Hlavní obsah

Babišova vláda v ohrožení. Podrží ji sociální demokracie?

Sledujte Duel k novým informacím v kauze Čapí hnízdo: speciál s poslancem ČSSD Lubomírem Zaorálkem, poslankyní a bývalou ministryní spravedlnosti ANO Helenou Válkovou a 1. místopředsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Politici už druhým dnem řeší politickou krizi, kterou vyvolala průlomové zjištění Seznamu k dotační aféře Andreje Babiše. Podrží premiéra koaliční partner – ČSSD? Může se spolehnout na komunisty? Téma Duelu speciál s poslancem ČSSD Lubomírem Zaorálkem, poslankyní a bývalou ministryní spravedlnosti ANO Helenou Válkovou a 1. místopředsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou.

Článek

Reportéři Slonková a Kubík získali svědectví syna Andreje Babiše. Muže, který je jedním z obviněných v kauze Čapí hnízdo. Novinářům Seznamu řekl, že byl nedobrovolně na Krymu. Protože jeho svědectví může být pro kauzu klíčové a protože se ho dosud policii nepodařilo vyslechnout, vyvolaly jeho výroky podezření, že se Babiš starší pokouší brzdit vyšetřování.

Premiér se ve středu kvůli tvrzením svého syna postupně sešel s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem a s Tomiem Okamurou z SPD. Ten po schůzce otočil. Ještě včera se Okamura přidal k opozici, která oznámila, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Dnes řekl, že výměnou za programové ústupky vládu torpédovat nebude.

Babiš vysvětloval kauzu na vládě. Hotovo měl za pět minut

Hamáček před společnou schůzkou řekl, že chce od Babiše slyšet jasná vysvětlení. Zda ho dostal, zatím sociální demokracie nezveřejnila. Otevřené jsou tedy zatím všechny varianty vývoje. Buď sociální demokraté ve vládě s Babišem zůstanou, nebo zůstanou, ale budou požadovat odstoupení Andreje Babiše. Anebo z vlády odejdou.

Andrej Babiš podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Maláčové věnoval vysvětlovaní kauzy pouhých pět minut. Na tiskovou konferenci po jednání kabinetu nepřišel a otázky novinářů tak nechal bez odpovědi.

Opozice chce hlasovat o nedůvěře , Okamura hledá vlastní cestu

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) vidí ve vládní krizi prostor prosadit svůj program. Podle svého předsedy Tomia Okamury si přeje v kabinetu nahradit ČSSD. Zároveň je SPD ochotno i podporovat kabinet odborníků vytvořený hnutím ANO, pokud by plnil program SPD. Okamura to připustil po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Opoziční strany včera podaly návrh na vyslovení nedůvěry Babišově vládě. Premiéra vyzvaly, aby do vyšetření případu odešel z funkce. První místopředseda lidovců Marian Jurečka, který s návrhem přišel, má přislíbenou podporu 92 poslanců. Jak budou skutečně hlasovat, se uvidí až příští týden, kdy by mimořádná schůze Sněmovny mohla být svolána. K vyslovení nedůvěry vládě je třeba 101 hlasů.

Premiér Andrej Babiš zatím podezření z reportáže blíže nevysvětlil. Oponuje, že syn Andrej z Česka odjel dobrovolně. A že je psychicky nemocný. Reportáž Seznam Zprávy vnímá premiér jako snahu ho zničit a dostat z politiky. Důvod k rezignaci nevidí.

Reklama

Doporučované