Hlavní obsah

Daňové přiznání 2024: Do kdy ho podat a jak na to

Foto: Seznam Zprávy

Díky datovým schránkám ubývá lidí, kteří vyplňují papírový formulář.

Reklama

Známý růžový formulář má výhodu, že jsou na něj lidé zvyklí. Na online podání daňového přiznání však zbývá více času. Seznam Zprávy připravily přehled pravidel pro oba způsoby, i s výčtem novinek pro letošní rok.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letos naposledy je v daňovém přiznání za minulý rok možné uplatnit slevy na studenta, školkovné nebo odpočet za vzdělávání či poplatky odborům. S přibýváním datových schránek je stále více lidí, kteří se musejí přeučit z papírového na elektronické podání.

Poprvé se to týká i veškerých živnostníků a OSVČ, loni to ještě někteří před automatickým zřízením datové schránky mohli stihnout na papíře.

Letos na jaře se podává daňové přiznání za rok 2023. Vládou ohlášené změny v souvislosti s konsolidačním balíčkem se týkají až roku 2024, a tedy daňových přiznání podávaných na jaře 2025. Přehled těchto změn najdete na konci článku.

Do kdy daňové přiznání podat

Rozhodné datum pro podání přiznání se liší podle toho, zda dotyčný podá přiznání na papíře či elektronicky nebo zda případně využije daňového poradce.

Finanční úřady poradí po telefonu i osobně

  • Zejména fyzickým osobám v posledním únorovém týdnu a v průběhu března pomohou s vyplněním a podáním přiznání pracovníci finančních úřadů na celkem 490 naplánovaných výjezdech do 159 obcí, zejména do těch, kde bylo loni zrušeno kamenné pracoviště finančního úřadu.
  • Od 4. března 2024 spouští finanční správa konzultační telefonní infolinky ve všech krajích. Během března budou k dispozici ve všední dny od 8 do 17 hodin, v pátek do 14 hodin.
  • Na konci března budou prodlouženy úřední hodiny podatelen na finančních úřadech.

Poslední termín pro papírové podání daňového přiznání za rok 2023 je úterý 2. dubna 2024. Nutné je přitom stihnout úřední hodiny podatelny příslušného finančního úřadu.

V případě zaslání papírového daňového přiznání poštou se jako rozhodný termín bere datum podání na poště. Stačí tedy stihnout formulář a potřebné přílohy na poště podat do jejích zavíracích hodin 2. dubna 2024.

Na elektronické podání je o měsíc více času, dokumenty stačí online odeslat nejpozději ve čtvrtek 2. května 2024, a to do konce dne, tedy do 23:59. Elektronické podání není nutné nikde předem hlásit.

Podrobný návod na daňové přiznání online

Jestliže vám s přiznáním pomáhá daňový poradce, termín pro podání se posouvá až na pondělí 1. července 2024.

Do kdy zaplatit daň

Případný nedoplatek na dani z příjmů je nutné uhradit nejpozději v den, který platí i pro nejzazší odevzdání daňového přiznání. Platí tedy stejné termíny jako u daňového přiznání podle toho, jakým způsobem ho podáváte.

Za den platby se přitom považuje ten, v němž peníze přijdou na účet finančního úřadu nebo je poplatník uhradí na pokladně. V případě zasílání peněz z internetového bankovnictví o víkendu může transakce proběhnout až další všední den.

Kdo podává daňové přiznání

Přiznání k dani z příjmů za předešlý rok musí podat velká většina živnostníků a podnikatelů. V některých případech to čeká i zaměstnance nebo studenty s více brigádami.

Živnostníci a podnikatelé musejí přiznání podávat v případě, že jejich roční příjmy přesáhly 50 tisíc korun. A to i tehdy, když se ocitnou v daňové ztrátě.

Daňové přiznání musejí podat i OSVČ včetně živnostníků, kteří byli pro rok 2023 přihlášeni k paušální dani, ale jejichž příjmy ze samostatné činnosti za tento rok nakonec přesáhly dva miliony korun. Jestliže příjmy dva miliony korun nepřesáhnou, daňové přiznání se v režimu paušální daně nepodává.

Paušální režim má tři pásma. Jestliže podnikatel během roku překročí limit pro toto pásmo, ale jeho příjmy za rok nepřesáhnout dva miliony korun, taktéž nemusí podávat daňové přiznání. Pouze je potřeba se pro další rok přihlásit do vyššího pásma paušální daně. Jakékoli změny v paušální dani je možné hlásit vždy jen do 10. ledna.

Přehled novinek u OSVČ v roce 2024

Zaměstnanci musejí přiznání podat v případě, že si kromě základních příjmů od zaměstnavatele přivydělají více než 20 tisíc korun za rok, například za pronájem nemovitostí. Do zmíněného limitu se nezapočítávají příjmy, které jsou od daně osvobozeny, a příjmy, u kterých se vybírá srážková daň.

Studenti, důchodci i další lidé musejí přiznání podat, když během jednoho měsíce pracovali pro dva či více zaměstnavatelů najednou a z příjmů jim byla odvedena zálohová daň. Typicky se to týká souběhu více brigád. Zálohová daň se platí u dohod o provedení práce při příjmu nad deset tisíc korun měsíčně a u dohod o pracovní činnosti při příjmu nad čtyři tisíce korun měsíčně. Nebo u všech typů pracovních poměrů, když zaměstnanec podepsal takzvané prohlášení k dani.

Daňové slevy a povinné datové schránky

Základní sleva na poplatníka za zdaňovací období roku 2023 zůstala stejná jako předchozí rok – 30 840 korun.

Sleva na manžela či manželku se také nezměnila, činí tedy 24 840 korun za rok, s možností uplatnit ji, když partnerovy příjmy nepřesáhly 68 tisíc korun. Za loňský rok lze tuto slevu ještě uplatnit bez omezení věku dítěte.

Loni stát automaticky zřídil datové schránky všem podnikatelům, živnostníkům nebo společenstvím vlastníků.

Letos se stejná věc týká další skupiny subjektů. Povinné používání datové schránky čeká všechny autorizované architekty, inženýry a techniky a úředně oprávněné zeměměřičské techniky. Souhrnně jsou to členové České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), České komory architektů a České komory zeměměřičů.

Více o datových schránkách

Vzhledem k velkému množství lidí se schránky zřizují postupně od ledna až do března. Každý, komu stát zřídí datovou schránku dříve, než podal daňové přiznání, bude už muset podání učinit elektronicky. Architekt či projektant, kteří chtějí přiznání odevzdat ještě na papíře, by s tím tedy neměli otálet.

Kde a jak podat na papíře

Papírový formulář s potřebnými přílohami se odesílá poštou nebo odevzdává osobně na podatelně finančního úřadu, pod který člověk spadá. Rozhoduje místo trvalého bydliště, u právnických osob jejich sídlo. Není tedy možné si vybrat kterýkoliv finanční úřad.

Praktické je přitom přinést dvě vyhotovení a na jednu kopii určenou do vlastního archivu si nechat potvrdit doručení. V případě zaslání poštou to není možné. Nezapomeňte přiložit i potvrzení o slevách, které chcete uplatnit. V případě slevy na děti bude potřeba i čestné prohlášení druhého z rodičů, že tuto slevu neuplatňuje.

Tiskopis lze získat na kterémkoliv finančním úřadě nebo si ho stáhnout na webu Finanční správy. Na obou místech bývají k dispozici i pokyny k vyplnění. Možné je také odevzdat formulář vytištěný například z interaktivní excelové tabulky či online aplikace, který odpovídá aktuálním požadavkům.

Jak podat přiznání online

Variant pro online podání daňového přiznání je více. Kteroukoliv z nich přitom může využít i ten, kdo používá datovou schránku. Zřízení datové schránky sice podmiňuje odevzdání daňového přiznání elektronicky, ale nemusí to být nutně přes datovou schránku.

Podání s pomocí účetní či daňového poradce

Nejčastější cestou bude portál Moje daně. K dispozici jsou zde elektronické formuláře, které lze vyplnit online podle návodného komentáře. Odtud je pak možné daňové přiznání podat přímo nebo si jej lze přeposlat do datové schránky.

Právě datová schránka je druhá možnost. Daňové přiznání přes ni lze poslat na finanční úřad formou takzvaného XML souboru. Ten se dá vytvořit a stáhnout do počítače pomocí výše zmíněné aplikace na portálu Moje daně nebo v některém účetním či ekonomickém softwaru. Možné jsou i další kombinace postupů – více ve speciálním článku.

Kdy podat přehledy v roce 2024

Přehled o příjmech a výdajích na správu sociálního zabezpečení a přehled o výši daňového základu na zdravotní pojišťovnu musejí živnostníci a další OSVČ odevzdat do 30 dnů od podání daňového přiznání. U každého to tedy může být trochu jinak. Nejzazší termíny:

u běžného elektronického podání – 3. června 2024 správa sociálního zabezpečení i zdravotní pojišťovna,

u podání přes daňového poradce – 1. srpna 2024 správa sociálního zabezpečení i zdravotní pojišťovna.

Změny a novinky 2024

Změny v daňových přiznáních pro fyzické osoby za rok 2024, která se budou podávat na jaře 2025:

  • Sleva za manžela/manželku – uplatnit ji lze nově pouze na ty, kteří pečují o děti do tří let věku.
  • Zrušené slevy a odpočty – zcela zrušené jsou slevy na studenta a školkovné, stejně jako odpočty za příspěvky odborům a za další vzdělávání při zvyšování kvalifikace.
  • Nové možnosti daňových odpočtů – Dlouhodobý investiční produkt (DIP) a pojištění pro případ dlouhodobé péče.
  • Sloučení daňových odpočtů – ze základu daně si lze ročně odečíst až 48 tisíc korun. Tato částka zahrnuje součet všech odpočtů a příspěvků zaměstnavatele ke všem finančním produktům, které dotyčný využívá, tedy DIP, životnímu pojištění, penzijnímu spoření a pojištění dlouhodobé péče.

Reklama

Doporučované