věta z úplného konce dokumentu.

Vyšetřování zdárně ukončeno, kauza Vrbětice dostala svou tečku. Tak vyhlíží pondělní oznámení policie, která uvedla, že odložila případ výbuchů muničních skladů z roku 2014. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zároveň mají za prokázané, že za explozemi, které usmrtily dva lidi a způsobily rozsáhlé materiální škody, stojí ruská vojenská rozvědka GRU.

I podle investigativního reportéra Seznam Zpráv Vojtěcha Blažka je oznámení NCOZ milníkem. Přináší totiž první potvrzení vyšetřovacích závěrů, které v dubnu 2021 oznámil tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) – do výbuchů bylo zapojené Rusko, které nejspíš chtělo zlikvidovat náklad munice mířící do zemí, kde mělo své zájmy.

Blažek ale zároveň upozorňuje, že teoreticky nemusí jít o úplný závěr kauzy. A odkazuje na krátkou pasáž z neveřejného usnesení, kterým policie případ odložila a které Seznam Zprávy prostudovaly.

„V jeho závěru se píše zvláštní, trochu neobvyklá věta – v podobných policejních dokumentech jsem ji snad ještě nečetl – že policejní orgán ještě v budoucnu případně rozhodne o dalších aktérech této kauzy. Jako by policie naznačovala, že by ještě teoreticky někdo mohl být stíhán,“ říká novinář v rozhovoru pro podcast 5:59.

Ohledně výše popsané i další zde neuvedené činnosti českých občanů bude vydáno samostatné rozhodnutí.
Z policejního usnesení o odložení případu výbuchů ve Vrběticích

Jedním z možných výkladů je ale podle novináře i to, že detektivové samostatně rozhodnou a podrobněji zdůvodní, proč některé osoby stíhat nemohou. Člen investigativní redakce Seznam Zpráv jako příklad uvádí Elenu Šapošnikovovou. Tedy ženu bývalého dlouholetého zaměstnance společnosti Imex Group, jejíž munice ve Vrběticích explodovala.

Chyběly u Šapošnikovových důkazy?

Z policejního dokumentu je zřejmé, že vyšetřovatelé věnovali manželům Šapošnikovovým značnou pozornost. A že se i ve spolupráci s kolegy a tajnými službami z jiných zemí dostali například k jejich e-mailové komunikaci a dalším důkazům.

„Z těch důkazů tak, jak je podává policie, vyplývá, že Šapošnikovovi – čeští občané, původem Rusové – byli velice blízkými spolupracovníky ruské vojenské rozvědky GRU. Přímo komunikovali se šéfem této jednotky, přáli mu k narozeninám. Ale hlavně: vynášeli mu detailní informace o jednotlivých obchodech společnosti Imex Group,“ shrnuje novinář Blažek. A dodává, že policie v usnesení „natvrdo“ říká, že se manželé určitým způsobem podíleli na tom, že k výbuchům ve Vrběticích došlo.

Zároveň se ale zdá, že detektivové nezískali dostatek důkazů na to, aby Elenu a jejího muže Nikolaje obvinili. Podle reportéra zřejmě chybělo výrazné spojení se samotnými explozemi – například že by Šapošnikovovi navedli agenty GRU na to, jak výbuchy provést. Navíc Nikolaj Šapošnikov nedávno zemřel v Řecku na zástavu srdce, trestně stíhaný tak už být nemůže.

V případě dalších jmen figurujících v kauze Vrbětice – včetně třeba Eleny Šapošnikovové – to ale zřejmě i vzhledem k pozoruhodné větě v policejním dokumentu vyloučit nejde. „Myslím si, že tato věc je ještě trochu otevřená,“ dodává Blažek.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Otazníky nad Vrběticemi

Reportér v podcastu 5:59 také upozorňuje na některá další slepá místa v případu, která policie podle všeho nedokázala plně objasnit. Například stále není jasné, jak se měli do vrbětického areálu dostat ruští rozvědčíci. Variantou tak zůstává i to, že o samotné nainstalování výbušnin se postaral někdo jiný.

Jisté nicméně je, že policisté v usnesení označili za spolupachatele mimo jiné dva agenty GRU Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina, stejně jako jejich nadřízeného, generála Andreje Averjanova. „Byl to (pro policii) jakýsi řetězec nepřímých důkazů, které ukazovaly na to, že skutečně tento zločin spáchala ruská rozvědka,“ říká Blažek.

Rusko nicméně odmítlo s českou stranou spolupracovat s tím, že by „poškodilo svrchovanost, veřejný pořádek a důležité zájmy“ země. Kriminalisté tak usoudili, že není možné ve vyšetřování pokračovat. Podle reportéra Blažka však v tomto rozhodnutí mohlo hrát roli právě i to, že se policii nepodařilo vyjasnit veškeré otázky. A jedna z nejzásadnějších kauz Česka za poslední roky se tak přinejmenším pro tuto chvíli uzavírá.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč česká policie zkoumala podobnosti kauzy ve Vrběticích s výbuchy muničního skladu v Bulharsku. A připomeneme také otřes v česko-ruských vztazích, který vyvolalo zveřejnění stopy GRU v případu v dubnu 2021. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, Český rozhlas Radiožurnál, TV Nova, CNN Prima News, YouTube - ABC News, YT - Channel 4 News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované