Hlavní obsah

Arménský Kapitol? Odpůrci premiéra vtrhli do sídla vlády

Bez komentáře: Premiér Pašinjan čelí dlouhodobě výzvám k rezignaci kvůli porážce v loňské krátké válce o Náhorní Karabach. Kritici ho obviňují, že se dopustil vlastizrady, když podepsal dohodu s Ázerbájdžánem. Za Pašinjanovo odstoupení demonstrovalo už v neděli až 15 tisíc Arménů.Video: RFE/RL

 

Reklama

Dav odpůrců arménského premiéra Nikola Pašinjana v pondělí vtrhl do vládní budovy v centru Jerevanu, informovala agentura Ria Novosti. Protestující hlasitě skandovali a žádali Pašinjanovu rezignaci, poté místo opustili.

Článek

Protest organizovaný mládežnickým spolkem jedné z opozičních stran se odehrál v hale v přízemí, kde jsou kanceláře několika ministerstev. Do budovy se podle agentury Interfax podařilo dostat několika desítkám demonstrantů. Protestující vyzývali jejich zaměstnance, aby se odmítli účastnit schůze Pašinjanových příznivců.

„Chceme Pašinjanovu rezignaci. Svojí akcí jsme ukázali, že pro nás neexistují zavřené dveře a že se můžeme dostat do libovolné vládní budovy,“ řekl podle Interfaxu jeden z účastníků.

V pondělí večer místního času se má v Jerevanu konat pravidelná demonstrace opozice požadující premiérovo odstoupení. V neděli protestovalo za Pašinjanovo odstoupení zhruba 15 000 Arménů, informuje Al-Džazíra.

Pašinjan čelí výzvám k rezignaci kvůli porážce v loňské krátké válce o Náhorní Karabach. Kritici ho obviňují, že se dopustil vlastizrady, když podepsal dohodu s Ázerbájdžánem, která znamenala nejen klid zbraní, ale také postoupení části sporného území. Arménské armádě tehdy hrozil debakl, a tak požádala šéfa vlády, aby přijal podmínky příměří sjednané ruským prezidentem Vladimirem Putinem, které pro Jerevan znamenaly značné územní ztráty.

Arménská armáda 25. února Pašinjana vyzvala, aby i s celou vládou odstoupil. Požadavek podpořila opozice, sám Pašinjan snahu označil za vojenský převrat, odstoupit odmítl a požádal prezidenta Armena Sarkisjana, aby odvolal náčelníka armádního generálního štábu. Prezident však Pašinjanův požadavek zamítl.

Reklama

Doporučované