Hlavní obsah

Přehledně: Co přinesl rok 2024 pro živnostníky a další OSVČ

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli důchodové reformě se pro OSVČ citelně zvýšily minimální zálohy na pojištění, což se promítlo i do paušální daně. Mění se také pravidla komunikace s finančními úřady, což znamená hlavně daňové přiznání online pro všechny.

Článek

Rostoucí minimální vyměřovací základ

Hranicí pro to, zda živnostník či jiná osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) platí minimální zálohy na pojištění, nebo si je vypočítá procentem ze zisku, je minimální měsíční vyměřovací základ. Ten v případě podnikání na hlavní činnost u sociálního pojištění dosud činil 25 procent průměrné mzdy.

Letos se poměr zvýšil na 30 procent. Navýšení je tedy výraznější než v předcházejících letech, kdy se do výpočtu promítal pouze růst mezd.

Průměrná mzda 2024

  • Výpočty minimálního vyměřovacího základu vycházejí z průměrné mzdy stanovené pro letošní rok nařízením vlády z loňského září.
  • Její letošní výše je 43 967 Kč.

Výjimku mají začínající OSVČ, které nejméně 20 let před zahájením činnosti nebyly samostatně výdělečně činné. V prvních třech kalendářních letech podnikání pro ně u minimálního vyměřovacího základu i nadále platí poměr 25 procent z průměrné mzdy.

V případě vedlejší činnosti se minimální vyměřovací základ pro sociální pojištění zvýšil z deseti procent průměrné mzdy na 11 procent.

U zdravotního pojištění zůstává minimální vyměřovací základ stejný, tedy 50 procent průměrné mzdy.

O případném přechodu z minimálních odvodů na procentní výpočet se rozhoduje vždy po podání daňového přiznání a přehledů na sociální správu a zdravotní pojišťovnu, což nastane pro většinu lidí v květnu.

Minimální vyměřovací základ 2024

Sociální pojištění (hlavní činnost)13 191 Kč
Sociální pojištění (hlavní činnost v jednom z prvních tří let)10 992 Kč
Sociální pojištění (vedlejší činnost)4 837 Kč
Zdravotní pojištění21 983,50 Kč

Zdroj: ČSSZ, VZP

OSVČ zároveň mají za rok na sociálním pojištění zaplatit nejméně 55 procent základu daně namísto dosavadních 50 procent.

Skokově zvýšené minimální zálohy

Minimální vyměřovací základ je zásadní pro výpočet, kolik je nutné každý měsíc platit na minimálních odvodech. V případě sociálního pojištění je to 29,2 procenta ze zmíněného základu.

Proto se i odvody letos zvýšily razantněji než v minulých letech a OSVČ bude z výdělku zůstávat v peněžence menší část. Díky tomu se jim ovšem budou započítávat vyšší částky do výpočtu důchodů.

U zdravotního pojištění je zvýšení záloh jen mírné.

Minimální zálohy pro OSVČ 2024

Typ pojištění20232024Zvýšení
Sociální pojištění (hlavní činnost)2 944 Kč3 852 Kč908 Kč
Sociální pojištění (hlavní činnost v jednom z prvních tří let)2 944 Kč3 210 Kč266 Kč
Sociální pojištění (vedlejší činnost)1 178 Kč1 413 Kč235 Kč
Zdravotní pojištění2 722 Kč2 968 Kč246 Kč
Celkem (hlavní činnost)5 666 Kč6 820 Kč1 154 Kč

Zdroj: ČSSZ, VZP, výpočty Seznam Zpráv

O poznání vyšší paušální daň

Ze stejných důvodů jako u minimálních záloh podstatně vzrostla i paušální daň. V prvním pásmu to meziročně znamená výdaje 1290 korun měsíčně navíc.

Paušální daň v roce 2024

PásmoCelková platbaDaň z příjmůDůchodové pojištěníZdravotní pojištění
I. pásmo7 498 Kč100 Kč4 430 Kč2 968 Kč
II. pásmo16 745 Kč4 963 Kč8 191 Kč3 591 Kč
III. pásmo27 139 Kč9 320 Kč12 527 Kč5 292 Kč

Zdroj: Finanční správa

Elektronické oznámení o paušálu

Oznámení o vstupu do paušálního režimu mohou u Finanční správy od letoška OSVČ podávat už pouze elektronicky. V předchozích letech bylo přípustné i papírové podání.

Formulář je k dispozici na portálu Moje daně, kde ho lze vyplnit a poté poslat přímo přes portál. Případně si ho lze po vyplnění také stáhnout ve formátu datové zprávy a poslat přes datovou schránku.

Drobní podnikatelé, kteří byli činní už v předchozím roce, se mohli k paušální dani na letošní rok přihlásit jen do 10. ledna. Ti začínající se mohou přihlásit vždy nejpozději do dne zahájení činnosti.

Konec registrací na finančním úřadě

Nově začínající živnostníci nebo jiné OSVČ, které zahájí činnost v letošním roce, už se nemusejí registrovat na finančním úřadě. Stačí pak podávat daňové přiznání nebo platit paušální daň.

Daňové přiznání elektronicky pro všechny

Letos na jaře budou poprvé zcela všichni drobní podnikatelé podávat daňové přiznání výhradně online. Loni stát živnostníkům a OSVČ postupně automaticky zaváděl datové schránky. Lidé, kteří stihli přiznání podat před zřízením této schránky, mohli ještě využít papírový formulář.

Od loňského března už mají datové schránky všichni drobní podnikatelé, takže se už elektronickému podání za rok 2023 nevyhnou. Nejjednodušší je využít portál Moje daně, kde je po přihlášení řada údajů vyplněná a k dalším jsou k dispozici návodné instrukce. Další, složitější variantou je zaslat dokumenty přes datovou schránku.

Online podání ve srovnání s tím papírovým nabízí výhodu, že je na něj čas až do konce dubna a na přehledy pro sociální správu a pojišťovnu tedy až do konce května.

Daňové změny pro rok 2024

V daňovém přiznání za letošní rok, které budou OSVČ podávat na jaře 2025, je nutné počítat s několika změnami. Slevu za manželku či manžela už půjde uplatnit pouze na ty, kteří pečují o děti do tří let věku. Úplně jsou zrušené slevy na studenta a školkovné, stejně jako odpočty za příspěvky odborům a za další vzdělávání při zvyšování kvalifikace.

Ze základu daně si bude možné ročně odečíst až 48 tisíc korun souhrnně za životní pojištění, penzijní spoření a dvě novinky – Dlouhodobý investiční produkt a pojištění dlouhodobé péče. Nový systém je variabilnější – v případě využití jen některých produktů si lze u nich z daní odečíst více než dříve, třeba celých 48 tisíc korun jen u jednoho.

Ještě vyšší odvody v letech 2025 a 2026

  • Poměr minimálního vyměřovacího základu k průměrné mzdě se bude po pěti procentech ročně zvyšovat i v letech 2025 a 2026.
  • V roce 2025 bude tedy činit 35 procent průměrné mzdy a v roce 2026 to bude už 40 procent. Na této úrovni pak minimální vyměřovací základ zůstane i v dalších letech.
  • Souběžně s tím se budou opět výrazně zvedat také platby minimálních záloh na sociální pojištění a totéž se dotkne i paušální daně.

Reklama

Doporučované