Hlavní obsah

American Express má kvůli koronaviru výrazně nižší zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americkému vydavateli kreditních karet American Express v prvním čtvrtletí meziročně klesl čistý zisk o 76 procent na 367 milionů dolarů, v přepočtu 9,3 miliardy korun.

Článek

Přispělo k tomu výrazné zvýšení rezerv na úvěrové ztráty, za kterým stály obavy z negativního dopadu koronavirové krize na splácení půjček, uvedla dnes firma.

Čtvrtletní výsledky podle firmy odrážejí i slabší vývoj spotřebitelských výdajů, který se začal projevovat od konce února a v březnu se kvůli koronaviru výrazně prohloubil. „Zhoršování stavu ekonomiky kvůli dopadům nemoci covid-19, které začalo v prvním čtvrtletí a v dubnu zrychlilo, dramaticky ovlivnilo objem transakcí,“ uvedl v dnešní výsledkové zprávě šéf podniku Stephen Squeri.

Banka rovněž oznámila, že její rezervy na úvěrové ztráty se v prvním čtvrtletí vyšplhaly na 2,6 miliardy dolarů (téměř 66 miliard Kč), zatímco před rokem činily 809 milionů dolarů. Celkové příjmy společnosti v prvním čtvrtletí meziročně klesly zhruba o procento na 10,3 miliardy dolarů, tedy 260,7 miliardy korun.

„Ve světle současných podmínek výrazně snižujeme náklady v celém podniku,“ upozornil Squeri. „Současně investujeme do iniciativ, které jsou klíčové pro naši dlouhodobou růstovou strategii,“ dodal.

Reklama

Doporučované