Hlavní obsah

Chcete přidat? Neargumentoval bych inflací, ale něčím jiným, říká expert

Porostou mzdy i letos válce navzdory? Pusťte si pořad a podcast Agenda s Jiřím Halbrštátem (Manpower Group).Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Průměrný Čech už vydělává 40 tisíc korun. Inflaci ale nárůst průměrné mzdy koncem roku stejně nedohnala. „Trend bude pokračovat. Budeme všichni spíš chudší, než bychom si polepšili,“ předpovídá Jiří Halbrštát z Manpower Group.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Nárůst mezd za čtvrté čtvrtletí 2021 podle Jiřího Halbrštáta z Manpower Group ukazuje, že se situace na trhu práce začíná po pandemii stabilizovat. „Trh práce se po covidu zpracovává, lidé začínají pracovat více hodin, pracují přesčasy, mimořádné směny, a tím se navyšuje i průměrná mzda,“ řekl manažer Manpower Group v pořadu a podcastu Agenda.

Medián mezd činil 34 360 Kč. Průměrná mzda byla 40 135 korun. Čerstvá data Českého statistického úřadu ukázala, že od října do prosince loňského roku vyrostla hrubá průměrná mzda o meziročně o 4 %. Reálně ale klesla o 2 %, protože se v daném období zvýšily spotřebitelské ceny o více než 6 %.

Nejvíc rostly platy v oblasti nemovitostí a pohostinství. U restaurací je podle Halbrštáta nárůst daný tím, že srovnáváme s nízkou základnou prvního pandemického roku. „Je to meziroční nárůst, předloni byli lidé na překážkách nebo na podpoře v nezaměstnanosti. Takže když se to další rok otevřelo, tak nastal nárůst. Ale to neznamená, že situace v segmentu je dobrá,“ uvedl.

Každá třetí firma chce nabírat, ale inflaci lidem nezaplatí

Putinova válka s Ukrajinou růst cen ještě zostří, už teď šplhají nahoru ceny energií a surovin. Růst platů bude podle Jiřího Halbrštáta pokračovat tempem 7 % ročně. Inflaci ale kopírovat nezvládne: „Rozhodně inflace poroste mnohem rychlejším tempem, očekáváme, že bude výrazně nad 10 procenty a firmy nebudou schopny tempo inflace stíhat, reálná mzda bude klesat,“ předpovídá expert.

Ještě před vypuknutím konfliktu vyplynulo z průzkumu Manpower Group, že dvě ze tří českých firem mají problém najít vhodné lidi. A že každá třetí firma chce v tomto kvartále nabírat. S válkou se to podle Halbrštáta v Česku moc nezmění: „Intenzita náborů bude nadále pokračovat. To, co vidíme, je, že se zvyšují rozdíly mezi sektory ekonomiky a firmami. Vidíme firmy v průmyslu, které raketově nabírají a jsou firmy ve stejném segmentu, které přišly o zakázky a musejí propouštět.“

Rozmach e-commerce kontrastuje s útlumem služeb. „Vidíme pokračující nízkou návštěvnost restaurací a gastronomických provozů, lidé chodí méně do kina, a to i přesto, že mohou a nebrání jim protipandemická opatření. To se podobným způsobem projevuje ve všech segmentech a firmy se musí přizpůsobit nové situaci,“ uvedl Jiří Halbrštát.

Řekněte si o víc peněz

Přesto podle manažera největšího agenturního zaměstnavatele v Česku platí, že je vhodná doba na změnu místa. A na žádost o zvýšení platu. „Platí to. Ale mysleli jsme, že přijde rok větší jistoty a předvídavosti. Nejistota bude asi pokračovat. Dopady na českou ekonomiku nebudou tak extrémní jak v průběhu pandemie,“ říká Jiří Halbrštát.

Zvýšení platu? Neargumentoval bych inflací. Bude lepší argumentovat svými výsledky.
Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu v Manpower Group

Jak si tedy říct o více peněz? „Neargumentoval bych inflací. Bude lepší argumentovat svými výsledky, dosažením cílů, přínosů pro společnost,“ radí.

Jak situaci na trhu práce změní příliv uprchlíků z Ukrajiny? „Jakmile se ukrajinští uprchlíci ubytují a vzpamatují ze stresu, tak se zapojí do trhu práce a budou žít normální život v Česku,“ míní Halbrštát. Kolik jich Česko zvládne pojmout? A opouští už ukrajinští muži svá místa v Česku kvůli mobilizaci? Poslechněte si celý rozhovor.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované