Hlavní obsah

K dotaci i výhodný úvěr. Jak požádat o peníze na opravu „domu po babičce“

Foto: Pixabay, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Státní fond životního prostředí od července 2023 přijímá žádosti o dotace z programu Oprav dům po babičce, v němž je možné získat přes milion korun. Lze je dostat zálohově na opravu staršího domu i na stavbu nového na jeho místě.

Článek

Zateplení, nový kotel nebo tepelné čerpadlo, na střechu solární panely a pod zem nádrž na dešťovou vodu. Na všechny tyto úpravy i na řadu dalších lze čerpat dotaci v programu Oprav dům po babičce, který spadá pod Novou zelenou úsporám. Týká se rodinných domů i trvale obydlených chat a chalup.

„Je nutno zdůraznit, že jde o dlouhodobý program, lidé se nemusí bát, že finance v programu nebudou stačit. Není tak třeba žádat přesně v den spuštění příjmu žádostí, finance budou za týden, měsíc i rok,“ upozornil již dříve ministr Petr Hladík.

Program, který má pomoci zrekonstruovat starší domy, doznal oproti původním plánům zpřísnění.

Výhodný úvěr – novinka od března 2024

  • Kromě dotace budou moci žadatelé v rámci programu Oprav dům po babičce již v březnu 2024 získat také výhodný úvěr, s polovičním úrokem ve srovnání s těmi běžnými. Pro rok 2024 by měla být maximální výše úrokové sazby 3,5 procenta ročně. Původně se tato možnost plánovala už od ledna 2024.
  • Umožní to spolupráce Státního fondu životního prostředí se stavebními spořitelnami a bankami, přičemž finanční instituce mohou na výhodné úvěry čerpat příspěvek z evropského Modernizačního fondu. Banky a stavební spořitelny mohou výhodné úvěry začít nabízet už od začátku března 2024.
  • Výhodný úvěr může dosáhnout až dvojnásobku výše dotace a mohou o něj žádat i lidé, kteří již příspěvek z programu získali v předchozích měsících. Nárok na půjčku však není automatický, bude záležet i na posouzení klientů ze strany bank.
  • Už od ledna 2024 poskytují stavební spořitelny poradenství ke všem dotacím v programu Nová zelená úsporám, včetně části Oprav dům po babičce.

Zdroj: MŽP

„V podprogramu Oprav dům po babičce jsme zpřesnili některé podmínky, abychom mířili přesně tam, kam jsme od začátku chtěli, tedy na mladé rodiny, které si potřebují opravit jednu svou nemovitost. Bude platit, že žadatel může společně se členy domácnosti vlastnit pouze jednu nemovitost určenou pro trvalé bydlení, tedy rodinný dům nebo byt,“ upřesnil ředitel fondu Petr Valdman.

Vlastnictví například rekreačního objektu, třeba chaty či chalupy, ale není na překážku. Vlastnictví bude posuzováno v době realizace projektu. Pokud rodina nabyde relevantní nemovitost v době udržitelnosti, nejedná se o porušení podmínek.

Příspěvek na zateplení

Žádat o podporu je možné na komplexní zateplení staršího rodinného domu, případně rekreační chaty či chalupy používané k trvalému bydlení. Dle Lucie Früblingové, mluvčí Státního fondu životního prostředí, je rozhodující mít zde nahlášeno trvalé bydliště.

Podmínky se vztahují na starší budovy s pevnými základy, u nichž majitelé podali žádost o stavební povolení nebo ohlášení před 1. červencem 2013. Za rodinný dům se přitom považuje například i obytná část zemědělského statku. Žadatel musí být majitelem nemovitosti a mít v ní trvalý pobyt.

Dotaci lze ovšem získat i na nový dům postavený na místě staršího, zbouraného domu či chaty. Může to však být jen dům, jehož stavbu bezprostředně umožnilo zbourání zmiňované starší budovy a který má půdorys vytápěných či chlazených prostor do 350 metrů čtverečních. „I toto program umožňuje v případě, že se dům zbourá, protože kvůli jeho stavu je ekonomicky nesmysl ho opravovat. Nový dům ale musí dosáhnout požadovaných energetických parametrů,“ upřesňuje Lucie Früblingová.

Dotace se pak čerpá třeba na stavbu obvodových zdí či střechy. Tato možnost cílí na využití pozemků ve starší zástavbě, aby se obce méně rozšiřovaly do krajiny a nové domy zabíraly méně zemědělské půdy.

Kromě venkovních stěn či střechy se podpora týká i vypracování projektové dokumentace a posudku, oken a dveří nebo venkovní stínicí techniky. Ke všemu je však nutné mít doklady o vynaložených výdajích. Ve sporných případech bude možnost poskytnutí dotace záviset na rozhodnutí Státního fondu životního prostředí.

Jak vysoké jsou dotace

Maximální výše podpory na zateplení je jeden milion korun bez započtení bonusů. Vedle toho je možné získat i příspěvek na několik dalších opatření, vždy však jako doplněk k zateplení. „To je vždycky podmínka, že je dosaženo energetické úspory – buďto stavbou, nebo zateplením stávajícího domu,“ říká Lucie Früblingová. V součtu pak může dotace zmíněný milion i výrazně překročit.

Další podporovaná opatření

  • Kotel na biomasu: 80–100 tisíc korun
  • Kamna na biomasu: 45 tisíc korun
  • Tepelné čerpadlo: 60–140 tisíc korun
  • Napojení na dálkové teplo: 40 tisíc korun
  • Solární kolektory: 45–60 tisíc korun
  • Tepelné čerpadlo či fotovoltaika pro ohřev vody: 45 tisíc korun
  • Fotovoltaika obecně: od 60 tisíc korun výše
  • Řízené větrání s rekuperací: 105 tisíc korun
  • Využití tepla z odpadní vody: 5–50 tisíc korun
  • Zelená střecha: 800–1000 korun na metr čtvereční
  • Využití dešťové vody: 23,5–105 tisíc korun
  • Dobíjecí stanice pro elektromobily: 15 tisíc korun

Zdroj: SFŽP, podrobnosti na novazelenausporam.cz

Základní podpora bez bonusů je u každého opatření omezená vždy na 50 procent nákladů. Takže například milion korun je možné dostat na zateplení, které stálo nejméně dva miliony korun. Bonusy mohou dále dotaci navýšit, ale celkový státní příspěvek včetně započtených bonusů nesmí přesáhnout doložitelné výdaje.

Na opatření, která se lidé chystají teprve provést, získají v rámci programu peníze zálohově předem. Díky tomu bude stačit menší výdaj z vlastních zdrojů či z úvěru, na rozdíl od některých jiných dotací, které se vyplácejí až zpětně.

Na nový kotel či kamna na biomasu je možné čerpat příspěvek jen v případě výměny za starý neekologický kotel nebo kamna v jednotlivých místnostech. V případě tepelných čerpadel se to týká výměny za elektrické vytápění nebo za kotel na plyn starý nejméně 20 let.

Napojení na dálkové teplo se týká soustav, které více než z poloviny pracují s obnovitelnými zdroji, využívají odpadní teplo nebo kombinují výrobu tepla a elektřiny. Dotace na zelenou střechu se vztahuje nejen na rodinný dům, ale i na doplňkové stavby u něj, jako jsou třeba garáže.

Bonusy

  • Vybraná hospodářsky a sociálně ohrožená území: deset procent (seznam obcí)
  • Kombinace: deset tisíc korun za druhé a každé další opatření
  • Environmentálně šetrné řešení: 300 korun za bod, nejvýše 30 tisíc korun
  • Rodina s nezaopatřeným dítětem: 25–50 tisíc korun za každé dítě

Zdroj: SFŽP

Program cílí hlavně na mladé rodiny, proto obsahuje i bonus za každé dítě. Celkem 50 tisíc korun je to u dětí v plné výchově, polovina v případě střídavé nebo společné péče. Rodiny, jež získají dotaci a zároveň využijí zvýhodněný úvěr, budou moci žádat i dodatečně o bonus za další narozené dítě, a to až do roku 2030.

Do zvýhodněných hospodářsky a sociálně ohrožených území patří obce v Ústeckém, Olomouckém, Moravskoslezském či Zlínském kraji, v bývalých vojenských újezdech i řada dalších. Jejich seznam je jako příloha závazných pokynů zveřejněn na webu Nové zelené úsporám.

Na hodnocení environmentálně šetrných řešení projektu má Státní fond životního prostředí výpočtový nástroj. Zohledňuje dopad materiálů na životní prostředí a využití výrobků z recyklovaných materiálů a takových, které se dají demontovat.

Termíny pro podání žádostí a uznatelné náklady

Program spustilo Ministerstvo životního prostředí 26. září vyhlášením výzvy, poté bude možné podat žádost.

Podpora se vztahuje na výdaje vynaložené po 1. lednu 2021. Žádat je tedy možné o finance na budoucí výdaje a v omezené míře i zpětně na úpravy, které už lidé na domě uskutečnili. O dotaci je možné požádat i v průběhu zateplování.

U žádostí podaných před dokončením stavebních úprav je lhůta pro doložení vyžadovaných dokumentů dva roky, nejpozději však do 31. června 2028.

Kdo může o dotaci žádat

O podporu mohou žádat jen ekonomicky aktivní fyzické osoby, takže třeba na nepracující důchodce se tato možnost nevztahuje. Žadatel musí být vlastníkem nemovitosti a mít právo s ní nakládat.

Každý, kdo dotaci obdrží, musí pak být majitelem domu a mít v něm trvalý pobyt aspoň deset let od rozhodnutí o poskytnutí podpory. Pokud však nastane nečekaná životní situace, kvůli níž člověku hrozí porušení této podmínky, nemusí vždy nutně o dotaci přijít. „Tyto situace budeme posuzovat individuálně a neznamená to automaticky, že by musel někdo dotaci vracet,“ ubezpečuje Lucie Früblingová ze Státního fondu životního prostředí.

Jak podat žádost a co k tomu potřebuji

Státní podporu z evropských fondů poskytuje Ministerstvo životního prostředí, přičemž žádosti vyřizuje Státní fond životního prostředí. Žádosti se u tohoto fondu podávají on-line prostřednictvím takzvaného Agendového informačního systému. Nutné je k tomu přihlásit se Identitou občana nebo pomocí Bank iD.

Doložit je nutné například projektovou dokumentaci, závěrečnou zprávu odborného technického dozoru, fotodokumentaci, faktury nebo souhlas spoluvlastníků nemovitosti. Podrobně jsou nutné doklady rozepsané v závazných pokynech programu.

Reklama

Doporučované