Hlavní obsah

Putin sáhl na jistotu. Přesto se staronový premiér v Kremlu vymyká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru

Ruský premiér Michail Mišustin.

Ruský diktátor ponechá v čele vlády Michaila Mišustina. Schopný technokrat ani po letech ve funkci neprojevil větší politické ambice. Na rozdíl od dalších členů ruského vedení nemá zkušenosti z bezpečnostních složek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě před rokem 2020 jméno Michaila Mišustina ruská veřejnost téměř neznala. Nenápadný politik, který desítky let řídil ruskou ústřední daňovou správu, se pak neočekávaně stal ruským premiérem.

Ani během svého působení ve funkci se ovšem nestal výraznější tváří Kremlu. I to mohlo přispět k tomu, že ho v pátek ruský prezident Vladimir Putin opět nominoval do funkce.

V souladu s ruskými zákony podal 58letý Mišustin demisi svého kabinetu v úterý, kdy Putin zahájil své páté prezidentské období při honosné inauguraci v Kremlu. Během následujícího týdne čeká obměna nebo potvrzení ve funkci i další členy vlády.

Jeho opětovné jmenování političtí pozorovatelé očekávali, často zdůrazňovali jeho schopnosti a nízké politické ambice. Mišustin se během svého předchozího působení vyhýbal důrazným politickým prohlášením i rozhovorům pro média.

Efektivní výběrčí daní bez ambicí

Mišustin tak sice mezi politiky nevyniká, nicméně v ruských podnikatelských kruzích podle nezávislého serveru Meduza pověst jednoho z nejefektivnějších technokratů v zemi. Ostatně jako šéf ruské ústřední daňové správy si připsal řadu úspěchů.

O jakých změnách ve vládě se mluví?

S dalšími šesti lety Vladimira Putina v čele Ruska přichází prostor pro změny v nejvyšších patrech politiky. Vládce Kremlu totiž musí rozpustit stávající vládu a jmenovat novou.

Před blížící se obměnou sílí spekulace o konci ministra obrany Sergeje Šojgua. Podpořilo je náhlé zatčení náměstka Timura Ivanova.

Během deseti let ve funkci se zasloužil o více než zdvojnásobení příjmů díky modernizaci ruského notoricky neefektivního a zkorumpovaného daňového systému. V roce 2019 si díky tomu vysloužil přezdívku „daňový úředník budoucnosti“ v profilu listu Financial Times.

K technologiím tíhl už od svých studií ekonomie, po nichž se stal součástí „Mezinárodního počítačového klubu“, neziskové organizace založené sovětskými vědci v době perestrojky. Právě tato organizace stála v čele snah dostat korporace jako Intel, IBM, Motorola nebo Apple na ruský trh.

S ruským prezidentem se měl nicméně lépe seznámit díky sdílené vášni k hokeji, popsala agentura Bloomberg. Mišustin byl členem představenstva Ruské hokejové federace. Docházel ale i na zápasy v rámci Noční hokejové ligy (ve zkratce NHL), kterou Putin ještě jako premiér založil a následně v ní demonstroval svůj sportovní um.

Nástup neznámého úředníka do čela vlády před čtyřmi lety řadu pozorovatelů zaskočil. Nicméně snaha vyzdvihnout někoho, kdo nebude podkopávat prezidentovu autoritu, se ukázala v posledních letech jako jeden z pilířů Putinovy politiky.

Časopis Foreign Policy podotkl, že Mišustin zůstává pro Putina neškodná volba. Prezident na něj spoléhá, že zajistí hospodářský pokrok a odvede každodenní práci, když promění jeho proklamace v realitu. A zároveň se Putin může spolehnout na to, že premiér nebude v době krize usilovat o zisk moci, což by mohlo hrozit u jiných politiků.

Foto: Kremlin.ru

Premiér Michail Mišustin s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Nečekaná volba z jiných vod

Mišustin se tak vymyká klasickému profilu Putinovi blízkých mužů. Na rozdíl od ministra obrany Sergeje Šojgua nebo generálního tajemníka Bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa nemá za sebou žádné zkušenosti z bezpečnostních služeb.

Vyhýbá se i veřejným prohlášením ohledně války na Ukrajině, naopak jeho předchůdce Dmitrij Medveděv se v posledních dvou letech stal jedním z nejhlasitějších podporovatelů konfliktu. Na rozdíl od jiných ruských představitelů Mišustin od začátku konfliktu ani nenavštívil Ruskem okupovaná ukrajinská území, podotkl server The Bell.

Přestože stojí spíše v pozadí, působí podle agentury Reuters jako sebevědomý řečník, který často na videích z oficiálních jednání odpovídá na Putinovy ostré otázky týkající se vládních úkolů a termínů.

Co čekat od Putina po inauguraci?

Rusko bude mít novou vládu. Putinovi její změnu nařizuje ústava – teoreticky může jmenovat tu stejnou, ale mluví se například o střídání v čele rezortu obrany. Režim čelí také několika výzvám spojeným s válkou na Ukrajině.

Chválí ho i samotná státní média, zejména Margarita Simonjanová, šéfredaktorka ruské státní televize RT a jedna z hlavních tváří ruské propagandy.

„Mišustin, to je digitalizace, srozumitelnost, moderní profesionalita, slušnost, odstraňování překážek legitimní činnosti, inovativní řešení, otevřenost světovým technologiím a zároveň péče o náležitou suverenitu… nepřátelství vůči násilným mocenským metodám – zkrátka vše, co právě teď potřebujeme,“ napsala Simonjanová na sociální síti X.

Jako premiér už má za sebou náročná období. Nejprve se musel potýkat s pandemií covidu-19, která v Rusku propukla krátce po jeho nástupu do úřadu, a následně i s důsledky ruské invaze na Ukrajinu. Mišustinovi a dalším technokratům ve vládě se připisuje zásluha za udržení relativně stabilní ekonomické výkonnosti navzdory tvrdým západním sankcím.

Související témata:

Doporučované