Hlavní obsah

Přehledně: Dálniční známka od března zdražila. Kolik stojí a jak ji koupit

Foto: Michal Šula

Kontrolovat platnost dálničních známek pomáhají i mýtné brány.

Reklama

aktualizováno •

Od března 2024 se cena roční dálniční známky podstatně zvýšila a nově se bude každý rok valorizovat. Seznam Zprávy připravily přehled všeho podstatného k dálničním známkám pro rok 2024.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po třech letech fungování už si řidiči v Česku zvykli na elektronické dálniční známky. Ty roční nejsou vázané na konkrétní kalendářní rok, ale datum začátku platnosti si lze vybrat podle potřeby. Platnost je pak 365 dní a v poslední den skončí sekundu před půlnocí.

Hodně se prodávají i dálniční známky s kratší platností. Nejpopulárnější jsou ty desetidenní, vloni se jich prodalo více než čtyři miliony, zatímco těch ročních o milion méně.

Změny v roce 2024

Dosud bylo možné nastavit začátek platnosti kuponu až s tříměsíčním předstihem. Od 1. ledna 2024 systém umožňuje předstih jen o 30 dní. „Tříměsíční odložená platnost dávala smysl především v prvním roce provozu, kdy si novou elektronickou dálniční známku chtěla řada lidí koupit s velkým předstihem. Později už tato možnost nebyla příliš využívána, došlo tedy ke zkrácení na 30 dní,“ vysvětluje Lucie Bartáková, ředitelka Sekce pro správu finančních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury.

Od 1. března 2024 se po deseti letech zvýšila cena ročních dálničních známek z 1500 na 2300 korun, tedy o více než polovinu. Cena se neměnila 10 let a zvýšení odpovídá inflaci za toto období. Naopak známky s kratší platností se mírně zlevňují a přibyl nový typ – jednodenní kupon.

U jednodenní známky je stanovená platnost pro kalendářní den, nikoliv na 24 hodin. Když si ji tedy někdo pořídí v den, kdy potřebuje na dálnice vyjet, platí jen do půlnoci téhož dne.

Od března už mají dálnice zdarma jen auta čistě na elektrický nebo vodíkový pohon. Takzvané plugin hybridy nově známku potřebují, a to ve dvou variantách. V případě emisí oxidu uhličitého do 50 gramů na kilometr budou majitelé či provozovatelé platit čtvrtinovou hodnotu standardní známky, u těch ostatních plnou cenu.

Systém pro koupi e-známek se nově propojuje s Registrem silničních vozidel. Při koupi proto stačí zadat českou SPZ a podle ní už se automaticky nastaví výše poplatku dle registrovaného pohonu auta. „Majitelům vozidel výlučně na elektrický nebo vodíkový pohon odpadne díky napojení na Registr silničních vozidel povinnost podávat oznámení o osvobození,“ upřesňuje Lucie Bartáková.

Kolik stojí dálniční známka v ČR 2024

Ceny od 1. března

PalivoRoční (365 dní)Měsíční (30 dní)10 dníJednodenní
Standardní a LPG2300 Kč430 Kč270 Kč200 Kč
Biometan, zemní plyn CNG a LNG (Eko cena)1150 Kč210 Kč130 Kč100 Kč
Plug-in hybrid (CO2 nejvýše 50 g/km)570 Kč100 Kč60 Kč50 Kč

Ceny do 29. února

PalivoRoční (365 dní)Měsíční (30 dní)10 dníJednodenní
Standardní a LPG1500 Kč440 Kč310 Kč-
Biometan, zemní plyn CNG a LNG (Eko cena)750 Kč220 Kč155 Kč-
Plug-in hybridzdarmazdarmazdarma-

Zdroj: edalnice.cz

Kdy známku koupit a jak ušetřit

Od 1. ledna 2025 se bude cena dálničních známek valorizovat podle inflace a kilometrů nových dálnic zprovozněných do poloviny letošního roku. Stejný postup bude následovat pravidelně v dalších letech. Zdražení už však nebude zdaleka tak dramatické jako letos.

Inflace se započítá maximálně do 10 procent, i kdyby byla vyšší. Analytici České národní banky ji přitom na letošek odhadli na 2,6 procenta. Množství dokončených kilometrů dálnic se může letos do ceny dle výpočtů Seznam Zpráv promítnout maximálně 5,4 procenta navíc. Celkové zdražení dálniční známky v roce 2025 lze proto velmi zhruba odhadnout na osm procent, tedy o 180 korun na 2480 korun. Jasno bude v druhé půlce roku.

Výhodné tedy bude kupovat dálniční známky vždy na konci roku. Ale ne pro každého. Z výpočtů Seznam Zpráv vyplynulo, že lidem, kteří koupili dálniční známku ještě v únoru 2024 za starou cenu 1500 korun s platností od 30. března, se velmi pravděpodobně vyplatí počkat s příštím nákupem až na konec platnosti.

Odvíjet se to bude od zdražení na další sezonu, které vláda stanoví v druhé půlce roku. Nákup na konci roku i před koncem platnosti staré známky by se vyplatil jen v případě opravdu vysokého zdražení.

Jak koupit dálniční známku

Dle údajů správce systému, společnosti Cendis, velká většina lidí nakupuje dálniční známky on-line přes státní e-shop na webu edalnice.cz. K nákupu je potřeba zadat SPZ a stát registrace vozidla. Platit se dá kartou, bankovním převodem, Apple Pay a Google Pay. Aplikace umožňuje i rychlé hromadné nákupy pro podnikatele nebo firemní správce vozového parku.

Do konce února bylo nutné zadat typ pohonu, od 1. března 2024 se to u českých SPZ nastaví automaticky dle registru vozidel. Při platbě bankovním převodem lze ale nastavit začátek platnosti nejdříve za pět dní od nákupu.

Je ovšem nutné dát pozor na to, že kromě oficiálního webu edalnice.cz existují i další soukromé stránky s podobnými názvy, které rovněž nabízejí prodej dálničních známek. Ve vyhledávači se přitom často zobrazují přímo nahoře. U těchto zprostředkovatelů je obvykle nutné počítat s přirážkou, zdůvodněnou například jako ekologický příplatek.

U takových neoficiálních zdrojů je navíc větší riziko zadávání citlivých údajů. „Zákazníkům se nákup přes neoficiální weby může nejen prodražit, ale zároveň podstupují bezpečnostní riziko, když do neoficiálního webu zadají například údaje o svých platebních kartách. Navíc se vystavují následným komplikacím se správou e-známky,“ upozorňuje Radka Nastoupilová, mluvčí centra Cendis, které se stará o správu dálničních známek.

Součástí potvrzení o úhradě známky, které přichází z oficiálního e-shopu edalnice.cz, je autorizační kód, který slouží ke správě známky. Díky němu lze například upravit počátek platnosti známky nebo nastavit upozornění před koncem její platnosti.

„Neoficiální prodejci toto potvrzení někdy vůbec nevydávají, případně tak získají přístup do správy známky. Zákazník tak nemá absolutně jistotu, že dálniční známku skutečně má a v případě policejní kontroly se vystavuje riziku pokuty,“ varuje Radka Nastoupilová. Také Ministerstvo dopravy doporučuje využít raději oficiální kanály.

Dálniční známky 2024 v dalších zemích

  • Rakousko: jednodenní 8,60 eura (219 Kč), 10denní 11,50 eura (292 Kč), dvouměsíční 28,90 eura (734 Kč), roční 96,40 eura (2450 Kč) – e-shop
  • Slovensko: 10denní 12 eur (305 Kč), 30denní 17 eur (432 Kč), roční 60 eur (1525 Kč) – e-shop
  • Maďarsko: 10denní 6400 forintů (418 Kč), měsíční 10 360 forintů (677 Kč), roční 57 260 forintů (3741 Kč) – e-shop
  • Německo: zdarma, bez dálniční známky
  • Slovinsko: týdenní 16 eur (407 Kč), měsíční 32 eur (813 Kč), roční 117,50 eura (2986 Kč) – e-shop
  • Chorvatsko: mýtné dle vzdálenosti – ceník
  • Polsko: státní dálnice A2 (Konin-Styków) a A4 (Vratislav-Sośnica) od 1. 7. 2023 zdarma, soukromé úseky mýtné dle vzdálenosti – ceníky: A1, A2, A4

Ceny pro osobní automobily a převod měn dle kurzu ČNB k 15. 2. 2024

Druhá bezpečná možnost nákupu bez přirážky je osobní nákup na pobočkách České pošty a čerpacích stanicích EuroOil. Síť EuroOil se navíc brzy rozšíří o dalších 75 míst, díky převzetí pump Robin Oil. „Na jednáních s distributorem Čepro bylo potvrzeno, že distribuční síť bude do budoucna rozšířena o čerpací stanice Robin Oil,“ uvádí Lucie Bartáková ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Obsluze stačí říci druh známky, kterou řidič chce, SPZ, stát registrace, začátek platnosti a do konce února případně i nárok na nižší Eko cenu. „Od března při nákupu e-známky u vozidel registrovaných v ČR stačí zadat SPZ, systém automaticky doplní pohon vozidla a nabídne příslušné varianty nákupu,“ upřesňuje Lucie Bartáková.

Třetí varianta jsou samoobslužné kiosky, rozmístěné kolem dálnic a důležitých dopravních tepen, většinou při státních hranicích. Je jich však málo a mají sloužit hlavně pro zahraniční řidiče. Zadávají se zde stejné údaje jako v ostatních případech.

Při jakémkoliv způsobu nákupu se dá známka použít při jízdě, jakmile kupující dostane potvrzení o zaplacení. Při placení kartou je to hned, u bankovního převodu to ale může trvat i několik dní.

Co dělat při chybě v údajích

Podle informací státního podniku Cendis se někdy při nákupu dálniční známky stává, že se kupující z nepozornosti splete při zadávání SPZ a případně i země registrace. Nejsou výjimkou překlepy nebo záměna písmena O místo nuly. Protože je dálniční známka nepřenosná, kupující ji v takovém případě nemůže využít, jak zamýšlel.

Systém na tyto případy ale myslí a možné je změnit SPZ a stát. Před začátkem platnosti kuponu lze změnit celou SPZ, a to pouze jednou. Po začátku platnosti se dají změnit už jen dva znaky v SPZ, a rovněž jenom jednou. Stát se dá změnit v obou případech.

Opravu je možné udělat v on-line správě dálniční známky (o ní podrobněji níže v článku). Změna SPZ touto cestou neslouží k převodu elektronické známky na jiné auto.

Jaká vozidla dálniční známku musejí mít

Dálniční známku na zpoplatněných úsecích potřebují motorová vozidla nejméně se čtyřmi koly, která mají povolenou hmotnost nejvýše do 3,5 tuny. Na přívěsy ani motocykly se povinnost nevztahuje. Některé dopravní prostředky však mají osvobození – automaticky, či na oznámení.

Případné oznámení je možné podat pomocí datové schránky nebo vyplněného formuláře s elektronickým či ověřeným podpisem. Ten je možné zaslat e-mailem na podatelnu serveru edalnice.cz nebo poštou na Státní fond dopravní infrastruktury.

Osvobození od dálniční známky

Automaticky

  • Vozidla s přidělenou speciální SPZ začínající písmeny EL, která jezdí na elektřinu a vodík a do konce února 2024 hybridní pohon s hodnotou emisí oxidu uhličitého do 50 gramů na kilometr (od 1. března 2024 se osvobození na hybridní pohon nevztahuje).
  • Historická vozidla se zvláštní registrační značkou.
  • Vozidla pro přepravu držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P vydaného v Česku, ale jen patří-li přímo jemu či osobě blízké (bez dálniční známky lze jezdit jen v případě převážení držitele průkazu).
  • Vozidla, jež převážejí nezaopatřené dítě léčené pro onemocnění zhoubným nádorem nebo leukemií.

Na oznámení

  • Do konce února 2024 vozidla české speciální SPZ, která jezdí na elektřinu, vodík či hybridní pohon s hodnotou emisí oxidu uhličitého do 50 gramů na kilometr (od 1. března 2024 povinnost podávat oznámení odpadá a osvobození se už nevztahuje na hybridní pohon).
  • Vozidla provozovaná domovy pro lidi se zdravotním postižením, slouží-li k přepravě těchto lidí.

Zdroj: edalnice.cz, Cendis

Správa dálniční známky

Při nákupu dálniční známky se do systému zadává e-mail, na který kupujícímu přijde potvrzení o platbě. Obsahuje také autorizační kód. Na webu edalnice.cz je pak možné kdykoliv po zadání SPZ a autorizačního kódu zjistit stav platnosti dálniční známky. Systém má navíc další funkce.

Ještě před začátkem platnosti je možné změnit počáteční datum platnosti. Využijí to třeba lidé, kteří běžně po dálnici nejezdí, ale mají naplánovanou cestu na dovolenou a nakonec chtějí odjet v jiném termínu. Po začátku platnosti už však termín měnit nelze.

U kontaktního e-mailu je možné označit, zda chce majitel dálniční známky dostat upozornění před koncem platnosti. Systém ho odešle s desetidenním předstihem na e-mail a v případě uvedení telefonního čísla také formou SMS.

Na stejném místě lze také znovu stáhnout potvrzení o úhradě s autorizačním kódem, nebo si ho nechat poslat na e-mail. A případně využít i zmíněnou opravu chyby v zadávání SPZ či státu.

Poškození nebo krádež SPZ

  • Dálniční známka je vázaná na konkrétní auto. Při ztrátě, zničení, krádeži nebo změně SPZ u stejného auta je možné dálniční známku přesnést na novou SPZ. Slouží k tomu on-line formulář Avízo o změně SPZ.
  • Tento postup nelze uplatnit k přenosu dálniční známky z jednoho auta na jiné.

Jak probíhá kontrola a jaké hrozí pokuty

Za jízdu bez dálniční známky na zpoplatněném úseku hrozí na místě pokuta až 5000 korun, ve správním řízení až 20 tisíc korun. Platnost dálniční známky ověřují příslušníci Policie ČR a Celní správy. Dělají to při běžných silničních kontrolách pomocí speciálních tabletů s připojením na on-line databázi. Využívají i kamery ve svých autech a na mýtných branách, které snímají SPZ.

Mohou si tak ověřit platnost dálniční známky i u projíždějících vozidel a vytipovat si předem auta k zastavení. Systém napojený na kamery platnost dálničních známek automaticky kontroluje a posílá o tom informaci do tabletů hlídkám v terénu. Zároveň SPZ srovnává i s databázemi technických prohlídek, odcizených vozidel a zaplaceného povinného ručení.

Kolik se prodalo dálničních známek

Rok2021 (+12/2020)20222023
Roční 2 945 812 2 922 2503 211 487
30denní667 596784 418874 269
10denní2 507 078 3 692 3704 246 121
Celkem6 120 4867 399 0388 331 877
V hodnotě5,47 miliardy Kč5,85 miliardy Kč6,49 miliardy Kč

Zdroj: Cendis / Státní fond dopravní infrastruktury

Policie doporučuje řidičům, aby si před jízdou ověřili platnost dálniční známky. Když si až při jízdě po dálnici vzpomenou, že ji nemají platnou, není vhodné auto odstavit na krajnici. Podle informací Policie ČR pro Seznam Zprávy je nutné zpoplatněný úsek opustit na nejbližším sjezdu, využít odpočívadlo nebo areál čerpací stanice a kupon si koupit třeba on-line po zastavení auta na bezpečném místě. Nedá se přitom spoléhat na on-line pořízení známky až při kontrole, policisté si mohou snadno zjistit přesný čas nákupu.

Co dělat při prodeji či likvidaci auta

Dálniční známka je nepřenosná, její platnost zůstává vázaná na konkrétní auto, respektive SPZ. Při prodeji auta tedy její platnost přechází na nového majitele a není možné ji přepsat na jiné vozidlo. Je tedy buď nutné domluvit se s kupujícím auta na kompenzaci, nebo lze platnou dálniční známku nabídnout jako bonus ke zvýšení atraktivity prodávaného vozidla.

Ani při likvidaci auta není možné dálniční známku převést na jiné vozidlo.

Reklama

Doporučované