Hlavní obsah

Křížky, nebo kroužky. Preferenční hlasy ve volbách a jak fungují?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Jak dostat svého favorita na kandidátní listině výše? K tomu slouží kroužkování, nebo křížkování. Jak na to a kolik volič může udělit tzv. preferenčních hlasů v jednotlivých volbách?

Článek

Volby do Poslanecké sněmovny, do krajských a obecních zastupitelstev a do Evropského parlamentu spojuje jedna věc – možnost udělování tzv. preferenčních hlasů. Jak funguje upřednostňování konkrétních kandidátů?

Komunální volby

Volby do obecních zastupitelstev v letošním roce proběhnou v pátek 23. a v sobotu 24. září 2022. Společně s nimi se uskuteční také volby do Senátu.

V komunálních volbách je forma „kroužkování“ o něco složitější a existuje několik variant, kterými může volič označit hlasovací lístky. Místo kroužků hrají v komunálních volbách hlavní roli křížky. Volič si může vybrat mezi křížkováním celé volební strany nebo dát hlas pomocí křížků jednotlivým kandidátům. Obě možnosti lze také kombinovat.

Volič má tolik hlasů, kolikačlenné zastupitelstvo se volí. Pokud označí více kandidátů, je jeho hlasování neplatné.

Jak křížkovat?

Existují 3 způsoby, kterými volební lístky lze upravit, a ty jsou:

  1. Volič označí křížkem jednu volební stranu. V tomto případě tak volič hlasuje pro kandidáty dané strany v pořadí, ve kterém jsou uvedení na hlasovacím lístku.
  2. Volič označí křížkem konkrétní kandidáty. V této možnosti může volič označit jen tolik kandidátů, kolik je členů zastupitelstva. Možná je i kombinace kandidátů z různých stran.
  3. Kombinace výše zmíněných. Volič může zakřížkovat jednu volební stranu a další křížky udělit kandidátům jiných stran. Kandidáti označení křížkem získají hlasy přednostně, zbývající hlasy (do počtu členů zastupitelstva) se přiřadí straně označené křížkem a jejím kandidátům podle pořadí na volebním lístku.

Pokud volič přidělí křížek volební straně a zároveň kandidátům stejné strany, hlas je platný pouze pro volební stranu, pro vybrané kandidáty se křížky nepočítají.

Volby do Poslanecké sněmovny

Na kandidátní listině vybrané strany může zakroužkováním volič udělit tzv. preferenční hlasy, označit může nejvýše 4 kandidáty. Ti jsou zakroužkováním zvýhodněni a získají-li od voličů své strany 5 % preferenčních hlasů v daném kraji, mohou se posunout v kandidátní listině výše.

Pokud získá přes 5 % preferenčních hlasů více kandidátů na kandidátní listině, rozhoduje počet udělených hlasů voliči. První se umístí ten, který byl nejvíce kroužkován. V případě stejného počtu preferenčních hlasů, rozhoduje umístění v původní kandidátní listině, tzn. ten, který byl výše, dostane při shodě hlasů přednost.

Pokud volič udělil preferenční hlas více než 4 kandidátům, hlasovací lístek se započítá pouze ve prospěch vybrané strany, hnutí či koalice, preferenční hlasy nebere volební komise při sčítání v potaz.

Podívejte se na výsledky voleb do Poslanecké sněmovny 2021. Následující volby se uskuteční v roce 2025.

Volby do krajských zastupitelstev

Krajských volbách je situace totožná jako ve volbách Parlamentních, volič do obálky vkládá jeden list své oblíbené politické strany, hnutí čí koalice a může zakroužkovat pořadová čísla až 4 kandidátů.

Aby daný kandidát přeskočil své kolegy nad ním, musí ho zakroužkovat alespoň 5 % voličů.

Podívejte se na výsledky Krajských voleb 2020. Následující se uskuteční v roce 2024.

Volby do Evropského parlamentu

Volič v případě voleb do Evropského parlamentu vkládá do obálky list s vybranou stranou, hnutím či koalicí a je mu umožněno také zakroužkováním označit až 2 kandidáty.

Pokud některý z kandidátů obdrží od voličů strany alespoň 5 % hlasů, může přeskočit kandidáty výše uvedené. Pokud tyto podmínky splní více kandidátů, rozhoduje počet udělených preferenčních hlasů. V případě, že je tento počet stejný, rozhoduje původní postavení na kandidátní listině.

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, ty poslední se uskutečnily v roce 2019. Podívejte se na všech 21 europoslanců, kteří byli zvoleni v roce 2019. Následující eurovolby se budou konat v roce 2024.

Kdo byl zvolen v roce 2019:

Reklama

Doporučované