Hlavní obsah

Babišův střet zájmů se bude ve Štrasburku projednávat za pár dnů: Chtějí mě odstranit z politiky, říká premiér

Europoslanci svolali mimořádné jednání.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropští poslanci budou projednávat kauzu možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše /ANO/.

Článek

Možný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše se na půdě Evropského parlamentu bude projednávat v polovině dubna.

Eurokomisař pro rozpočet Günter Oettinger se však s europoslanci výboru pro rozpočtovou kontrolu nesejde na standardním zasedání, ale závěry komise k případu shrne na mimořádné schůzi za zavřenými dveřmi.

Uvedl to s odkazem na svá zjištění server irozhlas.cz.

Server cituje mluvčího europarlamentu Janise Krastinse, který potvrdil, že zasedání bude neveřejné. „Bude v režimu ‚in camera‘, tedy za zavřenými dveřmi,“ uvedl Krastins.

Babiš se dnes vyjádřil, že jde jen o další snahu Čechů v Bruselu odstranit ho z politiky:

Dnešní reakce Andreje Babiše pro Televizi Seznam.Video: Seznam Zprávy

Europoslankyně Martina Dlabajová k věci řekla, že neveřejné jednání je běžný postup. „Komisař Oettinger už v loňském roce slíbil, že bude výbor pro rozpočtovou kontrolu o aktuálním vývoji pravidelně informovat, a to se také děje. To, že jednání ve výboru nebude veřejné, je běžným postupem v případech, kdy si instituce vyměňují informace týkající se probíhajících šetření či jiných úkonů (pravidlo 210a Jednacího řádu EP). Sekretariát výboru nás o tom vždy informuje s předstihem, v tomto konkrétním případě se tak stalo zhruba před měsícem,” uvedla dnes Dlabajová pro Seznam.

Eurokomisař by s členy výboru měl pojednat závěry, k nimž dospěli bruselští auditoři po své lednové návštěvě v Praze. Na řadě zdejších vládních úřadů zkoumali podezření, že český premiér může být ve střetu zájmů kvůli dotacím, které dostává holding Agrofert.

Ten sice Babiš v roce 2017 převedl do svěřenských fondů, avšak unijní legislativa se v oblasti střetu zájmů loni změnila.

Server píše, že eurokomisař Oettinger zřejmě předloží pouze uzavřenou část analýzy, neboť podle jeho informací oficiální rozpočtová komise analýzu dokumentů ještě stále nedokončila.

Konečný výsledek šetření bruselských auditorů ve věci českého premiéra se tak voliči možná dozvědí až po letošních volbách do europarlamentu. Ty se budou konat v posledním květnovém víkendu.

Pokud by se Babišův střet zájmů potvrdil, Česko by muselo vyplatit část dotací, které Agrofert získal. Podle mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíry Novákové se komise zaměřila na investiční dotace, kdy Agrofert v loňském roce získal 66 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované