Hlavní obsah

BIS jsem nezradil, chci se očistit, říká důstojník obviněný z vynesení odposlechů Béma s Janouškem

Jan Petržílek v prvním rozhovoru, který poskytl médiím. Ovšem pod podmínkou, že nebude vidět jeho tvář.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý příslušník tajné služby Jan Petržílek je obviněný už pět a půl roku. Nechápe, proč se vyšetřování táhne tak dlouho. Podle vyšetřovatelů nahrávky předal Vítu Bártovi z Věcí veřejných.

Článek

Není zrovna časté, aby člověk obviněný z trestného činu své vyšetřovatele skoro prosil: Už ten můj případ uzavřete – klidně půjdu před soud a obhájím se tam.

Jan Petržílek, bývalý příslušník tajné služby a policista, to přesně takhle cítí. Už šestým rokem je stíhaný za vynesení známých odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS). Těch, na nichž se pražský primátor Pavel Bém z ODS a podnikatel Roman Janoušek oslovují „Kolibříku“ a „Mazánku“. A společně s magistrátními úředníky řeší rozvoj města, politiku i konkrétní zakázky.

Petržílek se od zatčení v roce 2013 držel záměrně stranou, s novináři nemluvil. Nyní ale v rozhovoru pro Seznam popsal, co pro něj znamenají roky v režimu „sprostého obviněného“. A jak nechápe, proč vyšetřování trvá tak dlouho – když celý příběh je vlastně jednoduchý: Petržílek podle obvinění v BIS ukradl cédéčka s odposlechy a předal je Vítu Bártovi, někdejšímu vicepremiérovi a předsedovi strany Věci veřejné.

Kdo vynesl odposlechy? Případ se vyšetřuje už od podzimu roku 2013.Video: Vojtěch Blažek

„Můj život je v troskách, rozpadla se mi rodina, poměrně velké procento přátel se mnou přestalo komunikovat, protože mají obavy. Přesto můžu říci, že Bezpečnostní informační služba je moje srdcová záležitost – byla a je. Nikdy bych ji nezradil a ten skutek, ze kterého jsem obviňován, jsem samozřejmě nespáchal. Nikomu jsem žádné CD ani DVD disky nepředával, je to celé nesmysl. A budu rád, pokud se to vyšetří,“ doufá Petržílek.

Pět a půl roku čekání

Petržílek pracoval u tajné služby 17 let, říká, že tahle práce pro něj byla posláním. Později přešel k tehdejší protikorupční policii jako analytik. A právě v téhle funkci ho v roce 2013 zatkli a skončil načas ve vazbě. Rok a půl poté, co deník Mladá fronta Dnes přinesl přepisy odposlechů.

Jak dnes Petržílek vzpomíná, tehdy si říkal: Nepotrvá to dlouho, za rok za dva bude rozsudek. „A ten soud mě očistí,“ dodává Petržílek.

Foto: Petr Hloušek /Právo/, Profimedia.cz

Vít Bárta, pozdější šéf vládních Věcí veřejných, měl tajné odposlechy získat v roce 2009.

Jenže teď vyšetřování běží už pět a půl roku – a stále bez výsledku. Tedy stále není jisté, jestli případ skončí obžalobou a půjde před soud. Nebo jestli bude vyšetřování pokračovat. Případně zda se vše uzavře s tím, že Petržílek nic nespáchal (jakkoli tohle není příliš pravděpodobná varianta).

A délce vyšetřování se diví i Petržílkův advokát Václav Němec. „Přitom je to jednoduchá věc,“ říká Němec.

Podle Aleše Cimbaly, mluvčího Městského státního zastupitelství v Praze, je vyšetřování ve fázi „seznamování se spisem“. Což obvykle předchází ukončení vyšetřování a podání návrhu na obžalobu.

Média už dříve zveřejnila, že vyšetřovatelé měli například po dva roky problémy s prozkoumáním Petržílkova počítače – jestli právě z něj nahrávky neunikly. A podle Cimbaly se případ protahuje například i proto, že se týká utajovaných informací. Takže třeba obhájci i státní zástupce musí se spisem pracovat ve speciálně zabezpečené místnosti.

Na scéně utajovaný svědek

Petržílek také pro Seznam poprvé otevřeně promluvil o tom, co je podstatou obvinění a jaké mají vyšetřovatelé důkazy – byť tedy část případu je vedená v utajovaném režimu a o ní se zmiňovat nechtěl. Informace samozřejmě pocházejí pouze od samotného Petržílka, protože státní zastupitelství o podrobnostech živého případu, navíc napůl utajovaného, nikdy nemluví.

Každopádně: Že Petržílek koncem roku 2009 předal odposlechy Bártovi, tehdy majiteli bezpečnostní agentury ABL a pozdějšímu politikovi, dosvědčil člověk se skrytou identitou. Byl prý u toho, když Bártovi kdosi představil člověka tohoto jména. A viděl i samotné předání.

Seznam už předloni přinesl reportáž o dalším příslušníkovi BIS, kterého také viní z úniku informací.Video: Vojtěch Blažek

Vyšetřovatelé už ale podle advokáta Němce nezjišťovali, jestli šlo skutečně o Petržílka. Zátímco Bártu utajený svědek podrobně popsal, Petržílka nikoli. A vyšetřovatelé nikdy neudělali rekognici, při níž svědkovi předloží fotografie různých lidí – a ať ukáže, koho poznává. Což obhájce Němec považuje za zásadní.

„My totiž nezpochybňujeme, že by k takové schůzce mohlo dojít, že někdo skutečně mohl panu Bártovi předat nějaké CD s odposlechy, ale jednoznačně to nebyl pan plukovník Petržílek. A jediné, čím se to dalo vyvrátit, je právě tou rekognicí,“ vysvětluje obhájce Němec.

Petržílek připouští jen to, že Bártu trochu znal. „Pana Bártu jsem viděl dvakrát v životě, možná třikát. A více se k tomu bohužel nemůžu vyjadřovat, s ohledem na mé zpravodajské působení v BIS,“ říká Petržílek. Bárta s médii dlouhodobě nekomunikuje.

Motiv? Funkce policejního prezidenta

U předání cédeček mělo být podle utajeného svědka víc lidí. Advokát Němec proto upozorňuje, jak neopatrně by musel zkušený důstojník BIS postupovat, kdyby se vše odehrálo, jak popsal svědek: „Přišel by na schůzku, kde jsou lidé, které nezná, a řekne: Já jsem Jan Petržílek, podívejte se, tady vám nesu cédéčka s odposlechy. Člověk nemusí být detektiv s třicetiletou praxí, aby mu došlo, že to asi není úplně běžný způsob páchání trestné činnosti,“ upozorňuje obhájce.

A podle advokáta Němce se kriminalisté nepokusili tyhle další svědky najít a vyslechnout je. A nevysvětlené prý ve spisu zůstává i to, jak se Petržílek měl k nahrávkám dostat. Přístup k nim v BIS mělo víc než 20 lidí.

Utajený svědek také popsal, jaký měl Petržílek motiv: Bárta mu sliboval, že až Věci veřejné uspějí ve volbách, dostane funkci policejního prezidenta nebo ředitele protikorupční policie. Kvůli tomu v případu vypovídali i lidé z tehdejšího vedení policie. Prohlásili, že o ničem takovém neslyšeli.

„Nechat to vyhnít”

Petržílek je od obvinění postavený mimo službu, takže bere polovinu policejního platu, udělal si rekvalifikační kurz a pracuje u záchranky v Mělníku. Tvrdí, že k BIS má pořád pozitivní vztah. I když už od prvního obvinění přemýšlí, proč do téhle kauzy spadl právě on.

„Tohle je otázka, kterou jsem hlavně na vazbě řešil skoro každý den. Neumím na ni odpovědět,“ váhá Petržílek.

Vyšetřující státní zástupce podle posledních úkonů v tomto případu čeká na některé znalecké posudky, Petržílkův obhájce zase navrhuje provést už zmíněnou rekognici – jestli utajovaný svědek Petržílka pozná, nebo ne. Na druhou stranu to komplikuje fakt, že od údajného předání odposlechů uplyne už 10 let.

Ani advokát Němec nedokáže odhadnout, kdy Petržílkův případ skončí. Naznačuje ale, že možná ani není zájem, aby se kauza dostala k soudu. Právě kvůli – podle něj – slabým důkazům.

„Možná se jenom čeká, že na to všichni jednou zapomenou. Nebo že se to nějakým způsobem nechá lidově řečeno vyhnít, až to pro nikoho nebude zajímavé,“ uvažuje Němec.

Reklama

Doporučované