Hlavní obsah

Berlín chce zavést „růžové zóny“ pro obchody drogových dealerů

Berlín chce v parku Görli zavést dealerské zóny.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

 

Reklama

Správce berlínského parku Görlitzer navrhl zřídit vyhrazené zóny pro dealery. V těch by bylo růžovou barvou vyznačené, kde může docházet k obchodování s drogami. Podle zastánců nejde o legalizaci prodeje drog, ale o to, aby dealeři přestali obtěžovat ostatní návštěvníky parku.

Článek

Úřady v Berlíně se dostaly do sporu kvůli nápadu zřídit v jednom z místních parků „růžové zóny“ vyhrazené pro dealery. Uvedený Görlitzer Park je nechvalně známý jako místo obchodu s drogami. Zastánci tvrdí, že nejde o legalizaci této zakázané činnosti, podle odpůrců jde o kapitulaci právního státu.

S nápadem vyhradit v tomto parku ve čtvrti Kreuzberg místa pro pouliční prodejce drog a vyznačit je výraznou růžovo-červenou barvou přišel jeho správce Cengiz Demirci. Upozorňuje, že nejde o legalizaci prodeje drog, ale o to, aby dealeři přestali obtěžovat ostatní návštěvníky parku. Ti si často stěžují na nechtěnou společnost.

„Za touto metodou jsou čisté praktické důvody. Není to tak, že bychom legalizovali prodej drog,“ řekl Demirci berlínské rozhlasové stanici RBB.

Tento plán hájí i Florian Schmidt, jeden z kreuzberských radních. Podle něho různá opatření proti obchodníkům s drogami jejich živnost jen přesouvají jinam. Schmidt je přesvědčený, že je třeba nakládat s realitou takovou, jaká je.

Naopak zmocněnkyně německé vlády pro drogy Marlene Mortlerová z konzervativní Křesťanskosociální unie (CSU) návrh považuje „za kapitulaci právního státu“. Dealerům není podle ní možné dávat „volnou ruku“, napsal ve čtvrtek na svých internetových stránkách Die Welt. Proti jsou také berlínští zastupitelé za Křesťanskodemokratickou unii (CDU) a svobodné demokraty (FDP).

Skutečnost, že je Görlitzer Park jedním z hlavních míst obchodu s drogami v Berlíně, zaměstnává tamní politiky řadu let. Ani časté policejní razie na této situaci nic nezměnily. Park se nachází v blízkosti míst, kam místní i turisté rádi vyrážejí po večerech za zábavou. O bezpečnost návštěvníků parku mezi Berlíňany nazývaného Görli, kteří tam přicházejí za zelení, se kromě policistů starají i zvláštní hlídači. Ti zasahují třeba v konfliktních situacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované