Hlavní obsah

Rusko odsoudilo Ukrajince na 25 let. Označilo ho za agenta tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: LanKS, Shutterstock.com

Ukrajinská tajná služba SBU popřela spolupráci s odsouzeným Ukrajincem. Ilustrační fotografie.

Ukrajinec podle serveru The New Voice of Ukraine zapálil železniční zařízení v okolí Moskvy. Ruský soud ho označil za agenta tajné ukrajinské služby a odsoudil ho na 25 let. Podle tajné služby je muž válečný zajatec.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruský vojenský soud odsoudil k 25 letům vězení ukrajinského občana Serhije Karmazina (podle ruských zdrojů Sergeje Karmazina) jako agenta ukrajinské tajné služby SBU, který se dopustil špionáže, diverze a přípravy teroristického útoku v okolí Moskvy. Oznámila to ve čtvrtek ruská státní tisková agentura TASS.

Karmazin podle serveru The New Voice of Ukraine zapálil železniční zařízení v okolí Moskvy, ale SBU spolupráci s ním popřela a upozornila, že tento muž byl na seznamu válečných zajatců.

Proces se šestačtyřicetiletým Karmazinem začal 1. března a odehrál se s vyloučením médií a veřejnosti, protože se podle soudu projednávaly i „přísně tajné“ informace. Z trestu si má šest let odpykat ve vězení a 19 let v trestanecké kolonii s nejpřísnějším režimem. Kromě toho mu soud uložil pokutu ve výši 700 000 rublů (asi 180 000 Kč). Proti rozsudku se ještě může odvolat.

Podle ruské tajné služby se na zverbování Ukrajince a jeho vyslání do Ruska podílely také tajné služby Polska a Lotyšska. Během výslechu muž údajně uvedl, že se v listopadu 2022 rozhodl odjet do Polska, kde jej zverbovali spolupracovníci polské tajné služby a SBU, prý tím, že vyhrožovali likvidací jeho dcery. Byl tak nucen plnit pokyny SBU, která jej nejprve poslala do Lotyšska a poté do Ruska, aby si zde vyřídil doklady a získal ruské občanství a práci. V Rusku pak na pokyn svého nadřízeného ze SBU zapálil dvě signalizační zařízení na trati Podolsk-Grivno v Moskevské oblasti, napsal TASS.

Karmazin byl podle stanice Radio Svobodna nejprve obviněn ze sabotáže a uvězněn ve vyšetřovací vazbě, přičemž nedostal obhájce.

Doporučované