Hlavní obsah

Volby do Poslanecké sněmovny 2021. Jaký je systém a jak dopadly ty předchozí?

Foto: Profimedia.cz

Budova Parlamentu České republiky – ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

8. a 9. října 2021 proběhly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 2021. Jaké pravomoci Sněmovna má, jak se do ní volí a kdo je jejím předsedou?

Článek

Poslední volby do Poslanecké sněmovny se uskutečnily v říjnu 2021 - výsledky voleb, zvolení poslanci a rozdělení sněmovny. Následující sněmovní volby se uskuteční v roce 2025.

Termín

Termín voleb do Poslanecké sněmovny určuje prezident republiky, a to nejpozději 90 dnů před jejich konáním, stejně tomu tak je v případě voleb do Senátu. Parlamentní volby 2021 proběhly v pátek 8. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 9. října od 8 do 14 hodin.

Lidé v karanténě volili na takzvaných volebních stanovištích ve středu 6. října. V takzvaných pobytových zařízeních, například v domovech pro seniory, se volby konaly ve čtvrtek 7. října.

Kdo může kandidovat a kdo volit

Právo být volen do Poslanecké sněmovny má každý občan České republiky, kterému je 21 let. Právo volit má každý občan, kterému je 18 let, jeho svoboda není omezena z důvodu ochrany zdraví a je způsobilý k právním úkonům.

Systém voleb

Poslanecká sněmovna čítá 200 poslanců, kteří jsou voleni na období čtyř let poměrným systémem. Volby do Poslanecké sněmovny se konají vždy dva dny ve všech volebních obvodech. Kandidovat mohou politické strany a hnutí.

Ústavní soud v únoru 2021 zrušil dosavadní způsob přidělování mandátů jako nespravedlivý pro malé strany a zvýhodňující velké.

Nový volební zákon

Nový volební zákon byl schválen a v úterý 4. května prezidentem podepsán. Na podzim tedy budou platit nová pravidla. Na počátku rozdělování mandátů je volební klauzule, která stanovuje procentuální podíl, jenž musí subjekt získat, aby měl nárok na zastoupení v Poslanecké sněmovně. Pro stranu nebo hnutí je stanovena hranice 5 %, 8 % (dříve 10 %) je pro dvoučlenné koalice, 11 % (dříve 15 %) pro vícečlenné. Strany, hnutí a koalice, které nedosáhly daného procenta, nepostupují do Sněmovny a nezískají žádný mandát.

Voliči si budou poslance vybírat ve 14 krajích jako doposud. Rozdělení mandátů se uskuteční ve dvou skrutiniích, tedy dvoukolově. Nejdříve mezi volební uskupení, která se do Sněmovny dostala, rozdělí Český statistický úřad mandáty v krajích. Udělá tak s pomocí takzvané Imperialiho kvóty, která zvýhodňuje úspěšnější strany, ale mírněji než původní d'Hondtova metoda. Součet hlasů pro úspěšné strany se má nově vydělit počtem krajských mandátů zvýšeným o dva, přičemž strany mají obdržet poslance podle svého výsledku v kraji.

Zbylé nerozdělené mandáty se pak na celostátní úrovni přidělí ve druhém skrutiniu pomocí takzvané Hagenbach-Bischoffovy kvóty. Volební uskupení je postupně získají v těch krajích, kde jim zůstalo nejvíce hlasů. Obsazení mandátu konkrétním kandidátem je pak závislé na kandidátní listině dané strany v příslušném kraji a na přednostních hlasech.

Výsledky voleb může ovlivnit možnost voliče označit 4 kandidáty na hlasovacím lístku přednostními hlasy. Pokud kandidát získá nejméně 5 % z celkového počtu platných odevzdaných hlasů pro daný politický subjekt v rámci volebního kraje, mandát přednostně připadne jemu. Je-li kandidátů, kteří přesáhli procentuální hodnotu 5 % více, rozhoduje množství získaných preferenčních hlasů, pokud se počet preferenčních hlasů mezi kandidáty rovná, rozhoduje původní pořadí na hlasovacím lístku.

Poslanecké volby 2017

V roce 2017 byla volební účast 60,84 %. Volby vyhrálo hnutí ANO, které získalo 29,64 % (78 mandátů), druhá ODS získala 11,32 % (25 mandátů), třetí Piráti 10,79 % (22 mandátů), následovala SPD 10,64 % (22 mandátů), KSČM 7,76 % (15 mandátů), ČSSD 7,27 % (15 mandátů), KDU-ČSL 5,80 % (10 mandátů), TOP 09 5,31 % (7 mandátů) a STAN 5,18 % (6 mandátů).

Voličský průkaz a volba ze zahraničí

Volič, který v době voleb není v místě svého bydliště nebo z jiného důvodu chce volit v jiném volebním okrsku, si může zažádat o a to buď písemně, nebo osobně na příslušném obecním úřadu.

V případě písemné žádosti musí být doručena na úřad nejpozději 7 dní před volbami. Osobně zažádat musí volič nebo jeho zmocněnec nejpozději 48 hodin před začátkem voleb. Voličský průkaz je možné si posléze vyzvednout nebo nechat zaslat poštou.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny lze volit i ze zahraničí na českých zastupitelských úřadech.

Reklama

Doporučované