Hlavní obsah

Billboardy „Stydím se za svého premiéra“ šetřil úřad, jestli se nejedná o předvolební agitaci

Foto: stydimse.cz

Jeden z billboardů kampaně Stydím se za svého premiéra.

Reklama

Odpůrci premiéra Babiše si nechávají vyrobit plakáty na ploty, aby se kampaň po billboardech ve městech dostala i na venkov.

Článek

Kampaň téměř stovky lidí, kteří se zapojili do akce Stydím se za svého premiéra a od poloviny ledna jsou jejich billboardy vylepeny po celé zemi, zkoumal brněnský úřad pro dohled nad politickými stranami.

Šlo o podezření, že se jedná o neregulérní a nepřiznanou volební kampaň před květnovými evropskými volbami, která začala běžet v polovině ledna, kdy prezident Miloš Zeman vyhlásil jejich termín.

Nakonec úředníci výhrady nemají: „Nejde ani o propagaci či volební agitaci, ani sdělení v neprospěch žádného kandidujícího subjektu či jeho kandidáta, neboť předseda vlády, vůči němuž tato kampaň míří, v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu nekandiduje. A na plakátech ani nefiguruje politické hnutí ANO 2011, jehož je premiér předsedou,“ napsal vedoucí kontroly Ivo Kousal z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran.

Spokojený autor celé akce Jaroslav Poláček už chystá její pokračování v podobě další vlny. Teď to bylo tak, že za dvoutýdenní pronájem plochy a výrobu plakátu každý zájemce zaplatil ze svého 4500 korun. Lidé na plakátech s jednotnou grafikou mají červené obličeje, jako že se stydí – případně jsou rudí vzteky.

„Zájem o kampaň byl v lednu enormní a pokračoval i poté, co skončil pronájem našich ploch. Proto jsme připravili kampaň, kde budou výrazně nižší náklady – cena za banner určitě nepřesáhne 750 korun. Jdeme na ploty, vrata, do hospod, kaváren nebo jen do okna. A zapojit chceme alespoň tisíc lidí,“ říká dvaačtyřicetiletý majitel agentury PRodukujeme Jaroslav Poláček.

Ten patří k velkým kritikům premiéra Babiše. Dříve řídil volební kampaně TOP 09, dnes už je jen jejím řadovým členem. Na webu stydimse.cz už proto shromažďuje zájemce o plakáty na plot.

„Chceme dál mluvit o důvodech, proč se za premiéra stydíme, protože žádné nepominuly. Premiér se dál chová jako někdo, pro koho nemusí platit pravidla. Staví se díky své moci a penězům nad zákony, které by měly platit pro všechny. Díky němu sem musí jezdit kontroloři z Evropské unie. To, že je to první český premiér, který je trestně stíhaný, je jen viditelný vrchol ledovce,“ říká Poláček.

Jedním z lidí, kteří se kampaně zúčastnili, je herec Karel Zima. I on se nechal nafotit na billboard. „Vadí mi, že premiér na všechna obvinění reaguje monotónně, a to arogantně a útočně. On je vzorovým příkladem nejen arogance moci, ale i nebezpečné kumulace moci,“ míní Zima.

Reklama

Související témata:

Doporučované