Hlavní obsah

Důchod na pár kliknutí. Aplikace ukáže, kdy do penze a kolik budete brát

Foto: Pexels, Seznam Zprávy

Údaje o důchodu je možné zjistit on-line během několika minut.

Reklama

Spočítá výši důchodu i datum odchodu do penze. A to každému na míru. Aplikaci sociální správy už lidé využili víc než milionkrát. Seznam Zprávy připravily návod, jak se v ní vyznat a získat z ní co nejpřesnější údaje.

Článek

Nejspolehlivější způsob, jak si zjistit informace ke svému důchodu bez nutnosti kontaktovat úřad. A to i s předstihem mnoha let. To nabízí Informativní důchodová aplikace (IDA) na webu České správy sociálního zabezpečení, která od spuštění v roce 2021 zaznamenala už více než milion přihlášení.

Dá se v ní zjistit doba odchodu do penze i orientační výše důchodu. Lidé v produktivním věku se tak mohou na stáří s předstihem připravit. Ocení ji i ti, kterým se důchod blíží a o svém odchodu do penze si chtějí zjistit přesnější údaje.

Vše o chystané důchodové reformě od roku 2025

On-line kalkulačka pracuje s reálnými daty v evidenci sociální správy. Každý si v ní tedy může také zjistit, zda mu v úřední databázi něco důležitého nechybí. Potřeba je jen umět zacházet s počítačem a vlastnit přístupové údaje do Identity občana nebo datové schránky. Seznam Zprávy prověřily, že aplikace funguje bez problémů a přehledně také v chytrém telefonu.

Nutno je však počítat s tím, že zobrazené údaje jsou orientační, i když se průběžně aktualizují. Kalkulačka totiž neví, jaké změny ve výpočtech nastanou za několik let. Proto vychází z toho, co platí právě v době, kdy na ni člověk kliká. Zcela přesnou výši důchodu a jistotu nároku na něj každý získá až ve chvíli, kdy o něj požádá.

1. Přihlášení

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Vstup do důchodové aplikace, snímek z webu eportal.cssz.cz

Aplikace je k dispozici na ePortálu České správy sociálního zabezpečení. Využít ji může každý, komu je alespoň 19 let a nejméně rok si platil důchodové pojištění, případně ho za něj platil stát.

A jak tedy na to: Na informační stránce aplikace klikněte vpravo nahoře na volbu Spustit.

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Přihlášení elektronickou identitou, snímek z webu eportal.cssz.cz

Dostanete se na přihlašovací stránku ePortálu, na níž si vyberete formu ověřeného přihlášení. Použít lze údaje k datové schránce nebo k Identitě občana, tedy například bankovní identitu, univerzální službu MojeID nebo eObčanku se čtečkou připojenou k počítači. Tento způsob přihlašování se už stává standardem u všech aplikací státních institucí.

2. Údaje o dětech

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Zadání počtu dětí v důchodové aplikaci, snímek z eportal.cssz.cz

Po přihlášení se už spustí samotná aplikace, která zobrazí základní osobní údaje o pojištěnci.

Jako další krok je potřeba zadat počet vychovaných dětí, protože tento údaj sociální správa zpravidla nemá. Důvodem je nejen výpočet výše důchodu u žen, ale také výchovné, které se vyplácí současně s důchodem. Číslo může zadat i muž, ale jen v případě, že nárok na výchovné nebude uplatňovat matka dětí.

Zkontrolujte, zda vše souhlasí, a dole klikněte na Pokračovat.

Rady pro používání aplikace

  • K jednotlivým položkám aplikace obsahuje vysvětlivky. Informace zobrazíte kliknutím na písmeno „i“ v kolečku.
  • Během používání aplikace neklikejte na zpětnou šipku v prohlížeči pro návrat na předchozí stránku – tím aplikaci zcela opustíte. Když se to však přece jen stane, ještě několik minut zůstanete na ePortálu sociální správy přihlášení. K údajům se lze znovu dostat - stačí se zpětnou šipkou proklikat na informační stránku aplikace a stejně jako v kroku 1 kliknout na „Spustit“.

3. Zobrazení výsledků

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Zobrazení údajů k důchodu v aplikaci IDA, snímek z webu eportal.cssz.cz

Nyní už se zobrazí výsledky. První shora je odhad výše starobního důchodu vyjádřený v dnešní hodnotě peněz. Jak Seznam Zprávám potvrdila Tereza Koukolová z oddělení komunikace České správy sociálního zabezpečení, je to suma, kterou byste teoreticky po nástupu do důchodu dostali dnes, kdybyste splnili podmínky.

Nezohledňuje tedy budoucí příjmy, inflaci, valorizace ani možnou důchodovou reformu. U lidí, kteří si údaje zjišťují s větším předstihem, tedy skutečný důchod bude velmi pravděpodobně vyšší. Aplikace však při odhadech počítá s tím, že se dotyčný bude bez přestávek účastnit důchodového pojištění.

Jak si spočítat výši důchodu

Z čeho se skládá starobní důchod, jak je to s výchovným a co znamená valorizace? Seznam Zprávy připravily přehledného průvodce pro orientaci ve výpočtech výše důchodů i všem, co je ovlivňuje.

Dále je zde datum, kdy dosáhnete důchodového věku. Nemusí znamenat datum nástupu do důchodu, nutné je totiž splnit i předepsanou dobu pojištění. Právě jí se týkají další čísla, tedy kolik roků a dnů se už do doby pojištění započítalo a kolik vám ještě zbývá splnit.

Vedle toho je zde i údaj o náhradní době pojištění. To je uznaná doba, při níž jste si pojištění sami neplatili. Zahrnuje období studia, registrované nezaměstnanosti na úřadě práce, vojenské či civilní služby, mateřské a rodičovské dovolené nebo invalidního důchodu.

Tato doba se v řadě případů nezapočítává celá, ale jen zčásti. Třeba studium po roce 2010 se neuznává a to dřívější se započte jen po 18. roku věku, maximálně za šest let a pouze z 80 procent. Náhradní doba ovlivňuje výši penze a může být rozhodující pro přiznání důchodu v některých méně častých situacích.

4. Kontrola podrobností

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Podrobnosti k důchodu v aplikaci IDA, snímek z webu eportal.cssz.cz

Níže pak najdete podrobnosti, které lze jinak na žádost u sociální správy jednou ročně zjistit také z Informativních osobních listů důchodového pojištění. Jednotlivé položky se rozbalí po kliknutí na šipky vpravo.

Přehled zhodnocených dob pojištění obsahuje základní informace o započítaných dobách. Podrobněji po jednotlivých letech je to pak rozepsáno v Kompletním přehledu evidovaných dob pojištění, včetně částek vyměřovacího základu.

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Podrobnosti k výpočtu důchodu v aplikaci IDA, snímek z webu eportal.cssz.cz

V Podrobnostech k výpočtu se zobrazí údaje o průměrném měsíčním příjmu za uznané období, z něhož vychází procentní část penze, a o výši důchodu i s rozdělením na základní a procentní výměru.

5. Doplnění údajů

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Přidání chybějícího údaje v aplikaci IDA, snímek z webu eportal.cssz.cz

Je dost možné, že v přehledu objevíte chybějící data za nějaké životní období. Kvůli tomu pak systém vypočítal příliš nízký důchod a krátkou dobu splněného pojištění. Obvykle zde chybí doba vzdělávání. „Studium nemáme v databázi, většinou se dokládá, až když jdete žádat o důchod,“ vysvětlila Tereza Koukolová z České správy sociálního zabezpečení.

Objevit můžete i jiné „díry“ v kalendáři, třeba když údaje za vás nenahlásil nepořádný zaměstnavatel, nebo jste to sami opomněli. Chybět by mohly třeba i údaje o absolvování vojenské nebo civilní služby.

Zároveň je tu vysvětlení, proč některé zaevidované údaje do doby pojištění započítané nejsou. Jejich seznam najdete po rozkliknutí šipky u položky „Z jakých důvodů se doba nemusela započíst do vyhodnocení?“.

Pokud jste si jistí, že v přehledu něco důležitého chybí, můžete to do aplikace sami doplnit.

Dočasné upřesnění

Data, která do aplikace sami doplníte, poslouží jen jednorázově pro upřesnění výpočtu, neukládají se do databáze správy sociálního zabezpečení. Jakmile se z aplikace odhlásíte, ze systému zmizí.

Budete-li je chtít do evidence doplnit reálně a trvale, musíte se na způsobu osobně domluvit na příslušné pobočce správy sociálního zabezpečení.

Podle Terezy Koukolové se do budoucna plánuje služba elektronické žádosti o důchod a v ní bude možné informace do systému vkládat i elektronicky. U Informativní důchodové aplikace se s tím aktuálně nepočítá.

Data přidáte kliknutím na tlačítko Doplnit údaje. Zobrazuje se na dvou místech výsledkové stránky – úplně nahoře u částky výše důchodu a také zcela dole.

Otevře se stránka, která vypadá stejně jako ta popsaná v kroku 2. Totožná však není, nacházíte se v jiném místě aplikace. Můžete zde případně upravit údaj o vychovaných dětech a pak klikněte na Pokračovat.

Otevře se přehled zhodnocených dob pojištění a pod ním vpravo dole je volba Přidat dobu. Stačí zadat datum začátku a konce a zvolit typ doby, což je třeba studium, chybějící doba zaměstnání nebo vojenská služba. Datum vypište ručně, je to rychlejší než se proklikávat kalendářem. Pak vlevo dole klikněte na tlačítko Přepočítat.

Následně se znovu zobrazí výsledky popsané v krocích 3 a 4, ale upravené podle doplněných údajů. Údaje o svém důchodu si pak můžete stáhnout ve formátu pdf a případně vytisknout, k čemuž slouží tlačítko Náhled na tisk v dolní části stránky.

Reklama

Doporučované