Hlavní obsah

Karanténa na grandslamu. Jedni trénují, druzí nesmí ani z pokoje

Foto: Profimedia.cz

Letošní Australian Open je výrazně ovlivněno pandemií koronaviru. Pořadatelé zavedli dva typy karantény. Proč?

Reklama

Vedení prvního grandlsamu sezony muselo zavést dva typy karantény. Kvůli potvrzeným případům nakažených na palubě letadla musí část tenistů do přísné karantény. Strýcová a další nemouhou ani z pokoje. Ostatní smí i na kurty.

Článek

Austrálie omezila kvůli epidemické situaci počet povolených vstupů do země ze zahraničí. Zavedené kvóty tak brání hned 37 tisícům Australanů v návratu do vlasti. Vzhledem k omezení povolených vstupů ruší letecké společnosti už tak dost omezené lety, což situaci ještě zhoršuje. Například společnost Emirates minulý týden, vzhledem k opatřením australské vlády, zrušila své lety do Melbourne, Sydney či Brisbane.

Zatímco se ruší jeden komerční let za druhým, organizátoři Australian Open zajistili tenistům několik charterových letů, kterými je dopravili do země. Vedení turnaje zajistilo pro sportovce výjimku, a kvóty povolených vstupů ze zahraničí se tak na ně nevztahují.

Pořadatelé prvního grandslamu nové sezony pro potřeby turnaje do země přivezli více než 1200 lidí, včetně hráčů, trenérů a podpůrného personálu. Australané neplatnost omezení pro tenisty ostře kritizují. Nelíbí se jim, že oni do země přicestovat mohou, zatímco tisíce občanů se o návrat domů pokouší už od října.

I pro největší světové tenisové hvězdy ale platí karanténní povinnost. Po příletu do země musí být čtrnáct dní v izolaci na hotelovém pokoji. Možnost ho opustit mají ale každý den po absolvování testu na covid-19. Pokud je výsledek testu negativní, mají hráči na pět hodin k dispozici kurt k trénování, poté musí opět zamířit rovnou do hotelu.

Podmínky ale nejsou pro každého stejné. Vedle karantény s možností trénovat na kurtech totiž organizátoři australského grandslamu museli zavést i tzv. tvrdou karanténu. Ta je oproti té běžné přísnější, jelikož tenisté při ní nemohou ani na krok z hotelového pokoje.

„Tvrdou“ karanténu musí podstoupit hned 72 tenistů, kteří při příletu do země byli na palubě s později pozitivně testovanou osobou. Nakažení se objevili na letu z amerického Los Angeles, arabského Abú Zabí a katarského Dauhá. Mezi pasažéry zmiňovaných letů byly i české tenistky Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. Z českých tenistů je v přísné karanténě i kvalifikant Australian Open - Tomáš Macháč.

Se sedmi desítkami hráčů v karanténě bez možnosti trénovat tak ožila debata ohledně posunu startu australského grandslamu. Ten má začít 8. února a z českých tenistů se ho zúčastní i Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Marie Bouzková, Kristýna Plíšková, Karolína Muchová, Markéta Vondroušová a Jiří Veselý.

Pořadatelé zatím o odložení začátku turnaje nechtějí slyšet, a to stížnostem tenistů v přísné karanténě navzdory. Sama Kateřina Siniaková ČTK řekla, že návrat na kurt po takové době nebude jednoduchý. „Bude to těžké po čtrnácti dnech vyjít a hrát největší turnaj, co máme, a být v nejlepší formě. To prostě nebudu, ale kdo ví, nemůžu propadat panice. Tenis hraju hrozně dlouho a za tu dobu ho hrát nezapomenu,“ nechala se slyšet Siniaková.

Hráčky tak ztíženým podmínkám musely upravit i svůj program a hlavně přípravu, která musí probíhat jen na pokoji. „Mám naplánován na ráno trénink, pak si dám oběd, pak se koukám na seriály, filmy, čtu si, píšu si a takové věci. Odpoledne si udělám ještě jeden trénink, ať mám dva za den. Pak ten den už uteče, usnu a snažím se to brát tak, jak to je. Nezbývá než věřit, že po čtrnácti dnech půjdeme ven a budeme se moct normálně pohybovat, kde budeme chtít,“ řekla pro ČTK Strýcová.

Reklama

Doporučované